Page content

Je SollicitatieBrief

Een goede sollicitatiebrief maakt je uniek en hot!

Als je een Curriculum Vitae voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • personalia houd je zo kort mogelijk
 • je vermeldt een  professionele doelstelling waaruit blijkt wie je bent, wat je waarom zoekt
 • bij je werkervaring vermeldt je de behaalde resultaten
 • pasfoto of een afbeelding voor bijvoorbeeld je grootste talent …

dan … dan heb je een CV met wapenfeiten, met smoel en met ziel.

Dan … kun je je sollicitatiebrief kort en krachtig houden, omdat alles eigenlijk al in je CV staat.

Vaak krijg ik toch de vraag hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, dus onderstaand de opbouw daarvoor.

Het allerbelangrijkste is … EERST BELLEN!

Stel dat een directeur van een groothandel een digitale advertentie plaatst voor een administratief medewerkster. In deze tijden krijgt hij honderden reacties. De ene helft van de brieven met C.V.’s ziet er niet uit of het is een moetje voor de uitkerende instantie. De andere helft probeert te communiceren dat ze precies zijn wat de directeur zoekt.

De vorige administratieve medewerkster kan zijn overleden, het zou zijn vrouw geweest kunnen zijn (en dan kun her nooit evenaren), ze zou weggepest kunnen zijn, het salaris kan knudde zijn, etc. Ze zou er ook 10 jaar met alle plezier gewerkt kunnen hebben en heeft elders een baan geaccepteerd.

Wat zoekt deze directeur precies in een administratief medewerkster? Een robot die bulk formulieren wegwerkt, een rechterhand die hem met administratie en organisatie ontzorgt, een zeer representatief iemand met ideale cupmaten omdat dat in de showroom de meeste opdrachten genereert?

DUS EERST BELLEN … om erachter te komen wat de medewerker zoal precies doet op een dag, om te vragen hoe de vacature is ontstaan, om erachter te komen waar de organisatie mee struggelt en om te vragen wat voor deze werkgever de IDEALE kandidaat is.

Als je deze informatie hebt, dan weet je precies wat ze nou ECHT zoeken. En als jij in huis hebt wat ze zoeken, dan kun je dat in je sollicitatiebrief schrijven. Zo sla je de spijker op zijn kop!

Als je niet eerst belt, dan ben je één van de 250 reflectanten. Da’s net zoiets als dat jij een hele stapel reclamefolders door de brievenbus krijgt. Als je wél belt en het klikt, dan onthouden ze je en heb je meteen een streepje voor.

Verdere tips:

 • Links bovenaan nooit jouw adres en naam; je zet jezelf niet bovenaan. Wel vermeldt je de naam en het adres van de organisatie waar je brief naar toe gaat. Ook vermeldt je T.a.v. dus de naam van de persoon aan wie je de brief richt. Vermeld ook de functie van die persoon. En let op de juiste spelling van de naam
 • Vermeld Onderwerp: Sollicitatie naar de functie van …
 • Geachte heer … of Geachte mevrouw … en vermeld de naam
 • Er moet energie zitten in de openingszin, zodat je communiceert dat je zin hebt in de baan. Naar aanleiding van uw advertentie … etc. … is een dooddoener! Beter is de openingszin: “Graag solliciteer ik naar de functie van … “
 • In de tweede alinea schrijf je over je interesse in de baan en in de functieomschrijving. Wat is je ervaring in soortgelijke werkzaamheden, welke resultaten heb je erin bereikt en wat kun je daarmee voor de werkgever betekenen
 • In de derde alinea schrijf je iets over de organisatie. Welke affiniteit heb je met de organisatie. Je zou ook iets kunnen schrijven over je affiniteit met de branche
 • In de vierde alinea schrijf je iets over jouw extra toegevoegde waarde. Om dat te kunnen beschrijven, moet je eerst bellen voor meer informatie; dat levert veel op wat je daarvoor nog niet wist, zodat je een gerichtere brief schrijft. Wat is de bottleneck in die baan of op die afdeling en hoe kun jij de organisatie helpen om die specifieke problemen op te lossen
 • De afsluitende zin: bedenk iets origineels, sluit kort en krachtig af
 • Met vriendelijke groet , handtekening en je naam. Als je onder je naam ook je mobiele nummer vermeldt, dan toon je daarmee aan dat je erg geïnteresseerd bent
 • Onderaan je brief schrijf je nog één zin: “Bijlage: Curriculum Vitae”.

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

Comment Section

0 reacties op “Je SollicitatieBrief

Plaats een reactie


*