Page content

Uit welke Stappen bestaat Outplacement?

Outplacement duurt 6 tot 12 maanden en bestaat uit een aantal stappen

Meestal duurt een OutplacementTraject tussen de 6 en de 12 maanden. Of je solliciteert als Putjesschepper, als Piloot of iets er tussenin, je hebt altijd concurrentie. Goede voorbereiding is het halve werk. Met goede voorbereiding hoef je maar 6 sollicitatiebrieven te sturen in plaats van 60.

Met professioneel Outplacementbureau ruil je onzekerheid en falen in voor trefzekerheid en zelfvertrouwen.

1. Verwerking van het Gebeurde
Outplacement komt zelden zomaar uit de lucht vallen. Het heeft een aanloop. Vaak is dit een periode met veel onzekerheid, tegenstrijdige informatie en besluiteloosheid.

Het kan zijn dat er bij je werkgever al een poos geruchten circuleren over inkrimping, je kunt ontslagen worden wegens boventalligheid of je functioneert onvoldoende. Het kan ook zijn dat jij zelf besluit om weg te gaan.

In de aanloop naar outplacement kan er sprake zijn van woede, vertwijfeling, verdriet, onzekerheid en het verliezen van houvast en het vraagt tijd om dit een plek te geven.

2. Zelfonderzoek

Als je besluit je loopbaan stevig onder de loep te nemen, dan doen zich de volgende 3 belangrijke vragen voor: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik.

Wie ben ik heeft te maken met je drijfveren, talenten, sterkten, zwakten en competenties. Het is zaak om deze in kaart te brengen en dat je deze kort, krachtig en authentiek kunt presenteren. Het in kaart brengen kan met testen, het kan met coaching, met training, familie en vrienden willen ook graag een handje helpen.

Wat kan ik heeft te maken met de kennis en ervaring die je tijdens je loopbaan verzamelt. Doel is om uit te groeien tot een expert, tot iemand die betrouwbare resultaten levert. Dat levert jou namelijk veel makkelijker een volgende baan op.

Maak van de antwoorden op Wie ben ik, Wat kan ik en Wat wil ik een korte, pakkende presentatie. Schrijf dit eerst uit, oefen het dan voor de vrienden en vervolgens op familie en vrienden.

3. Koersonderzoek

Wat wil ik en de vraag die te maken heeft met passie. Wat vind je echt leuk? Waarvan krijg je de twinkels in je ogen? Expertise en passie geeft jou namelijk samen een voorsprong op concurrenten.

Het is belangrijk om je wensberoep te toetsen aan de realiteit. Dat kun je doen door te praten met een medewerker die het werk doet wat zoekt, met een leidinggevende of een P&O-er.

Dit is meteen een effectieve manier om te netwerken en je netwerk uit te breiden. Wie weet kom je op deze manier al netwerkend aan een baan.

4. Leren presenteren

Hoe zorg je dat je positief opvalt tussen 250 sollicitanten? Uiteindelijk heeft alles te maken met hoe je je presenteert. Je presenteert je met:

  • je Curriculum Vitae
  • je LinkedIn profiel
  • je Facebook pagina
  • je Twitter account
  • een Video-CV
  • de Elevator Pitch.

De social media hebben een grote invloed op het sollicitatieproces. P&O-ers vullen de naam van de sollicitanten in op Google. Als er geen informatie over iemand op internet verschijnt, wordt iemand zelden nog uitgenodigd.

Een adequaat LinkedIn profiel is dus essentieel. Een Facebook pagina is ook aan te bevelen. Als sollicitant biedt jou dit een netwerk en elk netwerkcontact kan jou op de hoogte brengen van een vacature en op deze manier een baan bezorgen.

5. Solliciteren

Het voeren van sollicitatiegesprekken is een vak apart en vraagt een gedegen voorbereiding. Het beste kun je je voorbereiden met de STARR-interviewtechniek, zodat je adequaat kunt antwoorden op deze vragen.

Een sollicitatieprocedure bestaat vaak uit 3 rondes: een oriënterend gesprek, het echte sollicitatiegesprek en het arbeidsvoorwaardengesprek.

Voor het oriënterende gesprek bestaan verschillende vormen. Het kan een wederzijds kennismakingsgesprek zijn van een uur, het kan een speeddate zijn van een kwartier, het kan ook zijn dat een kennis van je een gesprek voor je regelt met een leidinggevende.

Het sollicitatiegesprek kent ook meerdere vormen. Het kan afgenomen worden door één persoon: de leidinggevende of de P&O-er, maar het kan ook afgenomen worden door meerdere betrokken personen.

Het arbeidsvoorwaardengesprek vindt meestal plaats met de P&O-er. Doorgaans wordt je ingedeeld in een bepaalde salarisschaal, maar er is wel enige onderhandelingsruimte.

6. Taart

Als je je baan gevonden hebt is het prettig om samen met je LoopbaanProfessional terug te blikken op het traject met koffie/thee en taart.

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

Comment Section

0 reacties op “Uit welke Stappen bestaat Outplacement?

Plaats een reactie


*