Page content

Je Loopbaan: Zielig of Bezield? 250 Tips voor Bezieling.

Zielig naar de maan of bezield in je baan?

LoopbaanRegisseur LoopbaanbegeleidingAfgelopen weekeinde hebben 31 deelnemers een spetterend weekeinde beleefd tijdens de Loopbaan BoostCamp. Ik ben met hart en ziel uit de kast gekomen over hoe bezieling leidt tot duurzaam resultaat.

Dat leverde de deelnemers een heuse flashmob op en tot mijn grote verrassing ontving ik van de deelnemers ook een flashmob retour ... hoe je blijkbaar in een weekeinde samen synchroon loopt als je met hart en ziel werkt aan resultaat.

Werknemersziekte nummer 1

Afgelopen weekeinde heb ik de deelnemers gevraagd: "wat vind jij het ergste op je werk"? Het antwoord was: "dat er te weinig rekening met me gehouden wordt".

De ziel wil erkend worden. Ze hoeft niet per sé gelijk te hebben, als ze maar gehoord en gezien wordt. Naar schatting voelt 75% van de werknemers zich onvoldoende gehoord en gezien.

Erkenning maakt Werk een Feest

Er zijn bedrijven waar een groepje vrouwen al jaaaáááren werkt. Het kan simpel werk zijn, zoals garnalen pellen of ander productiewerk. Zo'n groepje vrouwen kent elkaar door en door, ze komen er om bij te kletsen. Blijkbaar vindt hun werkgever dat ok en DAT is precies de sleutel; deze werkgever snapt wat deze dames nodig hebben.

Stel dat jij een baan aangeboden krijgt beneden jouw niveau met minder salaris, maar er wordt echt rekening met je gehouden, wat ga jij dan doen?

Durf jij kleur te bekennen?

Veel werknemers voelen zich door hun werkgever niet serieus genomen. Maar ... neem jij jezelf wel serieus? Want als je jezelf niet serieus neemt, dan word je in het leven serieus ... genómen.

Dan is de kans groot dat je chagrijnig van je werk thuis komt, niet de leukste bent voor je partner en kinderen, dan heb je minder zin om even gezellig bij te kletsen met vrienden of om naar de sportclub te gaan, etc. In kleine stapjes wordt je leven steeds grijzer.

Kleur bekennen ... uuuh hoe doe ik dat?

Kleur bekennen begint met te erkennen wie en wat je bent, wat je niet bent, wat je wilt bereiken en ... en wat je bereid bent om daarvoor te doen en te laten. Het begint met een beslissing.

Ik ga nu even heel eerlijk naar je zijn. Mijn vader wilde dat ik op de HAVO de exacte vakken koos, want zei hij: "oooh maar talen, dat doe je gewoon even in een paar weken bij de nonnen in Vught". Wis-, natuur- en scheikunde, hij drilde het er hardhandig in.

Dat leverde mij later op het werk angst op voor een leidinggevende. Als hij of zij onverwacht verscheen, dan kromp ik in elkaar. Een jaar geleden besloot ik om af te rekenen met deze angst en ik besloot filmpjes te maken voor op youtube.

Ik koos dus voor vooruitgang, was bereid om er dingen voor te laten (vrije tijd) en ging aan het werk. Het kost mij twee dagen om het script te schrijven van één video, meestal nemen we 4 video's op één middag op.

De avond van te voren giert de adrenaline door mijn lijf en slaap ik maar een paar uurtjes. Maar ... het resultaat staat! Als ik later 85 ben en ik kijk terug op mijn leven, dan kan ik tenminste zeggen dat ik mijn angsten heb overwonnen!

Ja Bodo leuk, en nu graag een paar concrete stappen

Ik hoor je roepen, dus onderstaand een paar manieren om met hart en ziel naar resultaat te gaan:

