Page content

Loopbaanbegeleiding: Wat is het?

Loopbaanbegeleiding: Wat is het?

Loopbaanbegeleiding Wat is het wel en wat is het niet? Is loopbaanbegeleiding voor iedereen? Welke soorten loopbaanbegeleiding zijn er?

Loopbaanbegeleiding is het begeleiden van mensen in hun loopbaan met een hulpvraag, bij obstakels of bij koersbepaling op hun werk of in hun carrière.

Wat is Loopbaanbegeleiding niet? Er is geen Loopbaan-Febo, zo van Euro erin, vakje open en hoppa ik heb alle antwoorden. Een loopbaanbegeleider helpt je de antwoorden in jezelf te zoeken en te vinden.

Loopbaanbegeleiding Wat is het wel en niet?

Loopbaanbegeleiding Wat is het wel en Niet?

Loopbaanbegeleiding Wat is het wel en niet?

Loopbaanbegeleiding Wat is het wel en niet

Het kan gaan om één gesprek voor een CV-check of om een serie gesprekken bij burnout of als je opnieuw je koers wilt bepalen.

Loopbaanbegeleiding is niet het problemen oplossen voor jou, het is niet bedoeld als manier om je gelijk te krijgen en het biedt geen quick-fix-loopbaan-oplossingen.

Je ontvangt een spiegel, je wordt uitdagend geconfronteerd, je ontvangt tools en tips vervolgens ga je zelf aan de gang om hiermee te oefenen. Uiteraard zorgt een loopbaanbegeleider ervoor dat je je doel bereikt.

Soorten loopbaanbegeleiding

 1. Loopbaanbegeleiding bij praktische vragen, zoals het verhelderen van talenten, beroeps- of studiekeuze en het uitstippelen van je volgende carrièrestap of het opstellen van een CV;
 2. Loopbaanbegeleiding bij obstakels, zoals ontslag, re-integratie 2e spoor, stress, futloosheid, burnout, conflicten met collega’s of leidinggevenden;
 3. Loopbaanbegeleiding bij koersbepaling: een pas op de plaats maken om te reflecteren op het verleden en de loopbaankoers naar de toekomst te bepalen;
 4. Grote organisaties hebben ook interne loopbaanbegeleiders of een mobiliteitscentrum. Zij kunnen goed helpen bij praktische vragen. Bedenk bij problemen dat de interne loopbaanbegeleider ook het belang van de organisatie kan dienen.

Wanneer loopbaanbegeleiding

Er is veel informatie beschikbaar op internet, zodat je thuis al praktische stappen kunt zetten. Vaak komen mensen bij me als hun loopbaan stokt. De baan is saai geworden, de werkgever bevalt niet meer, een slecht functioneringsgesprek, twijfel over te maken keuzes, overspannenheid, burnout of om te ontdekken wat je nu echt wilt.

Hoe helpt een loopbaanbegeleider

Meestal lopen mensen al een poos in kringetjes rond als ze bij me komen. Het besluit om datgene aan te pakken waardoor je loopbaan hapert is een belangrijk besluit, gefeliciteerd! In principe helpt een loopbaanbegeleider jou jezelf te helpen.

Daarbij kunnen vele technieken ingezet worden: testen, talent kaartspelen, verschillende interview technieken en trainingen. Het beste kun je een oriënterend gesprek voeren met 2 of 3 loopbaanadviseurs, voordat je een beslissing neemt.

Wat is een goede Loopbaanbegeleider

Een goede loopbaanbegeleider werkt fulltime en is voor zijn inkomsten afhankelijk van de klanten. Dat zorgt voor meer commitment. Vraag dus naar hoeveel klanten een loopbaanbegeleider begeleidt.

Met stip bovenaan staan de resultaten. Bij welk percentage van de trajecten worden de doelstellingen behaald? kan iemand dat inzichtelijk maken?

Zijn er ook testimonials? Zo ja hoeveel? Ook kun je op LinkedIn kijken naar het aantal referenties en wat ze zeggen.

Professionele loopbaanbegeleiders zijn lid van de brancheorganisatie NOLOC. Topcoaches zijn aangesloten bij het CMI; dat is een onafhankelijke, certificerende instantie voor loopbaanbegeleiders, elke 3 jaar is er een kritische toetsing.

Wat is het prijskaartje?

Gemiddeld vraagt een loopbaanadviseur € 100,- tot € 150,- per uur. Soms worden gereduceerde tarieven gehanteerd voor particulieren. Spreek goed af of dat je per gesprek betaalt of voor het traject ook al heb je minder gesprekken, want dat zou zonde van je geld zijn.

Meestal zijn er minimaal 3 gesprekken bij bijvoorbeeld CV-check en sollicitatieadvies, maar het kunnen ook 10 gesprekken zijn en 1 of 2 trainingen bij een burnout.

Wat levert loopbaanbegeleiding op?

De eerste helft is dat je inzicht krijgt in de diepere lagen, patronen, motieven en drijfveren waardoor je in kringetjes bent gaan lopen. Waarom doe je wat je doet? Dan gaan er al veel kwartjes vallen.

De tweede helft is dat je ook daadwerkelijk antwoord krijgt op je vraag en dat je probleem opgelost is. Je kunt keuzes maken en bereikt je doelen zonder erin te verdwalen. Je staat weer in je kracht, hebt een heldere loopbaankoers, je werk gaat een stuk beter en je krijgt complimenten.

Een goede loopbaanbegeleider zorgt ervoor dat je beter in je kracht komt te staan. Daar profiteert iedereen van: jij, je familie en je collega’s.

Daarnaast kan een loopbaanbegeleider je begeleiden naar een nieuwe baan. Een baan waar je met plezier naar toe gaat.

Tips om een goede loopbaancoach te kiezen

 • Spreek duidelijk af wat je wilt bereiken. Niet goed, geld terug?
 • Is de loopbaanbegeleider zelf bevlogen? Dan doet hij graag wat extra’s.
 • Telefonisch bereikbaar tot 21.00 uur en in de weekeinden?
 • Wat communiceert de coach met je werkgever?
 • Koerst de coach meer op sfeer of op resultaat?
 • Met welke instrumenten werkt de coach?
 • Durft de coach te confronteren?
 • Wat zeggen anderen over de coach?
 • Samen lachen kan ook erg opluchten.

Loopbaanbegeleiding Wat is het wel en niet

Kennismaken met Loopbaanbegeleiding: wat is het?

Als je kennis wilt maken met Loopbaanbegeleiding, met wat het wel en niet is, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor maar een paar tientjes.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

 

  Comment Section

  0 reacties op “Loopbaanbegeleiding: Wat is het?

  Plaats een reactie


  *