Page content

Sollicitatietips voor Mannen

Hallo Mannen, deze SollicitatieTips zijn speciaal voor jou!

Makeover ManHoe creëer je een sollicitatie look waarmee je die baan binnenhaalt?

Solliciteren als Bouwvakker en solliciteren in kostuum da’s geen gezicht.

Solliciteren als Vertegenwoordiger en solliciteren in donkerblauw kostuum met roze overhemd en lichtbruine, Italiaanse schoenen die je aangepraat zijn door de verkoper, da’s ook geen gezicht.

Hieronder lees je een aantal tips voor je sollicitatie, zodat je perfect gekleed voor de dag komt.

Sollicitatietips 1: Kleed je naar het bedrijf

Makeover Man 3Kijk allereerst eens naar het bedrijf waar je op sollicitatie gaat. Bij een bank kleden ze zich een stuk zakelijker dan bij een openbare basisschool. Solliciteer je bij een groot bedrijf, trek dan een net pak aan. Bij een openbare basisschool kom je iets losser en modieuzer voor de dag.

Kies een outfit die je toekomstige collega’s ook zouden dragen, maar dan net een stapje netter dan wat gebruikelijk is. Hiermee laat je zien dat je het bedrijf en het de sollicitatie serieus neemt en representatief genoeg bent voor de job.

Sollicitatietips 2: Overtuigen

Met je kledingkeuze kun je behoorlijk overtuigend zijn. Bijvoorbeeld: koop je liever een auto van iemand in een gescheurde jeans of van iemand in pak? Precies. Zo gaat dat ook bij sollicitatie. Een goede en representatieve look overtuigt meer.

Een algemene regel is: prints en tierelantijnen leiden af. Een mooie effen blouse met een jasje doen het altijd goed.

Sollicitatietips 3: Als je een Pak draagt, draag dan een Goed Pak

Makeover Man 2Beste heren, bij een sollicitatiegesprek is er haast niets dodelijker dan een pak van een paar jaar oud. Als je vergane glorie draagt, geef je de interviewer de reden van afwijzing op een presenteerblaadje.

Kledingadvies bij mannen is subtieler en daarom complexer dan bij vrouwen. Bij mannen hebben we het over een pak, een overhemd, een stropdas, sokken en schoenen. mannen hebben daarmee minder mogelijkheden om te variëren dan vrouwen. dat betekent dat je in één keer raak moet schieten!

Sollicitatietips 4: Kleuren

Makeover Man 4Juiste kleuren in je kleding kunnen een groot verschil maken. Solliciteer je op een sociale functie dan is het belangrijk dat je een kalme, betrouwbare en persoonlijke indruk maakt. Lichte kleuren lenen zich daar goed voor, bijvoorbeeld beige of grijs.

Solliciteer je voor een managementfunctie? Dan is donkerblauw bijvoorbeeld weer een goede keuze. Dit omdat donkere kleuren overwicht uitstralen, lichte kleuren geven je juist een meer persoonlijke touch.

Bij een donker colbert kies je voor een lichte blouse, dat klinkt logisch toch? Draag dus geen zwarte blouse bij een zwart jasje. Lichte kleuren zorgen voor een open uitstraling, met wit of lichtblauw zit je altijd goed qua blouse. Zorg er ook voor dat je das goed bij het geheel past. Een bijpassende kleur is een must en houdt het rustig, niemand gaat meer met een cartoon-das het huis uit.

Sollicitatietips 5: Persoonlijke Verzorging

Make over man 1Je kleding is onderdeel van je totale persoonlijke verzorging. Een keer naar een goede kapper, waarmee je het doel bespreekt (solliciteren) om een fris, professioneel kapsel te krijgen is geen overbodige luxe.

Voorkom transpiratiegeur. Voor de meeste mensen zal deodorant hiervoor voldoende zijn, maar voor de ernstige gevallen kun je ook een anti-transpirant inzetten. Ook slechte adem of een stukje lunch tussen je tanden is fataal. Poets je tanden zorgvuldig, gebruik mondwater of ademfris-snoepjes en bezoek zo nodig een mondhygiënist.

Sollicitatietips 6: Overige do’s and dont’s

 • Een krijtstreepje maakt je langer en geeft je meer autoriteit
 • Mannen behoren alleen zwart te dragen op begrafenissen. Draag liever donkerblauw, dat straalt rust en betrouwbaarheid uit. Antraciet is ook een goed alternatief. Over het algemeen geldt: hoe donkerder het pak, hoe autoritairder je overkomt
 • Kies je voor een rode of blauwe das? Houd rekening met het effect. De kleur rood straalt dominantie uit. Met een blauwe das (zie ook de vorige tip) creëer je een meer open sfeer
 • Een pak hoeft niet duur of van een bekend merk te zijn. Met een Corneliani kom je niet per se beter over dan in een pak van Suitsupply. Belangrijker is dat het niet versleten is en jou goed zit
 • Draag ton sur ton of lichtere kleuren wanneer je solliciteert op een baan in de softe sector. Denk aan de zorg, P&O of een functie in het onderwijs
 • Draag een button down, professioneel, zakelijk overhemd
 • Indien gewenst, en zeker voor HBO- en Academische functies een colbert
 • Witte tennisstokken zijn een afknapper, draag dus donkere sokken
 • Een aktetas of map meenemen met schrijfgerei
 • Sneakers, korte broek, een hoogwater broek en sweater is no go
 • Uiteraard dezelfde dag geschoren
 • Geen zware aftershave, wel een bescheiden luchtje
 • Naar sigarettenrook of naar naar nicotine ruiken is taboe
 • Nette donkere en gepoetste schoenen
 • Geknipte schone nagels
 • Ga thuis naar het toilet voordat je in de auto stapt
 • Meld je 5 tot 10 minuten van tevoren bij de receptie.

Kennismaken en optimaal leren solliciteren?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Sollicitatietips voor Mannen

  Plaats een reactie


  *