 1. Besluit eerst of je tijd en moeite wilt investeren in een beter jij. Als niet dan is er geen man overboord, maar dan kun je beter stoppen met lezen van dit artikel
 2. Accepteer dat je niet alles van tevoren weet. Je zult voor vraagtekens en uitdagingen komen te staan. Heb je de lef om oog in oog met uitdagingen te staan?
 3. Leer Ontvangen door elke dag voor het slapen gaan in een schrift 5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent
 4. Leer Zenden door één ding op te schrijven wat je de volgende dag wilt creëren. Let op: dit is een erg krachtig middel! Rationeel gezien hebben we het hier over SMART doelstellingen. Doelen zijn belangrijk, want als je geen doelen hebt dan zal het universum deze niet zien en je overslaan. Op hartsniveau werkt dit alleen als je je zinnen zet op iets waar je blij van wordt. Een perfectie boekhouding ... haha dat zal bij mij niet werken. Op zielsniveau hebben we het hier over intenties. Als het een intentie is die bij je past, dan zal deze waar worden. Let wel ... intenties zijn de spieren van de ziel; die moet je lief hebben en oefenen, opdat ze krachtig worden;
 5. Investeer in jezelf. De meeste mensen investeren meer in hun mobieltje dan in hun loopbaan ... omgekeerde volgorde toch? Je kunt tijd in jezelf investeren, moeite en je kunt een loopbaantraining volgen;
 6. De volgende stap is het in kaart brengen van je Talenten. Nodig wat vrienden uit voor een etentje bij je thuis en vraag ze wat zij zien als jouw talenten. Dit kun je ook doen met familieleden, collega's en ex-collega's;
 7. Laat je jezelf zien! Dat is vast spannend ... maar ja als je door je volgende werkgever gehoord en gezien wilt worden, dan zul je dat eerst bij jezelf moeten doen;
 8. Neem hier en daar een time-out. ga met vrienden naar de sauna, een dagje strand, een heel eind lopen, samen op een relaxte manier sparren over je loopbaan;
 9. Je ego wil rust, reinheid, regelmaat en voorspelbaarheid. Je ego is gek op een vast dienstverband en het feit dat aan het einde van de maand standaard geld op je rekening wordt gestort. Echter ... als er in je leven te veel voorspelbaarheid is, dan wordt het saai en sukkel je innerlijk in slaap;
 10. Je ziel wil leven in de brouwerij en houdt van uitdaging. Je ziel wil afwisseling, avontuur en ENERGIE!
 11. Ga weer dromen ... welk type werk past in jouw stoutste dromen?Laat de energie weer door je aderen stromen!
 12. Overigens zal je ziel niet snel schreeuwen. Ze zal hooguit fluisteren. Ze bloeit op als je doet wat ze van je vraagt ... als je je inner call volgt ... ze nodigt je uit tot synchroniciteit;
 13. Laat je loopbaankoers dus gewoon tot je komen;
 14. Pas nu kun je je Curriculum Vitae maken. Als je in je volgende baan weer niet serieus genomen wilt worden, maak dan geen serieus werk van je CV en maak deze dan vooral zoals je denkt, dat de ander denkt dat het hoort ... haha kun je me volgen?
 15. Je CV gaat over ... jou! Uit je in je CV dus zoals je bent. Laat je zien! Alleen dàn val je op tussen 250 andere CV's. Hiermee maak je de kans op een uitnodiging 10 keer zo groot;
 16. Als je nu gaat wachten, totdat de ideale vacature voorbij komt op één van de vacaturesites, dan kun je lang wachten. Als je de regie wilt pakken over je loopbaan, dan ga je nu kansen en netwerkgesprekken creëren. Overigens heb je dat al gedaan door vrienden uit te nodigen voor een etentje; ook dat is netwerken;
 17. Optimaliseer je LinkedIn profiel en zorg voor een professioneel ogende foto. Dus geen vakantiekiekje, niet breed lachend met een glas wijn in je handen, want dat zijn Facebook foto's. Laat gewoon een professionele foto maken in werk-outfit;
 18. Bel nu met de LinkedIn contactpersonen. Vraag waarmee je ze kunt helpen. Op deze manier ontvang je zelf ook hulp en dat is wat je wilt;
 19. Bel ook met vrienden op Facebook. Maak ook met hen een afspraak;
 20. Voordat je het weet maak je van jezelf een geoefend netwerker. Is toch super als je leert om gemakkelijk te praten met mensen en als mensen gemakkelijk met jou praten? Want veel banen gaan in deze tijd via-via;
 21. Creëer een groepje van pakweg 5 SteunPilaren om je heen. Zeg maar jouw fanclub met wie je kunt sparren bij al je loopbaan-stappen;
 22. Vraag iedereen die jou kent om vacatures voor je in de gaten te houden. Zo vergroot je je fanclub die jou helpt;
 23. Bereid je voor op moeilijke vragen bij sollicitatiegesprekken. Hoe? Gewoon even Googelen;
 24. Oefen sollicitatiegesprekken met je 5 SteunPilaren;
 25. En uuuh als je nou echt lef hebt ... dan maak je een lijst van 25 organisaties waar je graag zou willen werken. Stap daar gewoon binnen met je CV en vraag de receptioniste of je je C.V. even mag overhandigen aan iemand van de afdeling P&O.

Nóg concretere tips:

En nu ... fasten your safety belts ... als je nou echt werk wilt maken van je loopbaan, dan tref je onderstaand meer dan 250 tips aan om de baan van je leven te veroveren!

Doe-het-zelf of Samen?

Alles bij elkaar kun je van de bovenstaande tips een Doe-het-zelf pakket maken op weg naar je nieuwe baan.

Je kunt ook kiezen voor het TotaalTraject met BestemmingsGarantie met alle ingrediënten die je je maar kunt wensen om je droombaan waar te maken:

 1. Training 1: je levensopdracht, grootste krachtbron en 5 grootste talenten
 2. Training 2: je loopbaankoers, welke functies en organisaties passen het beste bij je
 3. Training 3: leer authentiek en krachtig te presenteren
 4. Training 4: leer optimaal te communiceren en solliciteren
 5. Training 5: zo verover je je droombaan
 6. Inclusief 10 gesprekken personal Coaching.
 7. Extra telefonisch advies.

Als je als werkzoekende als een konijn op de weg zit te wachten, totdat de gewenste vacature op een vacaturesite voorbij komt, dan geef je alle regie uit handen.

Als je echt in je LoopbaanRegie staat, dan creëer je zelf je kansen en beslis jij welke baan en baas het beste bij jou past.

De eerste training van het TotaalTraject met BestemmingsGarantie start al op maandag 12 mei ... wees er snel bij, want er zijn nog maar 2 plaatsen vrij.

Op je LoopbaanSucces!

Comment Section

1 reactie op “Je Loopbaan: Zielig of Bezield? 250 Tips voor Bezieling.


Door Mirjam Torenbeek op 16 april 2014

Zo, Bodo, je geeft je helemaal!
Ik heb meteen al een paar tips doorgevoerd, en ik ga er zeker mee verder.
Dank je wel!

Plaats een reactie


*