Page content

Facebook Slecht voor je Loopbaan?

Facebook heeft voor- maar ook nadelen

Facebook Like DislikeFacebook is een fantastisch communicatiemiddel. Maar kan je loopbaan ook in luttele seconden om zeep helpen.

Facebook is een veelgebruikte sociale netwerksite. Het is voor veel mensen een sport om op deze wijze contacten te onderhouden met zoveel mogelijk vrienden.

De site breidt zijn mogelijkheden steeds meer uit, waardoor er steeds meer kan. Berichten en blogs plaatsen, foto’s plaatsen, filmpjes uploaden, spellen spelen en chatten.

Werkgevers en Facebook

Via Facebook kan een (potentiële) werkgever heel wat persoonlijke en professionele informatie over je terugvinden en dat kan invloed hebben op je loopbaan. Een (potentiële) werkgever vindt op Facebook niet alleen elementen die van jou de perfecte kandidaat voor hun bedrijf maken, maar misschien ook minder positieve informatie.

Facebook Dont’s voor je Loopbaan

Wanneer je als sollicitant alleen maar foto’s op je site hebt staan waar je half dronken met een glas bier in je hand staat, dan zal een werkgever twijfelen om je aan te nemen. Ben je op Facebook een groot deel van de dag bezig met het spelen van spelletjes, dan zal dit ook niet als positief punt worden gezien.

Vroeger kon je gerust even klagen over je ‘rotbaan’ of over je ‘verschrikkelijke werkgever’. Anno 2014 is dat allesbehalve een slim idee. Zelfs als je je werkgever niet als vriend of volger hebt, blijft het een feit dat je verraders niet slapen en een negatief Facebook bericht alsnog bij je werkgever terecht komt. Wat je ook schrijft: opmerkingen, reacties naar anderen en blogs kunnen inhoud bevatten die je carrière kunnen benadelen.

Facebook Do’s voor je Loopbaan

Scherm je pagina goed af. Facebook heeft de mogelijkheid je pagina af te schermen voor ongewenste kijkers. Je kunt de settings zo instellen dat alleen je vrienden, die je zelf hebt toegelaten tot jouw vriendenkring, je pagina kunnen bekijken.

Wees discreet over wat je online zet op Facebook. Wat je publiceert, zal altijd online blijven. Als je dus niet wilt dat je toekomstige werkgever bepaalde informatie ziet die je loopbaan kan schaden, publiceer het dan niet.

Dus, is Facebook slecht voor je loopbaan?

Nee. Facebook kan je loopbaan ook positief beïnvloeden als je je altijd professioneel voorstelt en gedraagt. Als je voorzichtig omgaat met je gegevens en uitspraken, wekt dit vertrouwen en respect op.

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de gratis Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Facebook Slecht voor je Loopbaan?

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.