Page content

Ontslagen: ik schaam me dood

Hoe ga je met ontslag om?

Ontslagen ik schaam me doodOntslag kan schaamte en verdriet veroorzaken: vrienden zien je stiekem als loser en zijn blij nog wel een baan hebben. Hoe ga je met ontslag om?

Ontslag hakt erin: het wordt door psychologen wat stressfactor betreft vergeleken met bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, met een scheiding of ziekte.

Elke verandering in een leven brengt stress met zich mee. De oude situatie bestaat niet meer. Je moet een nieuw evenwicht vinden in je leven.

Bij ontslag zijn de veranderingen groot: geen inkomen meer, geen daginvulling, onzekerheid over je eigen kunnen en of er een nieuwe baan komt.

Schaamte bij ontslag

Schaamte voel je als je niet voldoet aan de verwachtingen die je jezelf stelt (of waarvan je denkt dat anderen die van je stellen).

Er is een verschil als je op persoonlijke gronden wordt ontslagen of dat het in een collectief ontslag gebeurt.

De impact van individueel ontslag is veel groter: je bent de enige die wordt verstoten, de enige van wie de plek wordt afgenomen, terwijl je collega’s nog doorwerken.

Er wordt iets van je afgenomen

Uit onderzoek blijkt dat de emotionele klap van ontslag harder aankomt bij mannen dan bij vrouwen, doordat mannen hun identiteit vaker ontlenen aan hun werk. Dat heeft te maken met het bedrijf, het product, de status, de zingeving. Je hebt een rol in je baan, het is lastig dat je die niet meer kunt uitoefenen.

Als je bij Novib als boekhouder werkt, ben je misschien trots op het feit dat je voor een goed doel werkt. Als je dan wordt ontslagen, kun je het gevoel hebben dat er iets van je wordt afgenomen.

Zo ga je met ontslag om

Je schamen voor ontslag of juist helemaal niet, praten helpt. Maar vertel niet alles aan iedereen: weet aan wie en hoe. Je hoeft niet iedereen actief te benaderen dat je ontslagen bent.

Tegen mensen van wie je weet dat ze emotioneel steun kunnen bieden, kun je het hele verhaal vertellen. Bij een ander volstaat een korte versie. Maar ga nooit liegen.

Ze schijnen nog steeds te bestaan: de mensen die om acht uur de deur uit blijven gaan, al hebben ze al tijden geen werk meer. Niet verstandig als je weer aan de bak wilt komen. Als niemand weet dat je werk zoekt, kunnen mensen je er ook niet aan helpen.

De reden van ontslag moet je wel goed aankleden: Je kunt zeggen dat je er bent uitgegooid, maar beter is uitleggen dat bijvoorbeeld de orderportefeuille afnam, waardoor er geen plaats meer was voor jou. Niet liegen, maar de positieve kanten benoemen.

Kennismaken?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner voor € 48,-!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek maken. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

    Comment Section

    0 reacties op “Ontslagen: ik schaam me dood

    Plaats een reactie


    *