Page content

Succesvol Solliciteren: Heb jij ze op een Rijtje?

Met deze tips hoef je max. 7 keer te solliciteren

Gefeliciteerd met Nieuwe BaanTwintig keer uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek en iedere keer weer afgewezen worden. Het overkomt sommige mensen.

Hoe komt het dat iemand keer op keer afgewezen wordt en dat iemand anders “gewoon” in een andere baan rolt?

Kun je solliciteren leren? Ja hoor! Succesvol solliciteren kun je leren! Lees onderstaande tips en sleep die baan binnen.

Sollicitatiegesprek is Topje IJsberg

Voorbereiding SollicitatiegesprekHet sollicitatiegesprek is net als een ijsberg: het is het bovenste gedeelte dat zichtbaar is.

Het gedeelte dat onder water is, is niet zichtbaar: het harde werken thuis om tot een sollicitatiegesprek te komen.

Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek moet je een aantal zaken eerst op een rijtje hebben.

Succesvol Solliciteren: Heb jij de op een rijtje?

 Tijdens het sollicitatiegesprek moet alles goed gaan. Het sollicitatiegesprek gaat ook goed, als je de goede voorbereidingen getroffen hebt. Als het sollicitatiegesprek niet goed gaat, dan heb je je onvoldoende voorbereid.

Onderstaand volgen eerst 5 tips om je je optimaal voor te bereiden, ze binnen met: Heb jij ze op een rijtje …

Daarna volgen 5 concrete tips om het sollicitatiegesprek succesvol te laten verlopen. Deze beginnen met: Succesvol Solliciteren …

Heb jij ze op een Rijtje 1: Je Talenten

Sommige werkgevers doen aan speeddaten als eerste sollicitatieronde. Wat ze mij vertellen is, dat 66% al binnen 30 seconden afvalt. Gewoon omdat er te weinig kracht, sprankel en talent van uitgaat, er is te veel saaiheid en te weinig inspiratie.

Als je wilt weten hoe je je Talenten op een rijtje krijgt, klik dan op Talenten. Wil je duurzaam je zelfvertrouwen, kracht, sprankel en talenten ervaren, dan kun je de 3-daagse Personal Power Training te volgen.

Heb jij ze op een Rijtje 2: Je LoopbaanKoers

BanenmagneetAls je je werk met plezier doet, met passie dus, dan kost het amper moeite. Als het werk jou plezier oplevert, alléén dán kun je er goed in worden en nog beter dan dat: een expert. Onderzoek toont aan, dat als je je werk minimaal 5 jaar lang gepassioneerd doet, dat je dan meer dan bovengemiddelde resultaten scoort, waardoor je een magneet wordt voor volgende banen en opdrachten.

Als je wilt weten hoe je je loopbaankoers kunt ontdekken, klik dan op Loopbaankoers. Wil je duurzaam je loopbaankoers zien, ervaren en pakken, weten bij welke banen, met welke organisaties of opdrachtgevers je jouw LoopbaanSucces vindt, dan kun je de 3-daagse Professional Power Training volgen.

Heb jij ze op een Rijtje 3: Je persoonlijke Presentatie

Veel mensen vinden het spannend of eng om zich stralend te presenteren in een sollicitatiegesprek. Wil jij over die angst heen stappen, wil jij in 3 dagen leren jezelf authentiek en krachtig te presenteren? Dan kan ik je van harte de Presentation Power Training aanraden.

In deze training leer je je te presenteren met de Elevator Pitch: je sprankelende één minuut presentatie. Voor tips klik op Elevator Pitch.

Deze training levert je als extra een netwerk op van 30 tot 50 personen, zodat je je kansen op een baan verdubbelt.

Heb jij ze op een Rijtje 4: Je digitale Presentatie

Curriculum VitaeAls je in je kracht staat, je talenten en je loopbaankoers weet, dan wordt het tijd om je presentatie op orde te maken. Je kunt beginnen met je Curriculum Vitae op orde te maken. Voor tips klik op Curriculum Vitae.

Ook wordt het dan tijd, dat je je LinkedIn profiel in orde maakt. Voor tips klik op LinkedIn.

Wil je je digitaal optimaal leren presenteren, dan is de Promotion Power Training een optie. Je leert er hoe jouw Curriculum Vitae niet onderop maar bovenop de stapel komt, hoe je een LinkedIn profiel maakt zodat je uitgenodigd wordt en hoe je glansrijk door sollicitatiegesprekken heen manoeuvreert met de STARR-interview techniek.

Als extra is er een workshop over CommunicatieStijlen, zodat je elk netwerk- en sollicitatiegesprek beter benut. Ook deze workshop levert jou wederom een netwerk op van 30 – 50 personen, zodat je nóg een keer je kansen op je droombaan verdubbelt.

Heb jij ze op een Rijtje 5: TotaalTraject met BestemmingsGarantie

Werk zoeken is serious business. Er zijn meer banen dan werkzoekenden en een aantal van 250 sollicitanten op een vacature is eerder normaal dan een uitzondering.

