Page content

Eerste Hulp Bij Outplacement

Help, ik moet outplacement

Bij ontslag is het gebruikelijk dat je werkgever je een outplacementtraject aanbiedt, zodat je weer een nieuwe baan vindt.

Eigenlijk heb je geluk, want sommige werkgevers hebben onvoldoende budget voor outplacement. Dus als jou outplacement wordt aangeboden, kun je dat het beste met beide handen aangrijpen.

Life sucks of LoopbaanSucces

Outplacement komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen. Outplacement wordt aangeboden bij een arbeidsconflict, bij onvoldoende functioneren en bij reorganisatie. Hoe vervelend het ook is om je baan te verliezen, het beste kun je actief aan de gang gaan om een nieuwe baan te zoeken.

Outplacement bij arbeidsconflict

Je kunt een conflict hebben met je leidinggevende. De meest gangbare uitdrukking is dat jullie dan een verschil in visie hebben hoe het werk uitgevoerd moet worden. In feite klikt het dan totaal niet en je leidinggevende besluit dat jij degene bent die maar beter kan vertrekken.

Arbeidsconflicten kunnen ook voorkomen tussen collega’s. Gewoon omdat het niet klikt, maar er kan ook sprake zijn van mobbing: een collega wegpesten.

Outplacement bij onvoldoende functioneren

Het predicaat “onvoldoende functioneren” is vervelend. Je doet je best en toch worden er in een functioneringsgesprek verbeterpunten vastgelegd.

Vervolgens doe je nog meer je best, maar je leidinggevende vindt op een gegeven moment dat het genoeg is. Einde verhaal.

Outplacement bij reorganisatie

Outplacement bij reorganisatie komt niet out of the blue. Het gaat al een poos slechter met de omzet, er worden allerlei kostenbesparingen doorgevoerd en er heerst onrust.

Wat meestal wel onverwacht komt is de mededeling dat er gereorganiseerd gaat worden. Het aantal arbeidsplaatsen dat komt te vervallen kan meteen medegedeeld worden of in een later stadium bekend gemaakt worden.

Van werk naar werk

Als je outplacement krijgt aangeboden, let er dan op dat je begeleid wordt van werk naar werk. Onderzoek hoe actief het bureau is dat jou begeleidt. Doen ze alleen een E-Learning pakket met af en toe een gesprek? Zetten ze zich actief in door hun netwerk in te schakelen?

Productiever in de wandelgangen dan op de werkvloer

Bij outplacement is er standaard sprake van onrust, verwarring en verzet. In de wandelgangen, bij de koffieautomaat en in de kantine wordt wat afgekletst. Iedereen heeft een mening en iedereen wil vooral meer weten.

Aan de buitenkant stellen mensen zich betrokken op, maar iedereen vecht om zijn eigen baan. Als puntje bij paaltje komt, is het ikke, ikke en de rest kan stikke. Vaak daalt de productiviteit, er worden meer fouten gemaakt en het ziekteverzuim stijgt.

Outplacement en het zwaard van Damocles

Het domste dat je kunt doen is afwachten

In de meeste gevallen wachten mensen te lang met actie ondernemen. Pas als het zwaard van Damocles gevallen is,  komen ze in actie.

Vaak wachten ze of er elders in de organisatie plek is en pas dan gaan ze juridisch advies inwinnen, kijken op vacaturesites, een C.V. opstellen en kijken op LinkedIn.

Snel Actie ondernemen bij Outplacement

Snel Actie ondernemen bij Outplacement

Snel actief worden bij outplacement loont

De besten zijn als eersten weg en hebben een nieuwe baan. Zorg dus dat je bij de besten zit en dat je snel een andere baan hebt. Dat scheelt maanden aan passiviteit, geklaag, boosheid en verzet.

Terwijl anderen blijven klagen, kun je de onderstaande acties ondernemen om snel een volgende passievolle baan te veroveren. Wie eerst komt, eerst maalt en anderen het nakijken geeft!

Outplacement: 15 tips voor snel een andere baan

 1. Kijk in de CAO voor de regelingen wie bij een reorganisatie het eerste ontslagen wordt.
 2. Bereken je kans op een volgende baan bij dezelfde werkgever. Is deze kleiner dan 50%, kom dan onmiddellijk in actie en volg de volgende punten
 3. Realiseer je dat je toekomst het belangrijkste is; belangrijker dan de hoogte van de ontslagpremie
 4. Bereken de hoogte van je ontslagpremie
 5. Win advies in bij een juridisch adviseur, check en dubbelcheck wat je werkgever je aanbiedt
 6. Zet je talenten, sterkten en zwakten op een rijtje. Hoe je dat doet? Voor praktische tips klik hier. Voor LoopbaanTrainingen klik hier
 7. Bepaal je loopbaankoers. Welke functies in welke branches geven jou passie en resultaten?
 8. Maak een CV die op een authentieke manier opvalt. Voor tips klik hier
 9. Stel een goede en compacte professionele doelstelling op (die punt 6) en plaats deze in je LinkedIn profiel. Maak een goede, professionele gezichtsfoto en plaats deze op je LinkedIn profiel. Werk je LinkedIn profiel bij
 10. Zorg voor minimaal 200 contactpersonen op LinkedIn, zorg voor aanbevelingen en ga netwerken met deze contactpersonen
 11. Ga netwerken met mensen die de functie uitoefenen die jij zoekt. Zij weten als eerste bij hun werkgever wanneer er een vacature vrijkomt
 12. Als je een geschikte vacature opspoort, bel dan eerst met iemand die jou verdere informatie geeft. Het belangrijkste is immers persoonlijk contact, zodat jouw C.V. en sollicitatiebrief echt een meerwaarde heeft
 13. Eerst komt, eerst maalt. Zorg dus dat je je C.V. en sollicitatiebrief snel verstuurt
 14. Bel om te vragen of deze in goede orde is ontvangen
 15. Voor verdere en out of the box tips klik hier

PassieBoost

Vier keer per jaar organiseer ik de PassieBoost: twee dagen vol met oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, een netwerkdiner, inspiratie en energie voor € 125,-.

Ontdek je talenten, hoe je bij je koers en passie komt, hoe je meer uit communicatie haalt, hoe je je netwerk verdubbelt, je optimaal presenteert, met kracht solliciteert en hoe jij de werkgever selecteert.

Voor meer informatie over De PassieBoost klik hier.

Comment Section

0 reacties op “Eerste Hulp Bij Outplacement

Plaats een reactie


*