Page content

Achtergrondinformatie over Familieopstellingen

Achtergrondinformatie over Familieopstellingen

Achtergrondinformatie over Familieopstellingen

In dit artikel kun je lezen wat Familieopstellingen zo bijzonder maakt en waarom ze zo effectief zijn: privé, bij loopbaan-begeleiding, bij outplacement en bij re-integratie 1e en 2e spoor.

Om een voorbeeld te geven van de kracht van opstellingen: in twee uur kun je uit een burn-out in je kracht stappen.

Niets is wat het lijkt

Voorwerpen zijn stoffelijk en kun je concreet aanraken. Een tafel is een tafel en een stoel is een stoel. Een tafel bestaat uit moleculen. Een molecuul bestaat uit een kern waar elektronen omheen draaien. Tussen die kern en de elektronen zit ruimte.

Als je de ruimte tussen de celkern en de elektronen weg zou kunnen halen, dan blijven er alleen de kernen van de moleculen en de elektronen over. Alles wat de wereld daadwerkelijk stoffelijk is, dus zonder de ruimte tussen de celkernen en de elektronen, past dan op één eetlepel. Ja, de hele wereld!

Dus eigenlijk bestaat alles uit niets. Niets behalve energie. Alles is geladen met energie. Wellicht zit je je af te vragen wat dit met je loopbaan heeft te maken? Alles, omdat uiteindelijk alles draait om de energie, waarmee iets geladen is.

Waarin investeer je energie

Al datgene waar je met je energie in investeert, dat groeit. Dus als je veel denkt in termen van “ja maar”, dan investeer je energie in obstakels en is de kans groot dat je relatief veel obstakels tegenkomt. Er zijn immers mensen die ogenschijnlijk zomaar van de ene baan in de andere baan rollen. Dus op de één of andere manier doen zij iets heel erg goed. Wat dit fenomeen zo interessant maakt, is om te onderzoeken wat deze mensen met zichzelf zo goed doen, zodat anderen daar profijt van kunnen hebben.

Nog even over energie. Als je in de zomer 3 weken op vakantie gaat, het liefst naar een lekker zonnig land, dan kom je helemaal opgeladen weer terug. Op je eerste werkdag stap je in de auto naar je werk. Feitelijk ben je dan nog niet eens op je werk, dus is er geen aantoonbare reden om je hiermee bezig te houden. Je krijgt een neutraal gevoel, een negatief gevoel of een positief gevoel. Da’s allemaal energie.

Met wie knoop je op je werk een praatje aan om je vakantie ervaringen uit te wisselen? Toch niet met die zwartkijker die zo vaak klaagt? Grote kans dat als je deze persoon bij de koffieautomaat ziet staan, dat je dan even een klein ommetje doet. Knoop je toch met deze persoon een praatje aan, dan heb je daar een paar uur last van en hup, weg is je positieve vakantiegevoel. Zo invloedrijk is dus energie! En zo belangrijk is dus ook jouw beslissing in wie en wat jij investeert.

Alles is aan elkaar verbonden

Ik kom nog even terug op het moment dat je na je vakantie in je auto zit op weg naar je werk. Fysiek en puur tastbaar gezien ben jij niet op je werkplek. Je bent ergens anders. En toch krijg je een bepaald gevoel van je werk. Dat komt omdat je er aan de binnenkant mee verbonden bent.

En waar ben je dan mee verbonden? De talenten van je persoonlijkheid en je vakmanschap zijn verbonden met de taken die je op je werk doet, met je collega’s en je leidinggevende. Die combinatie geeft je energie of kost je energie.

En alles bestaat uit bewustzijn

Voor een deel leven je talenten een eigen leven. Ze vertellen je precies of je ze op een goede of op een minder goede manier inzet, want het werk dat je doet maakt je blij of juist niet. Blijkbaar hebben je talenten een eigen vorm van bewustzijn.

Zo heeft alles een eigen bewustzijn. Meestal noemen we dat de ziel. Jij hebt er één, ik heb er één, dieren hebben er één en ook organisaties hebben een ziel. De Albert Heijn voelt toch echt anders dan de Aldi. Zelfs de ene Albert Heijn voelt anders dan de andere.

