Page content

Soorten Loopbanen

Soorten Loopbanen

Soorten loopbanen: er zijn loopbanen in soorten en maten. Vroeger was er één soort loopbaan: met vast dienstverband. Nu zijn er vele soorten loopbanen.

Vroeger was het heel gemakkelijk. Vaak kende vader of moeder wel iemand die …, daar ging je even mee praten en een baan was snel geregeld.

Je kreeg een vakantiebaantje en daar bleef je hangen. Bij een werkgever blijven hangen gebeurde ook veel na een stage of afstudeeropdracht.

Soorten Loopbanen

Soorten Loopbanen

Soorten Loopbanen

Soorten Loopbanen: BOEM!

Van de oorlog tot 1980 groeiden de bomen de hemel in.

BOEM! 1980. Crisis! 

In 1980 ging Fokker failliet, dat sloeg in als een bom. Een groot bedrijf failliet! Nederland stond op zijn grondvesten te schudden.

Hele groepen werknemers gingen ineens in de WAO en in de WW.

Een paar jaar later trok de economie aan en de meeste mensen kwamen weer aan het werk.

De Arbeidsmarkt als Golfslagbad

Sindsdien lijkt de Nederlandse Arbeidsmarkt op een golfslagbad. Het is een komen en gaan van ontslaggolven.

Het tijdperk van vastigheid en vaste dienstverbanden hebben we definitief de laan uitgestuurd.

Sindsdien ontstaan er vele soorten loopbanen.

Soorten Loopbanen: ingrediënten voor wel en niet werken: 

  • werkend
  • ziek gemeld bij de eigen werkgever
  • langdurig ziek via UWV
  • werkloos
  • pensioen.

Soorten Loopbanen: ingrediënten voor soorten werk: 

  • Tijdelijk dienstverband. Tegenwoordig krijgt bijna niemand meteen een vast dienstverband aangeboden. Bijna elke organisatie hanteert een zgn. flexibele schil met tijdelijke dienstverbanden. Bij een bezuiniging is het eenvoudig om tijdelijke contracten niet te verlengen en omgekeerd worden alleen de besten toegelaten tot de vaste schil van dienstverbanden. Meerdere tijdelijke dienstverbanden bij eenzelfde werkgever is gebruikelijk;
  • Via intermediairs. Banen via een uitzendbureau of een detacheringsbureau nemen in Nederland een substantieel deel in van de arbeidsmarkt. Werkgevers worden steeds meer verantwoordelijk voor WW en WAO, dus is inlenen via een intermediair populair om het risico te verkleinen. Sommige werknemers kiezen bewust voor een langdurige loopbaan via één of meerdere intermediairs vanwege de afwisseling en zelfstandigheid;
  • Vast dienstverband. Dit is de droom van vele werknemers: een leuke baan in vast dienstverband tot aan het pensioen. Het is echter een droom die steeds minder vaak uitkomt; je moet er hard voor werken. In 2014 heeft een organisatie gemiddeld 70% van het personeel in vast dienstverband;
  • Werkgever. Als je personeel in dient neemt, op welke manier dan ook, dan ben je werkgever;
  • In Between Jobs. Werkzoekend of werkloos is geen handige term op je Curriculum Vitae, op je LinkedIn profiel of op je Facebook account. In between jobs weerspiegelt een actieve zoekhouding.

Soorten Loopbanen: ZZP de Grootste Groep

Als je voldoende kennis en ervaring hebt, kun je je laten inhuren als Freelancer oftewel ZZP-er. Voorwaarde is dat je een expert bent op een vakgebied met een aantoonbaar track-record en behaalde resultaten. Er zijn ongeveer 1.000.000 ZZP-ers;

De arbeidsmarkt is aan het flexibiliseren. Werkgevers zijn steeds meer geneigd om iemand in te huren voor een specifieke taak of klus. Bovendien hebben werkzoekenden veel concurrentie; 250 sollicitanten voor een vacature is een gewoon aantal.

Gevolg is, dat in een loopbaan meerdere soorten dienstverbanden op elkaar kunnen aansluiten en zelfs parallel naast elkaar kunnen lopen. Bijvoorbeeld een baan voor 4 dagen per week en daarnaast een webshop.

Afhankelijk van de fase in je loopbaan, je persoonlijkheid, je ervaring, de behaalde resultaten en je ambitie kun je kiezen welk soort dienstverband het beste bij je past.

Kennismaken met jouw type Loopbaan?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor maar een paar tientjes.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

 

Comment Section

0 reacties op “Soorten Loopbanen

Plaats een reactie


*