Page content

Kiezen voor Outplacement

Hoera, ik kies een andere baan!

Veel mensen rollen in hun eerste en tweede baan. Na een paar jaar begint het te kriebelen. Kriebel wordt jeuk, jeuk wordt krabben en krabben wordt pijn.

Je kunt uitgekeken raken op je baan, je kunt ontdekken dat je de sfeer of de cultuur bij je werkgever niet meer leuk vindt,wellicht zoek je meer verantwoordelijkheid of wil je zelfstandig ondernemer worden.

Passief of passie?

Er zijn vele factoren die je uit je kracht zouden kunnen halen: weinig vacatures, collega’s die je voor gek verklaren als je weg gaat, wat vind je nou echt leuk, krijg je zo’n baan ook te pakken, etc.

Wat je zeker weet is dat je in je huidige baan steeds passiever wordt en vervolgens wellicht depressief. Door het roer om te gooien richting outplacement, pak jij de regie over je loopbaan. Dat alleen al geeft je energie. Kun je nagaan hoe het voelt als je je droombaan vindt.

Regie werkt grensverleggend

Ik maak regelmatig mee -ook in 2013- dat mensen besluiten de regie over hun loopbaan te pakken. Ook al zijn ze bang dat hun leidinggevende of P&O niet meewerkt met outplacement, ook al zijn ze bang dat wegens demotivatie gewoon ontslagen worden.

Niets is minder waar. Als een werknemer met de werkgever bespreekt graag een volgende stap te willen zetten en wel bij een andere werkgever, dan blijken de leidinggevend een/of de P&O-er ineens medewerking te verlenen, … omdat je respect afdwingt.

Regie oogst respect

Ook al zegt een CAO niets over vergoeding van een outplacementtraject, ook al is outplacement bij jouw werkgever ongebruikelijk, ook al zullen je collega’s je niet snappen, ik maak zo vaak mee dat als een werknemer echt de regie pakt, er ineens van alles geregeld kan worden.

Gangbaar is ontslag met wederzijds goedvinden, zodat aanspraak gemaakt kan worden op WW. Zes tot twaalf maanden aanvulling tot 100% van het salaris is ook gebruikelijk, evenals vergoeding van het outplacementtraject.

Regie geeft snelheid

Mensen die in de regie van hun loopbaan staan, doorlopen een outplacementtraject doorgaans het snelste.

Ze staan in verbinding met hun talenten, hebben hun loopbaankoers snel helder en veroveren doorgaans snel hun droombaan.

Regie is ook check en doublecheck

Outplacement is wel een serieuze zaak. Onderstaand 10 tips voor als je zelf je outplacement regelt.

 1. Kijk in de CAO voor de regelingen over loopbaanbegeleiding of outplacement
 2. Bespreek met je leidinggevende dat er vroeg of laat voor jou een moment komt om de volgende loopbaanstap te zetten
 3. Realiseer je dat je toekomst het belangrijkste is; belangrijker dan de hoogte van een eventuele ontslagpremie
 4. Bespreek dat je je toekomst elders zoekt en
 5. Wacht totdat je werkgever met een concreet aanbod komt
 6. Win advies in bij een juridisch adviseur, check en dubbelcheck wat je werkgever je aanbiedt
 7. Doe een tegenbod, het is vaak gewoon een kwestie van onderhandelen
 8. Bespreek wie wat communiceert naar collega’s
 9. Bespreek en regel een getuigschrift
 10. Zorg dat je positief uit elkaar gaat.

Onderstaand een aantal tips om je droombaan te veroveren:

 1. Zet je talenten, sterkten en zwakten op een rijtje. Hoe je dat doet? Voor praktische tips klik hier. Voor LoopbaanTrainingen klik hier
 2. Bepaal je loopbaankoers. Welke functies in welke branches geven jou passie en resultaten?
 3. Maak een CV die op een authentieke manier opvalt. Voor tips klik hier
 4. Stel een goede en compacte professionele doelstelling op (die punt 6) en plaats deze in je LinkedIn profiel. Maak een goede, professionele gezichtsfoto en plaats deze op je LinkedIn profiel. Werk je LinkedIn profiel bij
 5. Zorg voor minimaal 200 contactpersonen op LinkedIn, zorg voor aanbevelingen en ga netwerken met deze contactpersonen
 6. Ga netwerken met mensen die de functie uitoefenen die jij zoekt. Zij weten als eerste bij hun werkgever wanneer er een vacature vrijkomt
 7. Als je een geschikte vacature opspoort, bel dan eerst met iemand die jou verdere informatie geeft. Het belangrijkste is immers persoonlijk contact, zodat jouw C.V. en sollicitatiebrief echt een meerwaarde heeft
 8. Eerst komt, eerst maalt. Zorg dus dat je je C.V. en sollicitatiebrief snel verstuurt
 9. Bel om te vragen of deze in goede orde is ontvangen
 10. Voor verdere en out of the box tips klik hier

PassieBoost

Vier keer per jaar organiseer ik de PassieBoost: twee dagen vol met oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, een netwerkdiner, inspiratie en energie voor € 125,-.

Ontdek je talenten, hoe je bij je koers en passie komt, hoe je meer uit communicatie haalt, hoe je je netwerk verdubbelt, je optimaal presenteert, met kracht solliciteert en hoe jij de werkgever selecteert.

Voor meer informatie over De PassieBoost klik hier.

Comment Section

0 reacties op “Kiezen voor Outplacement

Plaats een reactie


*