Wil je meer weten over de invloed en de rol van bewustzijn, dan kun je boeken lezen van Deepak Chopra.

Niet tastbaar maar alles bepalend

Wat is het allerbelangrijkste op de hele wereld? Liefde! Zonder liefde … zonder liefde is alles pas echt leeg, dan is er echt helemaal niets meer.

Liefde is niet wetenschappelijk aantoonbaar. Als het niet wetenschappelijk aantoonbaar is, wil dat dan zeggen dat het niet bestaat? In dat geval zou de liefde tussen jou en je partner, tussen jou en je ouders, tussen jou en je kinderen, tussen jou en je vrienden niet bestaan?

Liefde en verbondenheid is overal aanwezig. Omdat het niet wetenschappelijk aantoonbaar is, kan het het beste omschreven worden als fenomenologisch; het is een fenomeen dat gewoon bestaat.

De invloed van het Bewustzijn

Waar we ons in het dagelijks leven minder van bewustzijn, is bewustzijn. We zijn immers bewustzijn en we bestaan uit bewustzijn. Als je een waterdruppel in de oceaan bent, hoe weet je dan dat je een waterdruppel bent? Als je je begeeft in een menigte, besef je dan dat je een eigen ziel of bewustzijn hebt en bént? Als je energie bent, sta je er dan bij stil hoe je omgaat met je energie? Met welke energie je geladen bent en in wie of in wat je welke energie van jezelf investeert?

Bij veel mensen zijn dit onbewuste processen, ze staan er weinig bij stil. Dat is jammer, want zo kom je minder snel bij je essentie en bij het Veld van oneindig potentieel. Het Veld geeft je continue terugkoppeling, ook al besef je dit niet.

Het Veld kan zelfs actief ingrijpen. Ken je dat, dat je in de auto zit en dat het net voelt alsof iemand een rukje aan het stuur geeft? Wellicht zat je even niet op te letten, ineens ben je alert en denk je “oei, dat ging nog net goed”. Zo actief kan het Veld zijn.

Het Veld

Er is een energieveld, waar alles aan elkaar verbonden is: het Veld. Als het Veld actief ingrijpt terwijl jij auto rijdt, dan moet er een besef zijn, een bewustzijn, dat jij in een botsing terecht komt als er niet ingegrepen wordt.

Er zijn meer voorbeelden. Stel dat jouw partner, één van je ouders, één van je kinderen of een dierbare iets ernstigs overkomt, dan pik je dat bewust of onbewust op. Als dan de telefoon gaat, dan voelen sommige mensen al aan dat het een vervelend telefoontje wordt. Overigens zijn mensen die hier meer of minder gevoelig voor, dus de één pikt het wel op en de ander niet.

Het Veld bestaat dus uit een combinatie van energie, verbondenheid en bewustzijn. Dit zijn ook elementen die in jou aanwezig zijn.Wil je meer lezen over het Veld, dan kan ik je het boek aanraden van Lynne McTaggart: “Het Veld”.

De Ziel

Mensen hebben een ziel; zonder ziel zijn ze dood. Als je kijkt naar het proces van ouder worden, dan kun je bij oudere mensen soms aanvoelen dat de ziel soms al aan het ontkoppelen is; de persoon zit dan met diens aandacht al even ergens anders.

Na het overlijden verandert het gezicht snel. Na een paar dagen is het alsof de persoonlijkheid; de ziel niet meer in de persoon zit.

Het is de ziel die ons tot mensen maakt en geen robot. De combinatie van energie, verbondenheid en bewustzijn die jou jou maakt, die jou uniek maakt met jouw specifieke energie, kracht, talenten en persoonlijkheid.

De Ziel en het Veld

In jouw ziel zit jouw energie en jouw bewustzijn. In je ziel ben je verbonden met je familieleden, met je vrienden en met je werk. Jij hebt talenten, vaardigheden, competenties, kennis en ervaring die je allemaal inzet op jouw werk. Maar bovenal ben je in je ziel verbonden met de organisatie waar je werkt, met je collega’s, met je leidinggevende en met de doelgroep.