Bovendien is er door de komst van social media veel veranderd op sollicitatiegebied. Om een klein voorbeeld te geven: P&O-erst Googelen op de naam van sollicitanten. Als er helemaal niets over jou te vinden is, dan loop je achter en dat betekent minder kans op een uitnodiging. Maar als er negatieve informatie is of als er negatieve foto’s over jou te vinden zijn, dan betekent dat ook geen uitnodiging.

Als deelnemer aan het TotaalTraject met BestemmingsGarantie kom je optimaal in je persoonlijke en professionele kracht, leer je je authentiek en krachtig te presenteren & solliciteren, zodat jij je droombaan verovert.

Wil je zien en horen wat anderen zeggen over de dienstverlening van LoopbaanRegisseur, klik dan op Referenties.

Wil je meer informatie, klik dan op TotaalTraject met BestemmingsGarantie.

Dan volgen nu onderstaand de 5 tips over Succesvol Solliciteren.

Succesvol Solliciteren tip 1: De eerste indruk

Power PoseDe eerste twee minuten van een sollicitatiegesprek zijn allesbepalend. Zweethandjes en een trillende stem zijn niet handig. Schouders naar achteren, rechte rug en borst vooruit: let op je lichaamshouding. Marijke van Helwegen zegt het erg treffend: “Lipjes getuit en borstjes vooruit”.

Treedt de potentiële werkgever tegemoet met een glimlach en laat zien dat je een positief persoon bent. Oefen thuis met The Power Pose, deze is ontwikkeld door Amy Cuddy: maak jezelf zo groot mogelijk (op de tenen dus!), strek je armen uit, steek je kin de lucht in en blijf twee minuten zo staan.

Doe je de pose liever vanuit je stoel – bijvoorbeeld in de ontvangstruimte – ga dan rechtop zitten en kijk zelfverzekerd om je heen. De power pose zorgt ervoor dat je brein 20 % meer testosteron aanmaakt en de hoeveelheid stresshormoon met een kwart afneemt, waardoor je zelfvertrouwen toeneemt. Geen magie dus, maar pure wetenschap om je brein in scherpe staat van paraatheid te brengen.

Solliciteren tip 2: Handen Schudden

De manier waarop je een hand geeft zegt veel over jou. Een te slappe hand maakt geen indruk, een te stevige hand komt te dominant over. Zorg ervoor dat je daar precies tussenin zit.

Oefen het handen schudden eens met een bekende en vraag hun om feedback, de meest mensen zijn zich namelijk niet bewust van hun manier van handen schudden. Let erop wie de neiging heeft om de hand bovenop te houden of juist onderop.

Solliciteren tip 3: Authentiek zijn

Wees vooral jezelf tijdens een sollicitatiegesprek, een toneelstukje opvoeren komt je niet ten goede en maakt dat je je niet comfortabel voelt.

Gedraag je alsof je thuis bent (op een professionele manier natuurlijk). Luister goed naar de vragen en beantwoord deze eerlijk, veel mensen hebben de neiging om de potentiële werkgever naar de mond te gaan praten. Laat zien dat je je bewust bent van je sterke maar ook zwakkere kanten. Authenticiteit is zeer belangrijk en één van de krachtigste instrumenten!

Solliciteren tip 4: Lichaamstaal

Let tijdens het sollicitatiegesprek op je lichaamstaal. Neem een actieve houding aan en zit recht op je stoel.

Ook al ben je nerveus, maak oogcontact want wegkijken draagt niet bij aan een open gesprek. Sla vooral je armen niet over elkaar, zo kom je gesloten en stiekem over.

Solliciteren tip 5: Het is ook jouw Tijd en Energie

Een sollicitatiegesprek is een wederzijdse introductie. Naast dat het bedrijf jou beter wil leren kennen wil jij natuurlijk uitzoeken of jij je waardevolle tijd en energie in deze functie en organisatie wilt steken.

Tijdens een sollicitatiegesprek mag je zelf ook vragen stellen, dit maakt het gelijkwaardiger. Informeer dan wel naar iets nieuws, vragen naar onderwerpen die algemeen bekend staan wekken de verkeerde indruk op.

Wil je ECHT leuk werk?

Je kunt altijd stappen voorwaarts zetten. Zo kun op deze site gratis e-books downloaden en je kunt je inschrijven voor de gratis nieuwsbrieven.

Je kunt je ook opgeven voor de gratis 2-daagse LoopbaanTraining vol met met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Als je nu wilt ontdekken hoe we het beste uit jou en je loopbaan kunnen halen, maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op. Als je je telefoonnummer invult, binnen 24 uur.

Je kunt ook je loopbaanvraag stellen op het onderstaande reactieformulier. Uiteraard krijg je van mij antwoord.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Succesvol Solliciteren: Heb jij ze op een Rijtje?

    Plaats een reactie


    *