Hoe schrijf je uitnodigend je arbeidsverleden op je curriculum vitae?
Hoe schrijf je uitnodigend je arbeidsverleden op je curriculum vitae?
Tips en trucs voor super succesvol 🙋♂️ solliciteren. Hoe schrijf ✍️ je uitnodigend 🔍 je arbeidsverleden op je curriculum vitae?
Wil je super succesvol solliciteren?
Als je solliciteert, dan wil je uitgenodigd worden toch? Feit is, dat er maar één persoon is die de baan echt krijgt. Alle andere sollicitanten worden afgewezen. Dat betekent, dat je eigenlijk een afwijs-CV aan het maken bent. Da’s een CV die de werkgever afschrikt.
Afschrikken? Echt wel! Als je niet weet waarop je moet letten, werkt jouw CV als schikdraad. Druk jij met jouw CV en motivatiebrief op de allergieknop van de werkgever of weet je met je CV de sweetspot te vinden en wordt het je toekomstige werkgever?
Hoe dodelijk saai is jouw arbeidsverleden?
Zorg qua lay out, dat je je CV verdeelt in stukjes en als bonbons in een doosje drapeert. Helaas ziet het arbeidsverleden er op veel CV’s uit als een eindeloze brei met woorden. Zeker als een werkgever je CV op zijn of haar mobieltje leest.
Wat vind je van een pak gekookte bami dat gewoon ondersteboven op je bord gemikt wordt? Da’s lullig en onverzorgd. Helaas zien de meeste CV’s er zo uit. Tasty snacks en hapklare brokjes werken veel eetlustopwekkender!
Is je arbeidsverleden van de verkeerde kant?
Hoe lang is jouw CV? laat ik maar meteen met de deur in huis ploffen: de meeste CV's zijn veel en veeuuulllssss te lang! De gemiddelde sollicitant stuurt een CV van 4 kantjes en een motivatiebrief van 2 kantjes.
Als je dan ook nog van de verkeerde kant begint, zakt de steunpanty van de werkgever meteen op zijn enkels. Begin in omgekeerde volgorde. Begin dus met je meest recente werkervaring.
Resultaten vermelden maakt knallend krachtig
Als je bij je werkervaring van minimaal de afgelopen 5 jaar resultaten erbij vermeldt, geeft dat super veel kracht aan je CV. Zo geef je social proof en keihard bewijs. Zo kunnen ze niet meer om je heen.
De beschrijving per baan kort en krachtig houden staat lekker zelfverzekerd. Als je te uitgebreid bent, staat dat besluiteloos en twijfelend. Bovendien pik je andermans tijd in.
Wie heeft de regie in het sollicitatiegesprek?
Je uitgebreide en gedetailleerde werkervaring kun je uitstekend kwijt in je LinkedIn-profiel. Zorg dus voor een linkje naar je LinkedIn-profiel op je CV. Met deze info op de achtergrond kun je je CV lekker kort en krachtig maken.
Als je bij je arbeidsverleden wat taken weglaat, gaan ze daar vragen over stellen in het sollicitatiegesprek. Kijk, dat is precies de bedoeling! Zo stuur jij welke vragen ze aan jou stellen en pak jij de regie tijdens het sollicitatiegesprek.
Extra tips 💁♂️ voor je arbeidsverleden op je CV
- Voorkom dat je CV alle kanten uit schiet. Houd de focus op de baan die je zoekt. Haal naar voren wat daarmee te maken heeft en schuif naar de achtergrond wat er weinig aan relateert
- Als je veel korte contracten hebt, bundel ze dan en vermeld als kop bijvoorbeeld: "Via diverse uitzendbureau's. Ook nu geldt weer, dat je alle afzonderlijke banen uitstekend in je LinkedIn-profiel krijt kunt. Of vermeld, dat je een uitgebreid CV op aanvraag beschikbaar hebt
- Bij een carrièreswitch schrijf dan een kort stukje genaamd "Professionele Doelstelling" bovenaan je CV. Vermeld wat de reden is van je switch, wat je drijfveren zijn en wat je voor je volgende werkgever kunt betekenen
- Heb je een gat of zelfs een krater in je CV? Vermeld wat je wél hebt gedaan, zoals mantelzorg, een sabbatical, hersteld van een burned-out, etc. Wees ontwapenend eerlijk; dat geeft je bonuspunten.
Hoe voorkom je dat je je 🎥 sollicitatie verprutst?
Houd je CV beperkt tot maximaal 2 kantjes. Schrijf bovenaan je "Professionele Doelstelling" en beschrijf hoe je al persoon in elkaar steekt, wat je grootste drijfveer is en met welke 3 (van je grootste) talenten je waarom welke baan zoekt?
Dat geeft elke CV meteen focus. de rest van je CV bewijst je professionele doelstelling en vult deze aan. Zo sta je op papier optimaal in je kracht.
Hoe schrijf je uitnodigend je arbeidsverleden op je curriculum vitae?
Elke sollicitatie is eigenlijk een rituele paringsdans in de etalage tussen 2 balsende vogels. Je tast elkaar af, snuffelt aan elkaar en je onderzoekt allebei of er al dan geen duurzame klik is.
Als je slim bent, laat je je allebei van je allerbeste kant zien. Je werkgever gaat je heus niet vertellen war er mis is met de tent. Sterker nog, elk sollicitatiegesprek is voor de werkgever meteen een verkooppraatje en daarmee een marketing verhaal. Volg dit voorbeeld! Liegen mag niet, maar een beetje overdrijven = aangenomen worden!
Wil jij de regie over je loopbaan?
Wil jij geen wegwerp-CV's meer maken? Wil jij uitnodig-CV-s maken en snel uitgenodigd worden om te solliciteren? Stuur me dan even een mailtje.
Ik heb een compleet pakket voor je klaar liggen met de volgende onderdelen:
- Je CV
- Je motivatiemail
- Je LinkedIn-profiel
- voeren van winnende sollicitatiegesprekken.
Wil jij de regie over je loopbaan voeren? Klik op Ja Bodo wil je me helpen met het maken van een uitnodig CV?
Ik ontmoet je graag,
Bodo