Page content

Jezelf Presenteren is Jezelf Durven Laten Zien

Iedereen kan Sprankelend Presenteren

Presenteren en VerdwijnenJezelf sprankelend presenteren, dat vinden veel mensen doodeng. In dit artikel ontdek je hoe dat komt en hoe je kunt leren trots te zijn op je presentatie.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg is een veel gehoorde uitdrukking in ons Calvinistische Nederland. Da’s de perfecte opmerking om je fout en schuldig te laten voelen, zodat je een bevriezende en verdwijnende beweging maakt. Het liefste ga je dan op in het bloemetjesbehang.

Opvallen is Taboe

Je merkt het als je je moet presenteren aan een groep of, nog erger, voor de camera. Veel mensen schrikken, verstijven en bevriezen met een gezicht van “oooh waar is hier het gat in de grond, zodat ik ter plekke kan verdwijnen?”.

Op de één of andere manier vinden we het eng om op te vallen, to stand out of the crowd is scaring!

Verdekt Opstellen voelt Veilig

Als je je in een groep mensen bevindt, dan val je niet op. Het jezelf verdekt opstellen biedt bescherming en voelt comfy en veilig.

Kijk maar eens wat er gebeurt als leerlingen een klaslokaal binnenlopen. Ze gaan het liefste in de achterste banken zitten. Volwassenen doen dat ook. Ik vermoed, dat het gewoon een oerinstinct is; gedrag om te overleven.

Presenteren is jezelf Naakt voelen

Bungee JumpingAls je je aan een groep mensen presenteert, dan sta je er niet meer tussen, nee je staat er voor.

Frontaal er voor, brrrrr …

Je bescherming is weg, je veiligheid is weg, alle ogen kijken je aan, you’re in the picture, dat voelt naakt.

6 Manieren om te Verdwijnen

Als je voor een groep mensen staan en/of voor de camera, dan zijn er 6 manieren om te verdwijnen:

 1. Extraverte mensen kunnen in zichzelf een beweging naar voren maken. Dan wordt de houding aanvallend met een boos tintje of over the top, zichzelf overschreeuwend;
 2. Introverte mensen kunnen in zichzelf een beweging naar achteren maken, een terugdeinzende beweging. Da’s de verdwijntruc, zo van ik zie dat jullie me zien, maar ik ben ff fietsen;
 3. In jezelf kun je wat naar links bewegen. Dat is de zoekende beweging naar moeders warmte en veiligheid, zo van eerst even een knuffel halen en dan gaat ie wel;
 4. Je kunt in jezelf ook een beweging naar rechts maken. Dat is de zoekende beweging naar vaders daadkracht, zo van met deze kordate aanpak zet ik een geramde en overtuigende presentatie neer;
 5. Er is ook een beweging naar boven mogelijk. Dat is de zenuwen en het gevoel loslaten en ervan wegvluchten. Als je erg in je hoofd zit geeft dat controle. De valkuil is betweterigheid;
 6. Tenslotte is er ook een beweging naar beneden mogelijk. Het opgeven. Laat maar. Desnoods nog een huilbui erbij om je totale machteloosheid te onderstrepen.

Hoe leer je er te ZIJN?

Het is de kunst om juist geen beweging te maken, om juist niet in een kramp te schieten, om geen van de bovenstaande 6 innerlijke bewegingen te maken.

Ontspan, haal diep adem, doe juist niets, zodat je alleen maar hoeft te zijn. Dit kun je uitstekend oefenen voor de spiegel. Je kunt ook een stapje verder gaan en oefenen voor de camera 🙂

Wat ook helpt is te beseffen wie je bent en waarin jij uniek bent.

Nu even heel Eerlijk

Nu ga ik even heel eerlijk tegen je zijn. Als kind kreeg ik wel eens een draai om de oren. Nou zijn wiskunde en natuurkunde niet mijn grootste talenten, mijn vader vond dat maar dom en dan kreeg ik een flinke draai om de oren.

Als je opgroeit in een thuis waar spanning is, dan kan het extra eng zijn om je te leren presenteren. In 1994 heb ik een assertiviteitscursus gevolgd, om dat te verlegen was, ik durfde amper boe te roepen. Als de baas op de afdeling kwam dacht ik: o oh, ik ga even een eindje om!

Bij het maken van de eerste paar Youtube filmpjes stond het zweet me op de rug. Ik heb me niet laten tegenhouden, maar ben juist doorgegaan. Sterker nog, ik dank mijn ouders voor al wat ik van hen heb ontvangen (ja ook lef) en laat gewoon zien wie en wat ik ben.

Het is dus gewoon een kwestie van oefenen en dóen!

Presenteren is te leren, yes you can!

Je Presentatie regisseert je Toekomst. Bescheidenheid is als werkzoekende niet handig! Als je op een authentieke, krachtige en passievolle manier gehoord en gezien wordt, dan val je op. Zo oogst je netwerkgesprekken en scoor je sollicitatiegesprekken.

Het toppunt van presenteren is de Elevator Pitch; dat is je één minuut verhaal. Het kost even tijd om een goede Pitch te presenteren, maar het is de kapstok voor netwerk- en sollicitatiegesprekken.

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Jezelf Presenteren is Jezelf Durven Laten Zien

  Plaats een reactie


  *