Page content

Toekomst van de Loopbaan

Toekomst van de Loopbaan

De toekomst van de loopbaan gaat er door crisissen en internet anders uitzien. Sleutelwoorden zijn bezieling, passie, waarde, zichtbaarheid en de ander.

Vastigheid weg. Nog maar de helft van de werknemers heeft een vaste baan. Voor wie nu een vaste baan heeft: wat is de waarde van een vaste baan als men je gewoon kan ontslaan?

Om daar nog een schepje bovenop te doen is de ” kantonrechtersformule” vervangen door een sterk afgeslankte ” transitievergoeding” en ook de WW is met maximaal 2 jaar een “light” uitkering geworden.

De Toekomst van de Loopbaan

Na elke crisis vinden de meeste werkzoekenden weer een baan. Weinigen met vast dienstverband, de meesten vinden een baan met tijdelijk dienstverband.

Wel is het zo dat bij elke crisis groepen werknemers blijvend naar de zijlijn van de maatschappij worden gedirigeerd. Niet voor niets is schuldsanering uitgegroeid tot een complete branche.

Je bent nu op jezelf aangewezen. De verzorgingsstaat is terug gekatapulteerd naar de vorige eeuw. Nu geldt het recht van de sterkste.

De Toekomst van de Loopbaan

Toekomst van de Loopbaan

De Toekomst van de Loopbaan

De Crisis als Wake-up Call

De eerste economische crisis na WO II was in 1980. Nederland schudde op zijn grondvesten met krantenkoppen als “Fokker failliet”. Ruim 30 jaar groeiden de bomen de hemel in; mensen kochten huizen met 12% hypotheekrente. Het was het voorportaal van een doorlopende efficiencyslag van werkgevers. Voortaan moet het sneller en goedkoper.

De tweede economische crisis startte in 2010. De verzorgingsstaat is ten einde. Een nieuw woord doet zijn intrede: “Participatiemaatschappij”. Het betekent dat je jezelf moet redden. Uitkeringen zijn al lager en korter, op allerlei hulp wordt bezuinigd en gratis in een bejaardentehuis zitten is er niet meer bij.

Crisis en Loopbaan

De 1e economische crisis luidde het einde in van het vaste dienstverband. Als een werkgever wil reorganiseren, dan gebeurt dat. Werknemers werden in de WAO en WW gestuurd, maar nu betalen werkgevers daar in toenemende mate zelf de premies voor.

De 2e economische crisis luidt het einde in van het werkgeverschap als geluksmonopoly voor een loopbaan. Er zijn momenteel meer dan 100.000 ZZP-ers. Zij willen zelf de regie over hun loopbaan. Zij bepalen op welke voorwaarden gebruik mag maken van hun expertise.

De invloed van Social Media

De invloed van social media is gigantisch. Als bijvoorbeeld op het Rode Plein in Bejing iets gebeurt, dan zijn we er live bij. Er is nu informatie beschikbaar die tot een paar jaar terug niet beschikbaar kwam.

Als een bank manipuleert met de rente, dan is dat nu bekend. Als de V.S. telefoongesprekken afluistert, dan is nu bekend met als overtreffende trap: WikiLeaks.

Met LinkedIn kom je rechtstreeks in contact met P&O-ers naar wens, waardoor je sneller en makkelijker aan een baan kunt komen.

Social Media hebben ook een enorm krachtig en verbindend effect. Met Facebook kom je weer in contact met klasgenootjes van de lagere school. In de toekomst is Facebook de digitale aula van het bejaardentehuis.

Facebook is nu zo doorontwikkeld, dat je er als sollicitant een filmpje van jezelf op kunt plaatsen en er zo specifiek mee betaald kunt adverteren, dat jouw filmpje bij alle P&O-ers in een straal van 25 km. wordt vertoond.

De 3 invloedrijkste Woorden voor je Loopbaan

  1. Bezieling. Als je wilt werken met hart en ziel, dan moet je in verbinding staan met je bezieling. Met je diepste drijfveren. Dat straalt door alles heen. 
  2. Passie. Fonkelende lichtjes in je ogen en enthousiasme doen harten smelten en deze harten open deuren naar jouw toekomst.
  3. Waarde. Bedrijven overleven in deze tijden alleen als ze iets aanbieden, dat de consument ervaart als waardevol. Hetzelfde principe geldt voor werkzoekenden: jouw C.V. wordt alleen geselecteerd, als de werkgever jouw expertise waardevol vindt. Uiteraard geldt dit ook voor ZZP-ers en opdrachtgevers;
  4. Zichtbaarheid. Dankzij internet is er gigantisch veel zichtbaar geworden. Dankzij LinkedIn en Facebook zijn ook individuen zichtbaar. P&O-ers en managers Googelen op de naam van sollicitanten. Als er niets zichtbaar is, dan daalt de kans op een uitnodiging, bij negatieve informatie idem. Het geeft je de kans om zichtbaar te worden, het is een gratis advertentiemedium als je werk of opdrachten zoekt;
  5. De Ander. Het criterium ligt bij de ander. Een erg interessant boek hierover is “What would Google do?”; een aanrader! Dus … zo lang je te weinig uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken of offertes ontvangt, doe je iets niet goed. Het is de kunst om te ontdekken wat de ander denkt of voelt. Het is net zoals bij een restaurant: de gasten hebben het laatste woord.

De toekomst van de Loppbaan: Zo creëer je LoopbaanSucces

Zorg dat je je talenten kent en je meerwaarde op de arbeidsmarkt: wat kun jij als geen ander? Gemiddeld genomen heb je 5 jaar nodig om een staat van dienst op te bouwen. Vermeld dus behaalde resultaten op je Curriculum Vitae, dat verdubbelt je kansen om uitgenodigd te worden.

Communiceer uitsluitend positief op Facebook en laat iedereen weten dat je een andere baan zoekt en wat je zoekt. Alle hulp is immers welkom en iedereen kan jou precies dat ene netwerkcontact opleveren dat jij nodig hebt.

Bovenaan je LinkedIn profiel schrijf je een professionele doelstelling: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik in één alinea. Vervolgens schrijf je bij de werkervaring van de laatste 5 jaar ook de behaalde resultaten.

De toekomst van de loopbaan: Zo bestendig je LoopbaanSucces

Zorg dat je je op een waardevolle manier laat zien en horen op meerdere media: wees zichtbaar en hoorbaar. Wees je eigen TV- en radiostation.

Geef daarbij ook het woord aan de ander: hij / zij bepaalt of jij waardevol bent. De ander is dus jouw kompas, zodat jij kunt bijsturen.

Wil jij de toekomst van je Loopbaan zelf bepalen?

Als je de toekomst van je loopbaan zelf wilt bepalen, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

 

Comment Section

0 reacties op “Toekomst van de Loopbaan

Plaats een reactie


*