Page content

Je LoopbaanKoers: Wat Drijft je? Deel I

Wat vind jij belangrijk in een baan en waar krijg je energie van?

Loopbaan PatronenDe keuzes die je maakt in je loopbaan berusten vaak op een vast patroon van talenten, motieven en waarden die in jou verankerd zijn.

Een veel gestelde vraag in een sollicitatiegesprek is: "En waaruit blijkt uw motivatie"? Als je dan antwoordt: "Nou, uuuh, het lijkt me gewoon enorm leuk om te doen", tjah, dat wordt `em niet, ze willen een diepgaander antwoordt.

Vragen die van grote invloed op je motivatie en loopbaan zijn, maar waar je niet altijd bewust bij stilstaat. Zodra je weet wat je echt beweegt, helpt dat niet alleen bij het vinden van de juiste baan, maar ook bij het vinden van een bedrijf of organisatie die bij jouw drijfveren past.

Loopbaanankers van Edgar Schein

Laten we eens kijken naar een aantal ‘loopbaanankers’; Edgar Schein bestudeerde en beschreef deze drijfveren die je werkplezier bepalen:

 1. Functionele Specialisatie
 2. Autonomie - Onafhankelijkheid
 3. Zingeving - Dienstverlening
 4. Variatie en Uitdaging
 5. Management en Leiding
 6. Zekerheid en Balans
 7. Ondernemende creativiteit.

1. Functionele Specialisatie

De inhoudelijke kant van het werk vind je het belangrijkste: hoe functioneert iets? Je voelt je het beste in je werk als je kan analyseren, begrijpen en doorgronden. Je werkt actief aan het verder ontwikkelen van je kennis en expertise, je wordt graag als deskundige gezien. Grote kans dat je in je loopbaan koerst op een technische, financiële, IT- of wetenschappelijke baan.

2. Autonomie - Onafhankelijkheid

Het niet gebonden zijn aan allerlei regels en beperkingen is wat je wilt. Een promotie afwijzen zou zelfs een reden kunnen zijn, je moet je dan immers aan allerlei regels en managementgedoe houden. Als je voor jezelf wilt beginnen hoeft dat niet per se ambitie te zijn, maar de vrijheid om alles op jouw manier te kunnen doen. Grote kans dat je in je loopbaan koerst op onafhankelijkheid, het je kunnen ontwikkelen, zelf doen.

3. Zingeving - Dienstverlening

De wereld leefbaarder maken, milieuproblemen oplossen, harmonie tussen mensen bevorderen, anderen helpen, de veiligheid van mensen verbeteren, ziekten genezen: je wilt het liefst werk doen waarbij je maatschappelijk waarde toevoegt. Je werk moet op een hoger niveau zinvol zijn voor de samenleving.Grote kans dat je in je loopbaan koerst op een baan of op werken met maatschappelijke meerwaarde.

4. Variatie en Uitdaging

Het enkele feit dat je het onmogelijke mogelijk moet maken, is voor jou een reden om een baan of project op te pakken. De uitdaging kan ook zitten in interpersoonlijke concurrentie, zoals bij topsporters. Nieuwe kansen, variatie en moeilijkheid zijn doelen op zich. Als iets te gemakkelijk wordt, wordt het voor jou al snel saai. Jij gaat voor continue vooruitgang, resultaten en prestaties. Grote kans dat je in je loopbaan koerst op projecten, doelen, het type van alles of niets.

5. Leiding en Management

Je wilt de touwtjes in de handen hebben,  het liefste in de organisatie opklimmen waar je verschillende mensen, afdelingen en disciplines bij elkaar kan brengen en tot een succes kan maken. Je bent graag verantwoordelijk voor het eindresultaat van een afdeling of organisatie en identificeert je met de prestaties van de organisatie als geheel. Grote kans dat je in je loopbaan koerst op een informeel of formeel leidende baan.

6. Balans en Zekerheid

Je bent erg loyaal naar je werkgever je voelt je graag verbonden met de organisatie waar je werkt en bent bereid om hard te werken om je baan veilig te stellen. Je hecht veel waarde aan de stabiliteit. Financiële stabiliteit, maar ook in de vorm van een planning en het nakomen van afspraken. Grote kans dat je in je loopbaan koerst op een ondersteunende baan.

7. Ondernemende creativiteit

Je wilt de wereld bewijzen dat je iets kan neerzetten dat het resultaat is van je eigen inspanningen. Het ondernemen beschouw je als een persoonlijk scheppingsproces. Je wilt het liefste nieuwe producten en diensten creëren en bent bereid om daarvoor risico’s te nemen en hindernissen te overwinnen. Grote kans, dat je in je loopbaan koerst op een baan in een innovatieve branche of als ZZP-er.

Welke Drijfveren komen bij jou bovendrijven?

Als je wilt weten welke drijfveren jou motiveren in je loopbaan, dan kun je een kleine, simpele test doen met 36 vragen.

Met de uitslag snap je veel beter welke banen, bazen, collega's, organisaties en branches beter of juist niet bij je passen en waarom.

Klik op de link over drijfveren voor de vragenlijst.

Kennismaken

Als jij de Regie over je Loopbaan wilt, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp om kennis te maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Je LoopbaanKoers: Wat Drijft je? Deel I

  Plaats een reactie


  *