Tegelijkertijd ben je via je ziel verbonden met het Veld, met datgene wat er meer is. Het Veld bestaat net als jij uit bewustzijn, energie en verbondenheid, alleen op een veel diepere en grotere laag: daar waar alles is.

Het Veld biedt je van alles aan, zoals een gesprek met een leidinggevende die jou dan een vervolgens een baan blijkt aan te bieden, andere nieuwe mensen die je leert kennen, etc. Soms zijn mensen even synchroon met hun ziel, ze voelen dan dat het op de één of andere manier precies klopt wat er gebeurt. Oh wat een toeval roepen ze dan. Toeval is wat je toe valt …

Bewustzijn en Blokkades

Soms zit het tegen en dat doet pijn. Niet lichamelijk, maar wel in je ziel. Als de ziel pijn of verdriet heeft, dan trekt het bewustzijn zich tijdelijk terug. Er is een uitdrukking die dat beschrijft: “dan zie je het allemaal even niet zo zitten”. Het is dan de kunst om te ontcijferen wat het Veld je wil vertellen of wil leren. Zodra je dat ontcijferd hebt, voel je de opluchting en nemen je energie en bewustzijn weer toe.

Blokkades komen we allemaal tegen in ons leven. De ene meer dan de andere, soms groter en soms kleiner. Nou kun je op verschillende manieren omgaan met je blokkades. Vanuit bewustzijn spreek ik liever over de manier waarop je investeert in je blokkades.

Je kunt ze ontkennen, je kunt er de confrontatie mee aangaan, je kunt er ruzie mee maken, je kunt ze belachelijk vinden en uitschelden, je kunt er de dialoog mee aangaan en je kunt zelf een ander voor je karretje spannen om jouw blokkade op te lossen.

In Dialoog met je Blokkades

Er zijn vele manieren om met je blokkades in dialoog te gaan. Gewoon door jezelf vragen te stellen kun je antwoorden krijgen, deze komen gewoon bij je binnen. Dat kan vlak voordat je in slaap valt, terwijl je onder de douche staat, terwijl je met iemand erover aan het praten bent en in de winkel. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Als je er dan nog niet uit komt, dan kun je een coach of therapeut inhuren.

Een diepere en snellere manier is het werken met een opstelling. Er zijn verschillende soorten opstellingen: familie-, loopbaan-, trauma- en organisatieopstellingen. Eigenlijk kun je elke vraag en elk onderwerp opstellen. 

Wat is een Opstelling

Een voetbalcoach stelt een elftal op voor een wedstrijd. Hij (doorgaans is het een man) stelt het elftal op volgens zijn inzichten. Dat zijn rationele inzichten, speltechnische inzichten, inzichten verkregen door ervaring over wat wel en wat niet werkt en intuïtieve inzichten.

Bij een opstelling stelt de cliënt mensen op en volgt daarbij diens intuïtie. Opstellingen worden doorgaans in een groep gedaan, welke geleid wordt door een begeleider die geschoold en geoefend is in het begeleiden van opstellingen. De begeleider bespreekt de vraag of het thema met de cliënt en stelt voor welke personen of elementen er opgesteld worden.

De cliënt vraagt personen uit de groep om de desbetreffende personen of thema’s te representeren en stelt deze op in de ruimte; meestal het midden van de zaal of trainingsruimte waar gewerkt wordt. 

Hoe werkt een Opstelling

De opgestelde personen geeft het beeld weer over de ingebrachte vraag of over het ingebrachte thema dat opgeslagen is in het onderbewustzijn, oftewel in de ziel, van de cliënt.

Vervolgens speelt zich een soort van film af, begeleid door de begeleider, die de cliënt herkent als zeer treffend. Vaak zeggen ze : “oh dit klopt precies”. Het lijkt erop, dat de ziel een eigen authenticiteitsradar heeft die in staat is om exact aan te voelen of de opstelling wel of niet klopt. De begeleider begeleidt de opstelling op een dusdanige manier, dat de cliënt een diepgaand inzicht verschaft wordt over het thema en werkt toe naar een oplossing. De cliënt ervaart dit vaak als een grote opluchting.

