Page content

SollicitatieTips voor Vrouwen

Hallo Dames, deze SollicitatieTips zijn speciaal voor jou!

Solliciteren makeover vrouw.jpgHoe zit het met de kledingregels voor vrouwen bij sollicitaties? Wat moeten we met die hoge hakken, make-up en korte rokjes?

Eerst even de belangrijkste regels op een rijtje:
• Kies een outfit die je toekomstige collega’s ook zouden dragen. Zorg je dat je dan net een stapje netter bent dan gebruikelijk;
• Een representatieve look overtuigt meer. Printjes en tierelantijnen leiden af. Een effen blouse en een jasje doen het altijd goed;
• Met een nieuwe outfit laat je zien dat je op de hoogte bent van nieuwe trends en ontwikkelingen en het maakt je stijlvol.

Sollicitatietips 1: Keuzes

Sollicitatiekleding DamesWordt het een jurkje, mantelpakje of toch een broek? Als vrouw heb je een scala aan mogelijkheden. Kies iets waar jij je comfortabel in voelt en kijk naar de kleding binnen de bedrijfscultuur.

Draag je normaliter nooit een jurkje en breek je je enkel wanneer je hoge hakken draagt? Laat die dan lekker thuis wanneer je op sollicitatie gaat. Platte ballerina’s onder een nette broek laten je ook prima voor de dag komen.

Sollicitatietips 2: Kies voor de Organisatie

Als vrouw heb je veel meer keuze dan een man. Wel is het van belang dat je naar de organisatie en naar de functie kijkt.De stelregel is dat je een outfit kiest die net wat netter is dan gebruikelijk.

Als je solliciteert als maatschappelijk werkster, dan trek je natuurlijk geen deux pièce met parelketting aan. In een not for profit organisatie gaan mensen doorgaans informeler gekleed dan in een winst gestuurde organisatie.

Sollicitatietips 3: Niet te Vrouwelijk

Solliciteren: te sexyEen veel gemaakte fout bij een sollicitatie is te vrouwelijk gekleed te gaan. Hier een aantal tips:
• Draag geen shirtje met een lage hals of draag er een stijlvol hemdje onder dat je decolleté bedekt
• Draag een jasje in plaats van een aansluitend vestje
• Draag geen korte rokjes, niet korter dan boven de knie
• Kies voor een panty met een dichtheid van ongeveer 30 dernier
• Een hakje staat mooi, maar houdt de hoogte bescheiden

Sollicitatietips 4: Onderkleding

Ondergoed damesNiet iets waar je gelijk aan denkt, maar kies ook je onderkleding met zorg. Deze moet goed aansluiten en de juiste maat hebben.

Veel vrouwen dragen een BH die te ruim is of te veel hangt. Schaf dus een goede BH aan en vraag daarbij professioneel advies.

Onder een T-shirt kun je beter een naadloze BH dragen. Draag liever geen te strakke rokken of broeken en geen te doorzichtig materiaal: ondergoed dient echt privé te zijn.

Sollicitatietips 5: Kleur

Met je kleding communiceer je en vooral met kleur. Trek je een outfit aan waar veel rood in voor komt, dan straal je wat anders uit dan wanneer je in het stemmig grijs verschijnt. Hier volgen een aantal kleuren met mogelijke toepassingen.

Donkerblauw is in heel veel gevallen prima. Draag blauw als je geen idee hebt hoe de tegenpartij zal zijn. Donkerblauw is een kleur die in onze cultuur staat voor betrouwbaarheid en zakelijkheid en dat straal je dus ook uit als je het draagt. Maar als je gaat voor een crea-functie, dan is donkerblauw natuurlijk funest.

Sollicitatiekleding Dames Welke KleurZwart kan chique zijn, maar ook fantasieloos of zelfs shabby. Zorg er dus voor dat wanneer je zwart draagt zwart ook werkelijk zwart is. Voordeel; zakelijk, geeft een bepaalde belangrijkheid weer en is een kleur die in veel creatieve beroepen wordt gedragen. Nadeel: je creeert ongemerkt een afstand tot degene die je gaat interviewen, dus voor een baan waar je zeer gewaardeerd wordt voor je teamgeest en sociale vaardigheden aanmerkelijk minder geschikt.

