Page content

Loopbaanbegeleiding voor Dummies

Loopbaanbegeleiding voor Dummies

Loopbaanbegeleiding voor Dummies: is dat voor Dummies of voor Slimmerikken? Ben je een Dummie of juist een Slimmerik als je Loopbaanbegeleiding zoekt?

Laten we eerst kijken wat loopbaanbegeleiding eigenlijk is en wat het oplevert.

Er zijn verschillende vormen van loopbaanbegeleiding en een traject kan op meerdere manieren opgebouwd worden.

Uiteraard moet je ook de investering afwegen tegen wat het oplevert.

Loopbaanbegeleiding voor Dummies

Allereerst wil ik je dé loopbaanvraag voor dummies stellen.

Eigenlijk is er maar één vraag die relevant is:

Die is echt heel eenvoudig. Ben je gelukkig met je loopbaan? 

Loopbaanbegeleiding voor Dummies

Loopbaanbegeleiding voor Dummies

Loopbaanbegeleiding voor Dummies

Ben je Gelukkig met je Loopbaan? 

Als nee, dan klaag je er vast over. Mooi zo. Klagen is er niets aan doen.

Dus de volgende vraag voor dummies is: wat ga je er aan doen?

Nee, geen ” ja maar” roepen. Gewoon doen!

Affijn grote kans de je er eerst meer vanaf wilt weten, zodat je nog even niet tot actie hoeft over te gaan :-).

Loopbaanbegeleiding slaat op begeleidende diensten van een loopbaanadviseur om een scholier, student of werknemer te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking en de begeleiding van de loopbaan. (Bron: Wikipedia).

Loopbaanbegeleiding omvat alle diensten, zoals testen, coaching en trainingen met als doel het optimaliseren van de loopbaan.

Vormen van Loopbaanbegeleiding

  1. On line. Diverse werkboeken kunnen tegenwoordig on line ingevuld en besproken worden via Skype;
  2. Testen. Diverse vormen van capaciteitentesten, beroepskeuzetesten, en persoonlijkheidstesten kunnen heel goed thuis on line gemaakt worden. De uitkomsten kunnen besproken worden in een persoonlijk gesprek of on line via bijvoorbeeld Skype;
  3. Personal Coaching. Tijdens 1 op 1 gesprekken kunnen persoonlijke thema’s behandeld worden die precies aansluiten op wat iemand nodig heeft. In dit geval is er sprake van maatwerk;
  4. Training. Er kunnen ook groepstrainingen ingezet worden. Dit heeft als voordeel dat men ook van elkaar kan leren.

Opbouw van Loopbaanbegeleiding

  1. Kennismaking. Loopbaanbegeleiding begint meestal met een gratis kennismakingsgesprek. Het is belangrijk dat het klikt en dat gewerkt wordt met technieken die aansluiten bij wat de klant nodig heeft;
  2. Te verwachten resultaat, Trajectvoorstel en Offerte. Besproken moet worden wat er aan de hand is, waar de klant tegenaan loopt, het het traject opgebouwd is en het kostenplaatje;
  3. Programma. Het programma kan starten. Vaak is het testen, gesprekken of trainingen. Deze kunnen echter ook allemaal ingezet worden;
  4. Afsluiting. Na afloop van het traject is er meestal een afrondend gesprek. Besproken wordt dan of alle onderdelen van het traject aan bod zijn gekomen, of het ook heet opgeleverd waar de cliënt op hoopte en wat het eindresultaat is. Indien gewent, wordt er een eindrapportage geschreven.

Wie betaalt Loopbaanbegeleiding?

Veel werkgevers zijn bereid om loopbaanbegeleiding geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Zeker als daarmee ziekte van een werknemer voorkomen kan worden.

Er zijn echter ook situaties denkbaar dat je als werknemer juist niet wilt dat je baas weet dat je je aan het oriënteren bent op een andere baan.

Steeds meer particulieren kiezen voor vooruitgang in hun loopbaan. Als de baas betaalt dan is dat mooi meegenomen, maar men is ook bereid om dit zelf te betalen.

Er zijn bij het UWV en bij Gemeenten (in geval van bijstand) amper nog potjes beschikbaar van waaruit een traject betaald kan worden. Wel zijn de kosten aftrekbaar van de belasting.

Wat kost Loopbaanbegeleiding?

De tarieven variëren enorm. Een zelfstandig LoopbaanProfessional vraagt minimaal € 50,- per uur, een gemiddeld tarief is € 75,- per uur, het tarief van een kwalitatief zwaargewicht kan oplopen tot € 200,- per uur.

Een programma van 5 gesprekken bij een beginnend zelfstandig LoopbaanProfessional kost dan € 250,-. Een programma van testen, personal coaching en hoogwaardige trainingen kan oplopen tot zo’n € 5.000,-.

Wat levert Loopbaanbegeleiding op?

Een kink in de loopbaankabel ontstaat niet zomaar van de ene dag op de andere. Vaak groeit het ongenoegen meerdere jaren. Elke maand een klein beetje, totdat je denkt: “en nu is het genoeg!”. Je kunt immers doormodderen of er iets aan doen.

Loopbaanbegeleiding levert je in de eerste plaats de toestemming op om te stoppen met de neerwaartse lijn, weer vooruit te gaan, weer te groeien en je klaar te maken om de toekomst te pakken.

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Goede loopbaanbegeleiding levert je actuele en toepasbare antwoorden op op deze vragen.

Goede loopbaanbegeleiding zorgt ervoor dat je je dromen waar kunt maken.

Kennismaken met Loopbaanbegeleiding voor Dummies?

Als je kennis wilt maken met loopbaanbegeleiding voor dummies, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

P.s.: het zou enorm dom zijn om deze kans te laten gaan …

Comment Section

0 reacties op “Loopbaanbegeleiding voor Dummies

Plaats een reactie


*