Page content

Wat zijn de Fasen in een Loopbaan?

Wat zijn de Fasen in een Loopbaan?

Er zijn Fasen in een Loopbaan. Een loopbaan ontwikkelt zich, krijgt massa en volume. Hoe meer inhoud je loopbaan heeft, hoe groter je marktwaarde.

Hoe groter je meerwaarde, hoe meer salaris je kunt vragen en hoe sneller je aan een volgende baan komt.

Fasen in een Loopbaan: De Hoofdlijn

In grote lijnen zijn dit de fasen in een loopbaan:

 • 20 – 30 Starters
 • 30 – 40 Groei tot expert
 • 40 – 50 Verbinden met bezieling
 • 50 – 60 Mentorschap, delen
 • 60 – 70 Vrijheid en toch betaald worden.

Fasen in een Loopbaan

Fasen in een Loopbaan

Fasen in een Loopbaan

Fasen in een Loopbaan

Er zijn cycli van 7 jaar in een loopbaan:

 1. De Start (21-28 jaar). In deze periode betreden vele mensen de arbeidsmarkt. Veel mensen rollen via-via in een baan. Ze solliciteren zelf, ze worden door iemand getipt of ze schrijven zich in bij een uitzendbureau. Het beste kun je meerdere baantjes en bazen hebben, zodat je ontdekt hoe het werkt in een organisatie en hoe jij het beste tot je recht komt;
 2. De Groei (28-35 jaar). Vaak een periode van veel voorspoed. Verliefd, verloofd, getrouwd, huisje, boompje, beestje, groter huisje, gezinnetje, promotie, salarisgroei, auto, flat screen, etc.
 3. De Eerste Leegte (35-42 jaar). Nog meer voorspoed, in je loopbaan de groei naar beginnend expert en er ontstaat wat vrijheid als de kinderen uit de luiers zijn. Het geluk gaat langzaam schuren … is dit het? Vanaf nu zit je geluk niet meer aan de buitenkant, maar aan de binnenkant.
 4. Midlife (42-49 jaar). De innerlijke vraag dient zich aan: “en wat ga ik doen als ik groot ben”? Het is de kunst om verbinding te maken met je ziel. Als dit niet lukt, ontstaat leegheid en psychisch pensioen. Als dit wel lukt, dan ontstaat volheid en kun je je missie z├│ laten werken dat je je geld ermee verdient. Je wordt dan een volgroeid expert.
 5. Overvloed (49-56 jaar). Rond je 35e jaar kun je synchroon gaan lopen met hart en ziel, dat kan ook rond je 42e jaar, de laatste kans is rond je 49e jaar. Als volgroeid expert kun je nu doorgroeien naar zwaargewicht. Arrogantie ligt op de loer, het is de kunst om lichtvoetig zwaargewicht te zijn, zodat je wendbaar bent en blijft.
 6. Geven (56-63 jaar). Als je de voorgaande wake-up calls overleefd hebt, dan ben je aan de binnenkant vitaal, er zit veel zielenergie in je, je geeft graag door aan de volgende generatie wat je ontvangen hebt en je peinst er niet over om achter de geraniums te gaan zitten. Docent, stagebegeleider en mentor zijn rollen dei goed passen bij deze levensfase.
 7. Voorbeeld (64-70 jaar). Als je nu nog steeds werkt, dan ben je een voorbeeld voor jezelf en voor anderen.

Kennismaken met LoopbaanFasen?

Als je kennis wilt maken met LoopbaanFasen, wilt ontdekken in welke Fase jij zit en hoe je je het beste voorbereidt op de volgende fase, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Wat zijn de Fasen in een Loopbaan?

  Plaats een reactie


  *