Page content

Wat is een LoopbaanOpstelling

Wat is een LoopbaanOpstelling

Loopbaanopstellingen: Wat is het en Hoe werkt het?

 Een Loopbaanopstelling maakt in een loopbaan bij werkgerelateerde thema’s binnen 90 minuten duidelijk wat het knelpunt is en wat de oplossing is. 

Een loopbaanopstelling legt als het ware het vergrootglas op je loopbaan en werkgerelateerde thema’s. Van belang zijn elementen in de persoonlijke achtergrond en elementen van de organisatie.

Loopbaanopstellingen liggen in het verlengde van familieopstellingen.Voor meer informatie hierover kun je het volgende artikel lezen: “Wat zijn Familieopstellingen?”.

Waarom een Loopbaanopstelling?

Een opstelling duurt één tot twee uur en verschaft in deze korte tijd meer inzicht en opening dan meerdere gesprekken met traditionele coaching of training. De inzichten zijn op een veel dieper niveau, de echte oorzaken worden inzichtelijk en ook de oplossing.

Er is één maar … het valt amper uit te leggen, je moet het meegemaakt hebben. Het is net een intense film, die kun je ook moeilijk navertellen.

Klassieke Loopbaanopstelling

Bij een klassieke loopbaanopstelling worden letterlijk de elementen van de loopbaan opgesteld: de belangrijkste opleidingen en de belangrijkste werkervaringen. Dit geeft een beeld van welke elementen iemand met meer of met minder plezier uitoefent.

Loopbaanopstellingen en Thema’s

Er zijn vele thema’s die opgesteld kunnen worden. Onderstaand volgt een overzicht.

 • Keuzes maken: Als je twijfelt over blijven in je baan of weggaan, dan kun je dit opstellen. Als je kunt kiezen uit twee banen, dan kun je dit ook opstellen;
 • Langer dan 6 maanden werkloos zijn: hoe komt dit en wat is de oplossing;
 • Een conflict met een collega of met je leidinggevende: wat zijn de diepere oorzaken en hoe kom je tot een constructieve samenwerking;
 • Overspannenheid en burnout: wat zijn de onderliggende redenen en hoe kom je weer in je kracht te staan;
 • De angst om je te presenteren en om te netwerken;
 • Hoe komt het dat een sollicitatiegesprek mislukte;
 • Op de één of andere manier telkens je draai niet kunnen vinden op de arbeidsmarkt;
 • Wat zijn je echte talenten;
 • Wat is een loopbaankoers die echt bij je past: in welk type banen zit je passie.

Individuele opstellingen of in een groep

Als een loopbaan ernstig stagneert, zoals bij een arbeidsconflict, bij overspannenheid en bij burnout, kan een loopbaantraject beter rustig gestart worden met Personal Coaching. Het werken met opstellingen kan dan geïntegreerd worden op het moment dat de deelnemer eraan toe is.

http://youtu.be/kjFVQb6WdWA

Als je normaal functioneert, is doorgaans een groepstraining beter. De werking ervan is sterker, je komt sneller bij de oorzaak en ook sneller bij de oplossing.

Voor wie zijn Loopbaanopstellingen

Loopbaanopstellingen kunnen erg effectief zijn als je een beslissende stap vooruit wilt zetten, bijvoorbeeld als je alsmaar geen baan kunt vinden, als je te lang in een baan blijft hangen, als je wilt weten wat de beste volgende stap in je loopbaan is of bij specifieke obstakels.

Opstellingen en mijn ontwikkeling

April 2008 heb ik de éénjarige basisopleiding Familieopstellingen gevolgd bij het Bert Hellinger Instituut te Groningen. April 2009 heb ik een 10-daagse Masterclass / seminar gevolgd bij Bert Hellinger zelf.

Voorjaar 2010 heb ik meerdere trainingsweekeinde gevolgd bij Thomas Schäfer in Duitsland. Hij is sinds 1993 psychotherapeut, is vervolgens opgeleid bij Bert Hellinger en werkt sinds 2000 met familie- en loopbaanopstellingen. In een opstelling heb ik bij hem laten toetsen of ik met opstellingen mag werken. De opstelling toonde een duidelijk ja.

Daarna ben ik op kleine schaal begonnen met individuele opstellingen. April 2012 heb ik de eerste 3-daagse training gegeven met familie- en loopbaanopstellingen. Deze was zo succesvol, dat ik inmiddels minimaal één training per maand geef.

Regelmatig stel ik elders eigen thema’s op voor mijn eigen ontwikkeling. Ook volg ik regelmatig cursussen en trainingen voor mijn verdere professionele ontwikkeling.

Zelf heb ik opstellingen ontwikkeld die deelnemers in contact brengen met hun missie oftewel levensopdracht en met hun beroeping oftewel hun loopbaankoers.

Hoe werken Loopbaanopstellingen

We beginnen met een korte voorbespreking om in te zoomen op het thema, het verlangen en het obstakel, zodat er een opstelling met focus ontstaat.

Je kiest de andere deelnemers in de groep intuïtief uit en je stelt ze op in de ruimte van de trainingszaal. Met het beeld dat ontstaat, kun je een blokkade ontwarren en je ervan bevrijden. Het levert meteen stappen voorwaarts op en opluchting.

Hoe reageren deelnemers

Deelnemers zijn vaak onder de indruk. Ze ervaren het als verbluffend welke informatie er tijdens een opstelling zichtbaar wordt, hoe accuraat deze informatie is, hoe snel we tot de echte oorzaken komen en hoe één en ander zich ontknoopt. Het is intensief, maar het lucht enorm op.

De opstellingen kunnen maanden lang en soms zelfs jaren lang doorwerken. Telkens vallen er kwartjes. Soms zijn dit waardevolle inzichten, het kan een huis zijn dat ineens toch wordt verkocht, een familielid waar lang geen contact mee was kan zomaar bellen, allerlei relaties knappen op en je kunt zomaar iemand tegenkomen die jou op een vacature tipt.

Enkele reacties

 • Ik heb nu vertrouwen in mezelf en durf dit ook te tonen
 • Als introverte binnenvetter ben ik open gaan staan voor mezelf en anderen
 • Ineens durf ik nu een praatje aan te knopen met wildvreemden
 • Ik kan het verleden achter me laten en weer van het leven genieten
 • Een meningsverschil is alleen maar een andere mening
 • Nu geef ik gewoon mijn standpunt aan en mijn grens
 • Zo mooi om te zien hoe pantsers wegvallen en je werkelijk te laten zien
 • Er was nooit opleidingsbudget als ik erom vroeg. En nu roept de sectormanager ineens dat ze me gaat ondersteunen
 • Twee maanden geleden werd mijn jaarcontract plotseling niet verlengd en nu heb ik 3 concrete sollicitaties lopen
 • Een half jaar geleden stagneerde alles. Nu heb ik sinds 3 maanden een super leuke vriend en komend weekeinde zelfs 2 designexposities
 • Out of the blue belde mijn vorige werkgever. Of ik interesse had in een baan. Heb gezegd alleen als ZZP-er. De volgende dag belden ze terug en ze gingen akkoord
 • Je had het een jaar geleden al gezegd dat er mooie dingen kunnen gebeuren. Hoe het kan weet ik niet, maar op het schip waar mijn man kapitein is kwam een baan vrij. Ik heb gesolliciteerd als hostess en ben aangenomen. Nu varen we samen naar de mooiste plekjes in de wereld.

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp. Dit is een perfecte gelegenheid om loopbaanopstellingen te ervaren en mee te maken.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is een LoopbaanOpstelling

  Plaats een reactie


  *