Page content

Loopbaan steeds Flexibeler

Loopbaan steeds Flexibeler

Rond 45% van alle werknemers krijgt te maken met tijdelijke & flexibele banen. Zo wordt je loopbaan steeds flexibeler.

Deze TIPS maken je flexibel én STERK!

Loopbaan steeds flexibeler

Nog maar ruim de helft van de beroepsbevolking is werkzaam in een vast dienstverband. Heeft daarmee het vaste dienstverband zijn langste tijd gehad?

De meeste organisaties hanteren een flexibele schil. In tijden van bezuiniging is het dan gemakkelijk om dienstverbanden niet te verlengen en personeel af te slanken.

Personeel wordt steeds vaker ingehuurd voor het verrichten van een specifieke dienst, een taak, een klus. Eigenlijk is dat een verkapte vorm van ZZP-schap. Alleen staat er op het arbeidscontract de letters “Tijdelijk Dienstverband”.

Loopbaan Steeds Flexibeler

Loopbaan steeds flexibeler

Loopbaan Steeds Flexibeler

Groei van de Flexibiliteit

Het aandeel van tijdelijke en flexibele banen is opgelopen tot ruim 30% van het totaal aantal banen. Door de recessie is dit aandeel de laatste jaren gegroeid, daarnaast geven werkgevers steeds in mindere mate een vast dienstverband, zodat werknemers langer in de flexibele schil verblijven. De kans op een verblijf in de flexibele schil langer dan 3 jaar is ruim 30%.

Men maakt de meeste kans op doorstroom naar een vast dienstverband, als men een tijdelijk dienstverband heeft bij de werkgever zelf. Een nul urencontract of een uitzendcontract geeft de minste kans op een vast dienstverband.

Don’t call us, we’ll call you!

Overvloed van werk en inkomsten (betaald of uitkering) is dus aan het vervallen. We moeten weer gewoon hard werken om onze baan te houden en we moeten weer leren knokken om een baan te veroveren.

Het bericht van werkgevers is: bel ons niet, wij bellen u wel. Werk en  bijbehorende inkomen is weer een schaars goed geworden en werkzoekenden staan nog wat te knipperen in het licht. Op de uitkeringen wordt stevig bezuinigd. Dat geldt voor WW, WAO en bijstand. Ook die houvast verdwijnt.

Hoe omgaan met Houvast en Flexibiliteit?

Werk of uitkering als houvast is aan het verdwijnen. Waarop moeten we nu ons kompas richten?

Ik denk dat het tijd wordt om op te houden ons aan te passen aan de baan en aan de baas. Wellicht moeten we onze eigen flexibilisering stoppen, anders worden wij het 1001 dingen doekje van de werkgever.

Het wordt tijd om te ontdekken, dat we ons eigen kompas zijn. Dat kan alleen als we kwantiteit en survivalgedrag inruilen voor kwaliteit en duurzaamheid. Als jij zorgt dat je expert wordt, bepaal jij de voorwaarden waarop je ingehuurd wordt.

Maak de Werkgever Flexibel in plaats van Jezelf

Als je in je kracht staat, dan weet je welk werk “jouw ding” is. Dat is werk waar je hart sneller van gaat kloppen, werk waar je plezier aan beleeft. Als werk je passie heeft, dan boek je er relatief gemakkelijk resultaat mee.

Als je in een baan meerdere jaren resultaat boekt, dan bouw je een “track-record” op; een staat van dienst. Werkgevers willen zekerheid, dus een zo groot mogelijke garantie dat jij datgene kunt waar je voor aangenomen gaat worden.

Hoe meer garantie jij kunt geven, hoe meer je waard bent op de arbeidsmarkt. Als je resultaat kunt garanderen, ook in moeilijke omstandigheden, dat is het moment dat je kunt gaan nadenken over ZZP-schap.

De keuze is aan jou

Je kunt dan ook ingaan op een dienstverband, maar dan doe je dat omdat je met jezelf in een sterktebod staat. Je biedt je expertise aan en dat kun je bewijzen met je resultaten.Eigenlijk maakt het je niet zo veel uit of het gaat om ZZP-schap of een dienstverband.

Als je echt goed bent, dan zal je werkgever of je opdrachtgever je aanbevelen, ook op LinkedIn. En dat zorgt er weer voor, dat je sneller gevonden wordt.

Optimaal omgaan met flexibelere loopbanen?

Als je kennis wilt maken met de arbeidsmarkt en hoe je in een tijd van verregaande flexibilisering toch vastigheid creëert, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

 

    Comment Section

    0 reacties op “Loopbaan steeds Flexibeler

    Plaats een reactie


    *