In feite verschaft een opstelling ons via de zielen van de cliënt en de aanwezigen informatie over de achterliggende factoren en oorzaken van een thema. Deze extra informatie is opgeslagen in het Veld. Met een opstelling kunnen we dus toegang krijgen tot al wat het Veld weet en bijdraagt aan de oplossing.

Fenomenologisch

Opstellingen en het meemaken van opstellingen is bijzonder. Het is vaak verbluffend hoe in één sessie iets opgelost kan worden waar de cliënt al jaren mee loopt te worstelen.

Het is niet rationeel te verklaren. We weten alleen dat het werkt, zoals het werkt en dat het een waardevolle techniek is. Het is net als met de liefde, deze bestaat maar is niet rationeel te verklaren. Het bestaat gewoonweg, het is een fenomeen. We noemen opstellingen dan ook fenomenologisch. Paradoxaal en grappig genoeg zit daar weer het woord logisch in.

Hoe opstellingen ontstaan zijn en hoe verschillende soorten van opstellingen werken, kun je in andere artikelen lezen.

Opstellingen en Loopbaanbegeleiding

Hoe kunnen opstellingen behulpzaam zijn bij je loopbaan? Wat is het nut van het werken met opstellingen bij loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie?

In je loopbaan kun je tegen verschillende obstakels aanlopen, zoals conflicten, weggepest worden, overspannenheid, burnout, ontslag op staande voet, etc. Tuurlijk, je kunt er rationeel een praktische draai aan geven, maar vaak zijn dit onderwerpen waarbij mensen niet goed snappen waarom het iemand overkomt, wat nou de echte oorzaken en oplossingen op een dieper niveau zijn.

Door het onderwerp als thema op te stellen kun je in een paar opstellingen inzicht krijgen in de achterliggende oorzaken, wat nou de dynamiek is van het thema, hoe het komt dat het jou in de grip heeft en hoe je het kunt oplossen, c.q. hoe je je ervan kunt bevrijden.

Opstellingen en Outplacement

Een outplacementtraject bestaat uit meerdere stappen. Opstellingen kunnen helpen om weer in je kracht te komen en om je talenten te ontdekken.

Met loopbaanopstellingen, koers- en passieopstellingen kun je zien welke loopbaankoers optimaal bij je past.

Zelfs een eventuele angst om je te presenteren en te netwerken kun je opstellen en oplossen.

Opstellingen en Re-integratie

Bij Re-integratie 2e Spoor is er een reden, waarom de persoon in kwestie langdurig ziekteverzuim toont. Het is belangrijk om te achterhalen wat de achterliggende oorzaken en oplossingen zijn.

Hierbij wil ik wel een kanttekening plaatsen. Soms staat iemand tijdelijk zo ver uit diens kracht, bijvoorbeeld bij een burnout, dat het werken met opstellingen te pittig is. In dat geval wordt eerst gewerkt aan vooruitgang op een rustige en veilige manier met Personal Coaching.

Als de cliënt weer voldoende in diens kracht staat, kan verder gegaan worden met het traject, zoals hierboven beschreven.

Opstellingen en Resultaten

Het werken met diverse soorten van opstellingen heb ik geïntegreerd in de 3-daagse loopbaantrainingen.

De trainingen en de opstellingen leveren de deelnemers verdiepende en duurzame inzichten en ervaringen op over hoe het nou komt dat de loopbaan is verlopen zoals deze verliep. De opstellingen bieden bevrijding van diverse vraagstukken en nieuwe -vaak onverwachte- openingen en oplossingen.

Met name door het opstellingsgericht coachen en trainen is bij outplacement en re-integratie het resultaat 85%, bij loopbaanbegeleiding is dit 95%. De trainingen worden door de cursisten gewaardeerd met cijfers tussen de 8  en 10.

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp. Dit is een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met familie- en loopbaanopstellingen.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

 

    Comment Section

    0 reacties op “Achtergrondinformatie over Familieopstellingen

    Plaats een reactie


    *