Page content

Jezelf Presenteren is Jezelf Blootgeven

Jezelf Presenteren is Jezelf Blootgeven

Jezelf presenteren is jezelf blootgeven. Dat vinden veel mensen doodeng. Wat maakt presenteren zo eng? Wat helpt? Met deze tips gaat presenteren veel beter!

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg is een veel gehoorde uitdrukking in ons Calvinistische Nederland. Da’s de perfecte opmerking om je fout en schuldig te laten voelen. Het liefste ga je dan op in het bloemetjesbehang.

Jezelf presenteren is jezelf blootgeven

Jezelf presenteren is jezelf blootgeven

Jezelf presenteren is jezelf blootgeven

Je merkt het als je je moet presenteren aan een groep of, nog erger, voor de camera. Veel mensen schrikken, verstijven en bevriezen met een gezicht van “oooh waar is hier het gat in de grond, zodat ik ter plekke kan verdwijnen?”.

Op de één of andere manier vinden we het eng om op te vallen, doodeng!

Jezelf presenteren is jezelf blootgeven

Als je je in een groep mensen bevindt val je niet op. Jezelf verdekt opstellen biedt bescherming, voelt comfy en veilig.

Kijk maar eens wat er gebeurt als leerlingen een klaslokaal binnenlopen. Ze gaan het liefste in de achterste banken zitten. Volwassen ouders doen dat ook.

Als je voor de groep staat of voor een camera, dan is je bescherming weg. Je veiligheid is weg, alle ogen kijken je aan, you’re in the picture en dat voelt vreselijk naakt.

Jezelf presenteren is jezelf blootgeven en …

Solliciteren is naakt een rondedansje doen

Tijdens het solliciteren kun je tegenover één persoon zitten, je kunt ook tegenover 4 personen of meer komen te zitten.

De stilzwijgende gedragscode is, dat jij je rondedansje doet in je overdrachtelijke naaktheid.

Jij moet laten zien wie je als persoon bent, wat je qua opleiding, kennis en werkervaring in huis hebt, wat er uniek aan je is en waarom je een perfectie match bent met de baan en met de organisatie.

Hoe naakter hoe meer kans

Bescheidenheid siert de mens, maar niet de werkzoekende en al helemaal niet de sollicitant!

Als je je op een relaxte manier blootgeeft, dan getuigt dat van zelfvertrouwen. Er gaat niets boven authenticiteit en zelfvertrouwen! daarmee maak je de grootste kans op een baan.

Je bescherming is weg, je veiligheid is weg, alle ogen kijken je aan, you’re in the picture, dat voelt naakt.

6 Manieren om te Verdwijnen

Als je voor een groep mensen staan en/of voor de camera, dan zijn er 6 manieren om te verdwijnen:

 1. Extraverte mensen kunnen in zichzelf een beweging naar voren maken. Dan wordt de houding aanvallend met een boos tintje of over the top, zichzelf overschreeuwend;
 2. Introverte mensen kunnen in zichzelf een beweging naar achteren maken; een terugdeinzende beweging. Da’s de verdwijntruc, zo van ik zie dat jullie me zien, maar ik ben ff fietsen;
 3. In jezelf kun je wat naar links bewegen. Dat is de zoekende beweging naar moeders warmte en veiligheid, zo van eerst even een knuffel halen en dan gaat ie wel;
 4. Je kunt in jezelf ook een beweging naar rechts maken. Dat is de zoekende beweging naar vaders daadkracht, zo van met deze kordate aanpak zet ik een geramde en overtuigende presentatie neer;
 5. Er is ook een beweging naar boven mogelijk. Dat is de zenuwen en het gevoel loslaten en ervan wegvluchten. Als je erg in je hoofd zit geeft dat controle. De valkuil is betweterigheid;
 6. Tenslotte is er ook een beweging naar beneden mogelijk. Het opgeven. Laat maar. Desnoods nog een huilbui erbij om je totale machteloosheid te onderstrepen.

Hoe leer je er te ZIJN?

Het is de kunst om juist geen beweging te maken, om juist niet in een kramp te schieten, om geen van de bovenstaande 6 innerlijke bewegingen te maken.

Ontspan, haal diep adem, doe juist niets, je hoeft er alleen maar te zijn. Dit kun je uitstekend oefenen voor de spiegel. Je kunt ook een stapje verder gaan en oefenen voor de camera 🙂

Wat ook helpt is te beseffen wie je bent en waarin jij uniek bent.

Even heel Eerlijk

Nu ga ik even heel eerlijk tegen je zijn. Als kind kreeg ik wel eens een draai om de oren. Nou zijn wiskunde en natuurkunde niet mijn grootste talenten, mijn vader vond dat maar dom en ik moest exacte vakken leren. Met soms een ‘goedbedoelde’ draai om de oren.

Als je opgroeit in een huis waar spanning is, dan kan het extra eng zijn om je te leren presenteren. In 1994 heb ik een assertiviteitscursus gevolgd, omdat ik te verlegen was. Als de baas op de afdeling kwam dacht ik: oh oh, ik ga even een eindje om!

Bij het maken van de eerste paar Youtube filmpjes stond het zweet me op de rug. Ik heb me niet laten tegenhouden, maar ben juist doorgegaan. Sterker nog, ik dank mijn ouders voor al wat ik van hen heb ontvangen (ja ook lef) en laat gewoon zien wie en wat ik ben.

Het is dus gewoon een kwestie van oefenen en dóen!

Presenteren is te leren, yes you can!

Je Presentatie regisseert je Toekomst. Bescheidenheid is als werkzoekende niet handig! Als je op een authentieke, krachtige en passievolle manier gehoord en gezien wordt, dan val je op. Zo oogst je netwerkgesprekken en scoor je sollicitatiegesprekken.

Het toppunt van presenteren is de Elevator Pitch; dat is je één minuut verhaal. Het kost even tijd om een goede Pitch te presenteren, maar het is de kapstok voor netwerk- en sollicitatiegesprekken.

Leren presenteren in één weekeinde

Een super fijne manier om in 2 dagen jezelf te leren presenteren is de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Dit weekeinde is gratis. Het enige dat je betaalt is een paar tientjes voor de onkosten.

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker.

Om te kijken of er nog tickets zijn klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Jezelf Presenteren is Jezelf Blootgeven

  Plaats een reactie


  *