Rood is een kleur met een hoge attentiewaarde, dus ook als je dat in je kleding naar voren laat komen. Rood kun je gebruiken om op te vallen, maar teveel rood geeft bij velen het gevoel van ‘alarm’. Bovendien moet je je wel goed voorbereid hebben en het bedrijf daadwerkelijk wat te bieden hebben, anders dekt de kleur die je draagt de lading niet.

Overige kleuren die goed toepasbaar zijn tijdens je sollicitatie zijn paars; gedurfd en toch niet te zoet, een witte blouse is altijd handig, grijs is met veel kleuren te combineren, groen en bruin kunnen goed bij ondersteunende banen.

Minder handig is groen als je  voor een commerciële functie gaat, roze is beslist af te raden omdat het geassocieerd wordt met dom, blond en stoeipoes, bij een uitdagende functie geven bruine kleuren je een suf imago en geel wordt geassocieerd met circus en kanarie.

Sollicitatietips 6: Verzorging

Sollicitatie te veel make-upEen goede verzorgde look is net zo belangrijk als een mooie outfit. Neem onderstaande tips eens door:
• Een fris voorkomen is een must. Besteed ’s ochtends voldoende aandacht aan jezelf: neem een douche, poets je tanden en zorg dat je haar goed in model zit.
• Ga eventueel nog even naar de kapper van tevoren om je coupe bij te werken. Stel een rigoureuze metamorfose nog even uit; denk aan die serieuze en overtuigende presentatie.
• Make-up kan wel, maar overdrijf het niet. Niemand zit te wachten op een drag queen.
• Doe rustig aan met parfum. Een pufje is al genoeg. Vaak ruik je het zelf helemaal niet meer, maar mensen om je heen wel.

Sollicitatietips 7: Overige Do’s and Dont’s

 • Lengte straalt autoriteit uit. Als je niet al te lang bent, kunnen hakken je daarbij helpen. Maar draag geen naaldhakken, dat is weer té sexy
 • Zeker in de meest zakelijke sectoren word je geacht áltijd een panty te dragen. Ook al vallen de mussen van het dak
 • Wil je vriendelijker overkomen of solliciteer je op een baan waarin je vooral met mensen werkt (P&O-manager of docent)? Draag dan lichtere kleuren en kleren van een wat zachtere stof, zoals wol of linnen
 • Doorgaans zijn blote benen funest bij een sollicitatiegesprek. Als je geen panty draagt, dan liever een iets te lange rok dan een te korte rok
 • Als ze je al ruiken nog voordat de liftdeuren zich openen, draag je echt te veel parfum. Wel deo, maar wees zuinig met parfum
 • Verzorgde, geknipte, gevijlde schone nagels zijn een must, bling-bling uit de nagelstudio is af te raden
 • Een aktetas of map meenemen met schrijfgerei staat professioneel
 • Conservatieve schoenen of hakken (dus niet te opvallend) is beter dan te sexy naaldhakken
 • Doe je een rok aan? Zorg dat deze lang genoeg zodat je comfortabel kunt zitten
 • Felle kleuren, te  korte rokjes, een blote buik, zichtbare navelpiercings en een diep uitgesneden decolleté levert je een geanimeerd sollicitatiegesprek op én een afwijzing
 • Veel sieraden, met name die geluid maken zoals armbanden is niet handig
 • Slippers of schoenen met open tenen is ook niet handig
 • Aftekening van je ondergoed levert je smalende blikken op en dat wil je niet
 • Neem een reserve panty mee in je handtas, omdat er een ladder in komt op de meest onhandige momenten
 • Ga thuis naar het toilet voordat je in de auto stapt
 • Meld je 5 tot 10 minuten van tevoren bij de receptie.

Kennismaken en effectief leren Solliciteren?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

eer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “SollicitatieTips voor Vrouwen

  Plaats een reactie


  *