Page content

Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken is de sleutel naar zakelijk geluk

Netwerken is de laatste jaren steeds belangrijker geworden in de zakelijke wereld. Het houdt in dat je je contactenkring uitbreidt en optimaal gebruik maakt van deze relaties.

De juiste mensen kennen… daar kom je verder mee. Netwerken is dé manier om aan een nieuwe baan te komen, klanten te vinden en goed op de hoogte te blijven. Immers: twee weten (en kennen) meer dan één.

Netwerken en een nieuwe baan vinden

De meeste vacatures worden ‘via-via’ vervuld. Door mensen die iemand kennen die weer iemand kent die.. enzovoorts.

Het geheim van netwerken? Dat is er niet. Netwerken moet je gewoon doen. Begin met de mensen die je kent. Vraag of zij mensen kennen die je verder kunnen helpen. Hoe meer mensen weten dat je werk zoekt, hoe groter de kans dat iemand een baan voor je heeft.

Netwerken, hoe pak ik dat aan?

Nieuwe contacten ontmoet je overal. Op verjaardagen, bij de sportclub, tijdens evenementen, via sociale media. Mensen vinden het leuk om met hun kennis andere mensen te helpen. Maak daar dus gebruik van.

Je moet je bewust zijn waarvoor het netwerken nodig is. Hier blijft het echter niet bij. Om effectief te kunnen netwerken is het belangrijk om je niet alleen te richten op het uiteindelijke resultaat dat je met het netwerken wilt bereiken. Het moet gemeend zijn; zelfvertrouwen en comfort in je werkstijl helpt je daarbij.

Tips voor succesvol netwerken

• Investeer eerst in je huidige contacten.
• Netwerk onderhouden. De kunst van het netwerken is niet zozeer het aangaan van nieuwe netwerkrelaties, maar het onderhouden van je bestaande netwerk.
• Vooral luisteren. Mensen praten graag over zichzelf en hun werk. Begin daarom een netwerkgesprek met het stellen van professionele maar ook persoonlijke vragen. Luister vervolgens goed naar wat de ander zegt.
• Elevator pitch. Weet hoe je jezelf en je werk moet beschrijven dat van waarde is voor de ander wanneer je een netwerkgesprek aangaat.
• Wat heb jij de ander te bieden. Netwerken gaat niet alleen om wat een ander voor jou kan betekenen, maar ook wat jij voor de ander kan betekenen.

Kennismaken en snel een netwerk opbouwen?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de gratis Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

 

    Comment Section

    0 reacties op “Netwerken, hoe doe je dat?

    Plaats een reactie


    *