Page content

Wel of geen Foto op je CV

Laat een Professionele Foto maken voor op je CV

De meningen zijn verdeeld: moet je wel of geen foto op je CV zetten? De ene is er pertinent tegen terwijl een ander het toegevoegde waarde vindt hebben.

Als algemene regel kun je aanhouden dat een pasfoto pas toegevoegde waarde heeft als het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Zijn er bijvoorbeeld veel klantencontacten? Laat dan een mooie professionele foto maken en plaats die op je CV.

Voor- en Nadelen van een Foto op je CV

Hieronder vind je een lijstje van wat de voor – en nadelen van het opnemen van een foto op je CV. Wist je trouwens dat het volgens de NVP sollicitatie code (link) niet verplicht is om een foto op te nemen?

 • Personal branding. Een goede en mooie foto draagt bij aan je persoonlijke merk. Je geeft de recruiter gelijk een beeld en dit kan bijdragen aan je kansen.
 • Onthouden. De recruiter zal je sneller onthouden. Een foto maakt je CV persoonlijker en de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt hierdoor toe. Mits je de inhoud van je CV ook van voldoende kwaliteit is natuurlijk.
 • Representatief. Je kunt je representatieve kant laten zien. Solliciteer je op een functie waarbij je veel met klanten te maken krijgt dan is het uiterlijk van belang. Een goede professionele foto kan in deze gevallen laten zien dat jij een representatief voorkomen hebt.
 • Oppervlakkig. Door een foto toe te voegen geef je aan dat je het niet erg vindt om op je uiterlijk beoordeeld te worden. Sommige mensen kunnen dit als oppervlakkig opvatten.

Een foto kan een te grote rol gaan spelen. Beelden kunnen altijd vrij krachtig zijn en het kan gebeuren dat in de beoordeling van je CV de foto een te grote rol gaat spelen. Laat de inhoud van je CV niet ondergesneeuwd raken.

Foto en Social Media

P&O-ers en managers vullen tegenwoordig de naam van sollicitanten in op Google om te kijken welke informatie er is.

Als eerste zie je dan foto’s. Nou zijn er op LinkedIn allerlei foto’s, die eigenlijk voor Facebook bedoeld zijn. Het zijn vrije tijd foto’s: op vakantie, met een glas wijn of in een luchtballon. Ik heb zelfs een foto gezien van een man in een erg net pak … hij had op de trouwfoto zijn vrouw eraf geknipt.

Wanneer geen uitnodiging?

Als er helemaal geen informatie van je tevoorschijn komt, haakt een werkgever af. Dan denken ze dat je niet met je tijd meegaat. Als je met een coma-zuip-hoofd op Facebook staat, dan gaat een uitnodiging uiteraard mooi niet door.

Als je je op Facebook te vaak negatief uitlaat, ontvang je ook minder snel een uitnodiging. Dat geldt ook voor discussies die je voert op LinkedIn-groepen.

Wanneer wel een uitnodiging?

Je verhoogt je gans op een uitnodiging aanzienlijk als je …

 • op LinkedIn een professionele foto hebt
 • op LinkedIn een duidelijk profiel hebt waarin je je meerwaarde aantoonbaar maakt
 • op LinkedIn op positieve wijze meepraat in discussiegroepen
 • op Facebook gewone, leuke foto’s van jezelf hebt en met anderen
 • op Facebook jezelf positief uitlaat en anderen ook positief naar jou communiceren.

Dus, wel of geen foto op je CV?

Het aantal mensen wat op Google vindbaar is met foto is hard aan het groeien. Steeds meer mensen hebben immers een foto op hun Facebook- en/of LinkedIn profiel.geen foto is dus eigenlijk geen optie meer.

Alleen laat wel een professionele foto maken!

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Wel of geen Foto op je CV

  Plaats een reactie


  *