Page content

Over Burn-out en Werk

Hoe van Burn-out naar Burn-in?

Burned-outDe term burn-out staat voor uitgeblust zijn, of zoals de naam al zegt; je bent letterlijk opgebrand. Het is hard werken om weer in je kracht te komen.

Wanneer men spreekt over een burn-out wil dat zeggen dat je geen motivatie en energie meer vindt voor bezigheden op het werk.

Een burn-out is een proces; een lijn van bewuste en onbewuste gewoontes die botst met alledaagse situaties en uitdagingen. En die tenslotte leidt tot een verstoring in het functioneren.

Kenmerken van Burn-out

Het principe van een proces tekent zich in de afwisseling van de symptomen. Per persoon zijn deze verschillend. Maar een burn-out gaat over het algemeen gepaard met drie verschijnselen:
1. Minder vertrouwen in jezelf en je capaciteiten
2. Cynisme
3. Uitputting.

Burn-out door Werk

In veel gevallen ontstaat een burn-out door een stressvolle situatie op de werkvloer. Er zijn een aantal beroepsgroepen die, over het algemeen, meer kans hebben op een burn-out. Het gaat hierbij om de gezondheidszorg en het onderwijs.

Meer lezen? Veel info kun je lezen in het artikel “Overspannen is eigenlijk Onderspannen“.

Burn-out, wat doe je eraan?

Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe langer een werknemer met een burn-out weg blijft van de werkvloer, des te moeilijker werkhervatting wordt.

In de eerste fase van arbeidsuitval door burn-out moet zo snel mogelijk de energiebalans worden hersteld. Niet door een tijdje niets te doen, maar door actief uit te proberen hoe de verhouding tussen draagkracht en draaglast kan worden verbeterd. Dat betekent ook ‘werken’, maar wel op een andere manier.

Het is belangrijk dat een burn-out tijdig herkend wordt zodat het herstelproces snel in gang kan worden gezet. Burn-out klachten moet tijdig worden onderkend en actief aangepakt worden. Het hoeft niet per sé het eindstation te betekenen, maar zal juist nieuwe perspectieven opleveren. Dit biedt uiteindelijk een meer ontspannen manier van werken en leven.

Burn-out en Loopbaanbegeleiding

Begeleiding bij burn-out wordt wel eens verward met loopbaanbegeleiding. Dat is niet zo verwonderlijk, want beide worden gebruikt waar iemand in zijn of haar werk is vastgelopen.

Een loopbaancoach helpt je in eerste instantie inzicht te krijgen in een dan al niet beginnende burn-out via opdrachten en gesprekken en greep te krijgen op je situatie.

Daarna helpt loopbaanbegeleiding je bekijken welke stappen je kunt zetten na een burn-out. Daarbij onderzoek je alle mogelijkheden: terugkeer naar je huidige werk, een andere functie binnen het huidig bedrijf, nieuw werk in een ander bedrijf of nog andere keuzes.

Wil je van Burned-out naar Burning?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de gratis Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Over Burn-out en Werk

    Plaats een reactie


    *