Page content

Maak Solliciteren Leuk: The Basics

Saaie Mensen vinden Solliciteren Saai, Leuke Mensen vinden Solliciteren Leuk

Stop Saai te ZijnVeel mensen vinden Solliciteren eng en zenuwslopend. Je speurt het internet af naar leuke bedrijven en vacatures die bij je passen. Vervolgens schrijf je een motivatiebrief en doe je er alles aan om in de smaak te vallen.

Vaak krijg je zo’n standaard bedankt-voor-de-moeite brief terug en blijkt dat je een van de honderden sollicitanten was. Dit kan nog wel eens resulteren dat je binnen een paar weken licht depressief, zonder zelfvertrouwen achter je computer zit en alle hoop op een leuke baan verliest.

Hoe maak je solliciteren leuk?

Focus eerst eens op jezelf en ontdek waar jij goed in bent. Dit zie je vaak niet meer omdat je er al aan gewend bent geraakt. Onderstaande oefeningen kunnen je daarbij helpen:

Maak een lijst van de leukste dingen die je in de afgelopen week of in je carrière tot nu toe hebt gedaan. Wat waren de leukste telefoontjes? Welke complimentjes kun je je nog steeds herinneren? In welke omgevingen voelde je je het meest op je gemak? Binnen of buiten?

Schrijf eens op wat je op je ideale dag zou doen. Of hoe je ideale week eruit zou zien. Aarzel niet om te beginnen met een beetje uitslapen of met een interessant boek lezen. Misschien ben je een avond-artiest of een ras-onderzoeker. Schrijf echt de meest fantastische dag op die je je kunt voorstellen.

Vraag je familie en beste vrienden wat ze goed of bijzonder aan je vinden. Ja, doodeng. Maar ze zullen het alleen maar leuk vinden om te doen. Dat zou jij toch ook hebben bij je beste vriend(in)?

Kijk naar dat wat je graag af zou willen leren. Het vertelt je waar je goed in bent. Kun je je mond niet houden? Je bent een geboren spreker. Geen geduld? Je kunt als geen ander snelheid en beweging creëren.

Doe wat JIJ wilt doen

Al is het erg aardig van je, je hoeft echt niet te wachten op een vraag voordat je mag beginnen met doen wat je leuk vindt. Het begint nu al!
Je creëert vanzelf de vraag door te laten zien dat je het antwoord hebt of bent. Doordat je gaat doen wat je wilt doen, gaan mensen jou en je kwaliteiten herkennen. En zullen ze ontdekken dat ze je eigenlijk al lang nodig hadden of ze zullen aan je denken wanneer er een klus of baan vrij komt, waarin ze iemand met jouw kwaliteiten zoeken.

Wat je dan gaat doen? Dat wat je bij stap 1 hebt opgeschreven. De dingen die je in het verleden met het meeste plezier deed, begin met je ideale dag, vul een ideale week, maak werk van je kwaliteiten. Sommige dingen kun je niet zomaar doen, dat is begrijpelijk. Begin in die gevallen alvast met de voorbereidingen. Alsof je de opdracht of baan al hebt.

Praktische Voorbeelden

Vind je het leuk om evenementen te organiseren? Begin nu al met het verzamelen van leuke ideeën, verrassende performances, vormgeving-voorbeelden, etc. Maak bijvoorbeeld een ideeënboek (je toekomstig portfolio bij acquisitie en sollicitatiegesprekken).

Wil je graag onderzoeker worden rondom een bepaald onderwerp? Wacht niet langer en ga aan de slag met interviews en het lezen van artikelen. Verzamel je bevindingen in de vorm die jij het leukste vindt (blog, boek, plakboek, etc.).

Kennismaken en Solliciteren Leuk maken?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Maak Solliciteren Leuk: The Basics

    Plaats een reactie


    *