Page content

Solliciteren als expert

article content

Solliciteren als expert

Hoe solliciteer je als expert? In dit artikel ga ik de lat lekker hoog leggen: ik ga je uitdagen! Doel is dat jij niet meer hoeft te bedelen om een baan, want dat is solliciteren vaak.

Het zou andersom moeten: dat je gevráágd wordt voor een functie. Dan kun jij namelijk de voorwaarden bepalen in plaats van dat een werkgever of opdrachtgever dat doet.

Hoe solliciteer je als expert?

Hoe solliciteer je als expert?

Er zijn mensen die heel blij vertellen, dat hun werk hun hobby is. Als ik dat iemand hoor zeggen, maakt me dat argwanend. Bij de aanschaf van een product of een dienst, dan wil ik niet te maken hebben met een hobbyist, maar met een professional met verstand van zaken; met een expert.

Als ik bijvoorbeeld een portretfoto aanschaf en deze lukt niet helemaal, dan zegt de hobbyende fotograaf: jaaaah, maar ik ben dag en nacht met fotograferen bezig, meestal lukt het wel, uuuh u kunt deze foto vast wel ergens voor gebruiken, dus dat is dan graag € 29,95.

Hoe solliciteer je als expert?

Het hobbyvirus is wijd verspreid in Nederland. Ken je collega’s die hun werk eigenlijk niet leuk vinden maar vooral doorgaan met dit werk te doen? Veel klagen over het werk, over de baas en over collega’s en toch blijven zitten doen wat ze doen?

Er zijn ook de werknemers die hun werk minder serieus nemen en de kantjes er van af lopen. Working 9-5 en vooral geen minuut langer. Het liefst op internet de vakantie uitzoeken of kleding aanschaffen.

Het zijn ook de parttimers die juist in de baas zijn tijd naar de dokter moeten, naar de tandarts, ets. Of ze worden precies ziek in de vakantie, zodat ze wel vrij zijn en toch de de vakantiedagen terugkrijgen.

Hoe solliciteer je als expert?

Als je jezelf niet serieus neemt …

dan wordt je serieus genómen.

De mensen die de kantjes er van af lopen lopen het risico op een onvoldoende beoordeling tijdens een functioneringsgesprek, worden als eerste ontslagen bij een reorganisatie en op een outplacementtraject gezet.

En met een hobby-houding wordt het moeilijk om weer aan een volgende baan te komen. Het zijn vaak mensen die veel solliciteren en om de één of andere reden telkens niet uitgenodigd worden.

Wat is de definitie van een expert?

Resultaat. Een expert zorgt links- of rechtsom voor resultaat. Dat is professionele integriteit en betrouwbaarheid: afspraak is afspraak.

Zorg dus, dat je op je CV bij de banen van de afgelopen 5 jaar de resultaten vermeldt die je hebt behaald. Een schoonheidsspecialiste die aangeeft per week 50 klanten te hebben, zal waarschijnlijk fulltime werken. Als ze niets aangeeft, kan dat de indruk wekken dat haar man een goede baan heeft en dat ze het er hobbyend bij doet.

Expert zijn is een keuze

Ongeveer 20% van de bevolking leeft en werkt vanuit passie en bevlogenheid. Dit is een bewuste keuze om het beste uit jezelf en je loopbaan te halen. Meer hierover lees je in het artikel “Passie als LoopbaanBarometer“.

Het kiezen voor passie … daar is lef voor nodig, toewijding, plezier, genieten, maar ook vallen & opstaan en doorzettingsvermogen. Het is het besluit om het licht te laten schijnen in plaats van weg te kruipen in een hoekje.

Expert zijn waarin?

Op welke functies moet je koersen? Wat is je loopbaankoers? Wat ik in de praktijk zie, is dat te veel mensen kiezen met hun ego of met hun ratio. Het is omgekeerd: je bent gemaakt voor iets. Als je een loodgieterstalent bent, dan kun je deze talenten niet inruilen voor boekhouderstalenten.

Kijk naar welke resultaten jij het gemakkelijkste bereikt. Waarvan krijg je een kick? Wat heb je de afgelopen 5 jaar bereikt en waarop ben je echt trots? De kunst is om de blik niet naar buiten te richten, naar het het einde van de horizon, maar naar binnen. Welke taken en werkzaamheden doen je warm worden van binnen? Wat geeft je energie en passie?

Je loopbaankoers heeft jou al gekozen

Vele wegen kent het leven,

maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt.

Die éne is voor jou. Die éne slechts.

En of je het wilt of niet, die weg heb jij te gaan.

De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.

De keuze is, de wijze hoe die weg te gaan.

Met onwil om de kuilen en de stenen, met verzet omdat de zon …

een weg die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.

Of met de wil om aan het einde van die weg …

milder te zijn en wijzer dan aan het begin.

De weg koos jou,

kies jij ook voor hem?

(Bron: Dag Hammarskjöld/Hans Stolp)

Van Professional naar Expert

Als je de loopbaankoers weet die bij je past, dan bén jij je koers, dan zit er niets meer tussen jou en je koers. Dat geeft je de mogelijkheid om in je werk authentiek te zijn, krachtig, zelfverzekerd en je boekt er automatisch resultaat mee, want je wilt niet anders. Enkele voorbeelden zijn Nelson Mandela, Koningin Beatrix, André Hazes, Céline Dion, Robert ten Brink en Neelie Smit-Kroes.

Ja zij leggen de lat hoog. Zij willen het beste uit zichzelf, uit hun werk en uit de ander halen. Wel moet ik je even waarschuwen: het is hard werken om van professional naar expert te groeien. Als je je loopbaankoers eenmaal gevonden hebt, duurt het nog zo’n 5 jaar om de positie van expert te bereiken.

Hoe solliciteer je als expert?

De vruchten die je plukt van het expert zijn, zijn zoet. Je reputatie snelt je vooruit, anderen weten je te vinden. Zo van: “oooh voor die klus moet je meneer of mevrouw X hebben”. Het is dé manier om van de ene baan in de andere te rollen of van de ene opdracht in de andere opdracht.

Het zorgt ervoor, dat jij je baan of je opdracht kiest en niet andersom. Tijdens netwerkgesprekken en tijdens sollicitatiegesprekken voel je je zelfverzekerd. Je weet wie je bent en je weet welke resultaten je kunt bereiken; je hebt immers al een zgn. “track record”.

Wil je weten hoe je succesvol solliciteert? In het artikel “Solliciteren: Be a STARR” lees je hoe je je talenten tijdens een sollicitatiegesprek verder kunt onderbouwen en kracht geeft.

In het artikel “Solliciteren met Elevator Pitch als Kapstok” lees je hoe je je werkervaring, de geboekte resultaten in je werk en je loopbaankoers presenteert in een Elevator Pitch.

Hoe solliciteer je als expert?

Hoe word je een expert?

Je kunt kennismaken of in het diepe springen.

Kennismaken kan met een kennismakingsgesprek. Stuur me gewoon even een mailtje. 

In het diepe springen kan met de 3-daagse Professional Power Training. Je ontdekt je loopbaankoers en waarin jij kunt uitgroeien tot een expert, want dan ben je goed in je werk, je vindt je werk erg leuk en je bereikt er resultaten mee. Dat werkt aanstekelijk. Je maakt een praatje met deze en gene, anderen beginnen een praatje met jou te maken, je rolt van het ene netwerkgesprek in het andere. De baan zoekt jou op in plaats van omgekeerd.

Met hartelijke loopbaangroeten,

Bodo

Comment Section

0 reacties op “Solliciteren als expert

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.