Page content

Geen Paniek bij Ontslag

Ontslagen, wat nu?

Paniek bij OntslagJe bent ontslagen en zit thuis. Geen paniek, tijd voor wat welverdiende rust, maar niet te lang! Want er is werk aan de winkel. Het is tijd om plannen te maken en je moet op zoek naar een nieuwe baan.

Professionals in het vak adviseren mensen die ontslagen zijn vaak dat het belangrijk is om stil te staan bij de impact van je ontslag. Niet enkel voor jezelf, maar ook voor je gezin en naasten. Je moet goed beseffen dat het belangrijk is om actief te blijven, om een zo goed mogelijk gevoel over de situatie en jezelf te houden.

Concentreer je op de toekomst en ga vastberaden op zoek naar een nieuwe baan. Denk na over je vervolg loopbaan; waar sta je over 5 jaar?

Geen paniek bij ontslag

Ook is het belangrijk vooral niet in paniek te raken. Veel mensen worden ooit ontslagen en er zullen altijd ontslagen vallen, maar het leven gaat door en er zullen altijd nieuwe banen blijven.

Begin met even afstand nemen en je situatie nuchter te bekijken. Je moet beseffen dat je niet alleen bent. Zet alles op een rijtje, je gedachten, je vaardigheden en je mogelijkheden. Neem wat afstand, zoek wat ruimte en zet alles op papier of zoek iemand met wie je kunt praten.

Nieuwe loopbaankoers

Voor veel mensen is hun ontslag in zekere zin de aanzet voor een loopbaankoers wijziging. Een wijziging welke misschien al langer door hun hoofd speelde. We hebben het allemaal zo druk met ons werk dat we ons nooit afvragen of we eigenlijk wel doen wat we graag zouden doen.

Als je kunt vermijden dat je in paniek raakt en als je jezelf wat tijd en ruime kunt geven, dan zal je zien dat ontslag meer een mogelijkheid dan probleem is. Je hebt nog andere opties dan terug te keren naar hetzelfde soort werk.

Positief blijven

In toenemende mate hebben mensen op alle niveaus een zekere ervaring met ontslag, omdat het henzelf of mensen in hun omgeving al is overkomen. Het is normaal dat je negatieve gedachten hebt en dat je bang bent of werkgevers wel staan te springen om iemand aan te nemen die is ontslagen.

Concentreer je meer op de positieve punten van je CV, aan ontslag is niet langer het stigma verbonden van weleer.

Het feit dat je thuis zit en dus direct beschikbaar bent zal zelfs in je voordeel spelen. Wanneer je net bent ontslagen kan je onmiddellijk de markt op, iets wat veel bedrijven tegenwoordig vragen van nieuwe werknemers.

Vrijwillig ontslag

Vrijwillig ontslag kan een financieel buitenkansje zijn. Maar overweeg dit wel altijd goed. Kans tot vrijwillig ontslag komt bijvoorbeeld voor wanneer een onderneming een aantal werknemers wil laten afvloeien. In plaats van mensen te ontslaan, bieden ze hen de kans om ontslag te nemen in ruil voor een mooie ontslagregeling. Dat is voor een onderneming een dure manier om het werknemersbestand te verkleinen.

Doorgaans zijn het werknemers met veel anciënniteit die de kans krijgen om er gebruik van te maken. Maar als je een aanvraag tot vrijwillig ontslag indient, is het helemaal niet zeker dat je het ook krijgt. Het is immers het voorrecht van de onderneming om vrijwillig ontslag al dan niet toe te kennen. Als je aanbod wordt afgewezen, kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de manier waarop je werkgever je inschat.

Vaardigheden zijn overdraagbaar

In wezen is een overdraagbare vaardigheid een vaardigheid die je hebt verworven in een bepaald type baan, maar die gemakkelijk in een andere omgeving zou kunnen worden toegepast. Hoe voel ik me? Wat kan ik? Dat zijn heikele vragen waarvoor je diep in je ziel moet graven. Maar wanneer je daarin slaagt, levert het je wellicht een veel beter gevoel over jezelf op.

Het eerste wat je moet doen bij die zelfanalyse is elke bescheidenheid overboord gooien, daar heb je toch niks aan en de kans is klein dat iemand ooit je lijstje met talenten te zien krijgt. Daarna probeer je de vaardigheden te definiëren die je dagelijks in je job gebruikt hebt, hoe ze het bedrijf geholpen hebben, en als dat helpt, waarom je denkt dat je ze verkeerd hebt aangewend toen ze je lieten gaan. Dit zijn jouw vaardigheden en vanaf nu hoef je alleen maar aan te tonen hoe je die vaardigheden in je verdere carrière zult gebruiken.

Als deze zelfanalyse geholpen heeft, zou je nu al een beetje moeten weten welke richting je zoektocht uit zal gaan. Het komt erop aan iemand te vinden die je kan helpen om vooruit te komen. Vaak word je overvallen door een schuldgevoel wanneer je vrienden om hulp of advies vraagt over je carrière. Dat gevoel moet je negeren want iedereen is weleens bang geweest om zijn baan te verliezen. Bovendien ben je nu super gemotiveerd en kunnen ze je misschien helpen.

Sollicitatiegesprekken na ontslag

Een belangrijk punt tijdens sollicitatiegesprekken is het omgaan met vragen over ontslag. Als het ter sprake komt, is het aangeraden om de situatie zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, te schetsen wat je functie bij je vorige werkgever was en dan de aandacht te vestigen op je meerwaarde voor jouw potentiële nieuwe werkgever.

Je houding en doorzettingsvermogen zijn toonaangevend voor de wijze waarop een ontslag door je huidige werkgever de deur kan openzetten voor nieuwe kansen.

Kennismaken?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek maken. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Geen Paniek bij Ontslag

    Plaats een reactie


    *