Page content

Loopbaanbegeleiding:

Loopbaanbegeleiding:

Loopbaanbegeleiding is het begeleiden van mensen met een vraag of probleem op hun werk of carrière. Wat is jouw vraag? Hoe mag ik jouw loopbaan begeleiden?

Het kan gaan om een CV-check, om een serie gesprekken bij zelfreflectie, om meerdere gesprekken en trainingen bij burn-out of begeleiding naar een volgende baan.

Wanneer loopbaanbegeleiding?

Mensen komen bij me als hun loopbaan stokt. De baan is saai geworden, de werkgever bevalt niet meer, een slecht functioneringsgesprek, twijfel over te maken keuzes, een reorganisatie, overspannenheid, een burn-out of om te ontdekken wat je nu echt wilt doen als je groot bent.

Loopbaanbegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Loopbaanbegeleiding: Wat is het en hoe werkt het?

Loopbaanbegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Soorten loopbaanbegeleiding

 1. Loopbaanbegeleiding bij praktische vragen, zoals het verhelderen van talenten, beroeps- of studiekeuze en het uitstippelen van je volgende carrièrestap of het opstellen van een CV;
 2. Loopbaanbegeleiding bij problemen, zoals ontslag, re-integratie 2e spoor, stress, futloosheid, burnout, conflicten met collega’s of leidinggevenden;
 3. Er zijn externe loopbaanadviseurs, maar grote organisaties hebben ook interne loopbaanbegeleiders of een mobiliteitscentrum. Zij kunnen goed helpen bij praktische vragen. Bedenk bij problemen dat de interne loopbaanbegeleider ook het belang van de organisatie kan dienen.

Loopbaanbegeleiding: wat is het en hoe werkt het?

Meestal lopen mensen al een poos in kringetjes rond als ze bij me komen. Het besluit om datgene aan te pakken waardoor je loopbaan hapert is een belangrijk besluit, gefeliciteerd! In principe helpt een loopbaanbegeleider jou jezelf te helpen.

Daarbij kunnen vele technieken ingezet worden: testen, talent kaartspelen, verschillende interview technieken en trainingen. Het beste kun je een oriënterend gesprek voeren met 2 of 3 loopbaanadviseurs, voordat je een beslissing neemt.

Wat is een goede loopbaanbegeleider

Er zijn in Nederland wel 10.000 loopbaanbegeleiders. Het belangrijkste criterium is:

1- hoeveel mensen begeleidt de loopbaanbegeleider; is het echt een full-time baan waarvan de inkomsten afhankelijk zijn of is het meer een hobby terwijl de partner een mooie baan heeft?

2- hoe tevreden zijn de klanten? Zoek op de website naar referenties, check ook LinedIn en Facebook.

Vraag verder hoe lang iemand dit werk doet, wat de opleiding is en met welke methodieken er gewerkt wordt.

Voor referenties van Loopbaanregisseur klik op referenties opdrachtgevers en op referenties cursisten.

Wat is het prijskaartje van loopbaanbegeleiding?

Gemiddeld vraagt een loopbaanadviseur € 100,- tot € 200,- per uur. Soms worden gereduceerde tarieven gehanteerd voor particulieren. Spreek goed af of dat je per gesprek betaalt of voor het traject ook al heb je minder gesprekken, want dat zou zonde van je geld zijn.

Meestal zijn er minimaal 3 gesprekken bij bijvoorbeeld CV-check en sollicitatieadvies, maar het kunnen ook 10 gesprekken zijn en 1 of 2 trainingen bij een burnout.

Wat levert loopbaanbegeleiding op?

De eerste helft is dat je inzicht krijgt in de diepere lagen, patronen, motieven en drijfveren waardoor je in kringetjes bent gaan lopen. Waarom doe je wat je doet? Dan gaan er al veel kwartjes vallen.

De tweede helft is dat je ook daadwerkelijk antwoord krijgt op je vraag en dat je probleem opgelost is. Je kunt keuzes maken en bereikt je doelen zonder erin te verdwalen. Je staat weer in je kracht, hebt een heldere loopbaankoers, je werk gaat een stuk beter en je krijgt complimenten.

Tips om een goede loopbaancoach te kiezen

 • Spreek duidelijk af wat je wilt bereiken. Niet goed, geld terug?
 • Is de loopbaanbegeleider zelf wel bevlogen? Als dat het geval is, doet hij graag wat extra’s
 • Telefonisch bereikbaar buiten kantooruren? Dat kan erg handig zijn, omdat je op je werk niet altijd in de gelegenheid bent om vrij te bellen
 • Een goede loopbaanbegeleider informeert jouw werkgever alleen over de inhoudelijke stappen na jouw toestemming
 • Koerst de coach meer op sfeer of op resultaat?
 • Durft de coach te confronteren?
 • Samen lachen kan ook erg opluchten.

Loopbaanbegeleiding: wat is het en hoe werkt het in 2 dagen

Als je loopbaanbegeleiding aan den lijve wilt ervaren, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor slechts een paar tientjes!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

 

  Comment Section

  0 reacties op “Loopbaanbegeleiding:

  Plaats een reactie


  *