Page content

KoeienCoaching: Durf jij je te laten Coachen door Koeien?

KoeienCoaching: Durf jij je te laten Coachen door Koeien?

KoeienCoaching: Durf jij je te laten Coachen door Koeien? Afgelopen vrijdag vond de primeur in Nederland plaats van Koeienfluisteren: prachtige eye-openers!

Er is paardenfluisteren: jezelf laten spiegelen en coachen door paarden. Er is koeienknuffelen: knuffelen met koeien. Nu is er ook koeiencoaching en koeienfluisteren.

KoeienCoaching

KoeienCoaching

KoeienCoaching

Vorige week vrijdag hadden we een primeur in Nederland: de allereerste sessie KoeienCoaching.

We werden hartelijk ontvangen door Coco en Sietse met koffie en appeltaart. Eerst even rustig aankomen en met elkaar kennismaken.

KoeienCoaching en de warmte van Fluisterende Koeien

Als je de stal met koeien binnenkomt is het er lekker en gezellig warm. De koe is een kuddedier. Ze kijken door hun eigen ogen en ze kijken en voelen als het ware door een gemeenschappelijk oog.

Koeien reageren onmiddelijk op de persoon die de stal binnenkomt. Als je rust en nieuwsgierigheid meeneemt, dan is het goed. Als je onrust of boosheid meeneemt, dan gaan ze onrustig met de staart zwiepen.

Super leuk om niet zomaar een stal binnen te lopen, maar juist rustig, ingetogen, onze energie afstemmend op de koeien. Wij waren reuze nieuwsgierig en zij ook.

Koeiencoachen Koeienfluisteren

Barometer voor Koeiengeluk?

Coco en Sietse begeleidden ons en gaven uitleg. Ik vroeg of er ook een barometer bestaat voor koeiengeluk: waaruit leid je af hoe gelukkig een koe is?

We kijken naar de helderheid van de ogen en de vacht, of de koe niet te mager is of een beetje door de poten heen zakt, staat of zit ze gezellig tussen de andere koeien of zondert ze zich wat af, hoeveel eet ze op welke tijdstippen en hoeveel melk geeft ze af van welke kwaliteit. Het gaat om het totaalplaatje.

Om de dames zo gelukkig mogelijk te maken zijn er zachte koeienmatrassen, een chip regelt de afgifte van brokken, er ligt voldoende stro en voer op de grond, met de melkrobot bepalen ze zelf wanneer ze gemolken worden en er is een knuffelborstel.

Kauwen, kijken of stapje terug?

In feite is een koe die melk geeft aan het zogen. Daar hoort een bepaalde hormoonspiegel bij en bepaald gedrag. Zogende dieren zijn doorgaans op hun hoede. Ze zijn de hele tijd aan het voelen en ruiken. Met hun natte neus ruiken ze snel of het veilig is of niet.

Koeienfluisteren en Koeiencoaching

We merkten, dat sommige koeien rustig blijven herkauwen als je in de buurt komt. Dan voelt ze zich bij je op haar gemak. Ze kan ook even stoppen met herkauwen of zelfs een stapje terug doen. Dan is er even geen klik.

Geen Paardenbak maar een Koeienbak

Coco en Sietse hadden in de stal een koeienbak ingericht met stro op de grond en halfhoge muurtjes van balen stro. Toen we `s-ochtends arriveerden stonden er 3 koeien in de bak heen en weer te drentelen. Nu waren ze ongeduldig, zo van kom op, gaat er nog wat gebeuren? Het gaf de indruk dat de koeien graag dienen.

Toen we na de lunch de Koeienbak binnenkwamen werden de koeien meteen rustig. Blijkbaar voelden ze aan dat er wat ging gebeuren. Hehe, eindelijk actie in de stal.

Koeien Spiegelen met Liefde 

De meeste koeien zijn bezig melk te produceren. Ze zijn aan het zogen. Het geeft hen een moederlijke energie. Een koe zal niet snel aanvallen, boos of agressief worden. Als het haar bevalt komt ze naar je toe en als het haar niet bevalt gaat ze weg. Heel eenvoudig.

Daarmee brengt een koe warmte en zachtheid in bij het coachen. Ze spiegelen je met liefde.

Koeien Spiegelen je met mededogen en mede-ogen

Wat we zagen is dat als je een onderwerp inbrengt waar geen energie of passie in zit, dat ze dan weg lopen. Dan staan ze in een hoek te herkauwen en je krijgt er geen beweging in.

Knuffel van de Koe

Eén van de cursisten bracht een kwetsbaar onderwerp in. Ze stond midden in de bak, de koeien met hun achterste naar haar toe. Plof. Ineens realiseerde ze zich een levenslang patroon.

Koeien spiegelen

Hoe meer ze dit innerlijk omarmde, hoe meer ze tot rust kwam. Echte rust, innerlijke rust. Een doorbraak. Ommekeer. Weg tranen. Welkom blijheid. De koe kwam naar haar toe. Als de koe zou kunnen, had ze haar een dikke knuffel gegeven!

Koeienknuffelen

Wil jij je laten coachen door koeien?

Dat kan! Op vrijdag 20 oktober gaan we weer koeienfluisteren bij Coco en Sietse. Zij hebben een stal met 120 koeien.

Om er echt een bijzondere gebeurtenis van te maken is er plek voor slechts 3 personen.

Programma KoeienCoachen

  • 10.00 Ontvangst met thee, koffie en warme appeltaart
  • 10.30 Kennismaking door Coco en Sietse met de koeien in de stal
  • 11.00 Tijd en gelegenheid voor elke cursist om zelf even tijd met 3 of 4 koeien door te brengen. Hoe reageren ze op je en wat vertelt dat over jou?
  • 12.00 Lunch en delen van ervaringen
  • 12.45 Tijd en gelegenheid voor elke cursist om een vraag in te brengen. Hoe reageren de koeien op je vraag? Hoe krijg je een eventuele knoop ontward? Waar zitten welke openingen?
  • 15.00 Koffie, evaluatie, verzamelen van ervaringen en inzichten
  • 16.45 Afsluiting.

Wat kost een dag koeienfluisteren?

Per cursist is de investering € 75,- incl. koffie, thee, appeltaart en lunch.

Film en foto

Als je wilt, dan maken we foto’s met jouw mobieltje op de momenten dat je in dialoog bent met de koeien. Daarmee bewaar je een mooie herinnering.

Met Koeienfluisteren je laten spiegelen door koeien

Aanmelden

Als je je wilt opgeven, vul dan het aanmeldformulier even in. Dan bel ik je binnen 24 uur om e.e.a. nader af te stemmen en ontvang je nadere informatie over de locatie enz.

Aanmelding KoeienCoachen

  • Prijs: 75,00 €

Graag tot 20 oktober.

Alvast een dikke koeienknuffel,

Bodo

Comment Section

0 reacties op “KoeienCoaching: Durf jij je te laten Coachen door Koeien?

Plaats een reactie


*