Page content

Loopbaanbegeleiding voor gevorderden: werken met je ziel

42Je Loopbaan: loop je bezield of zielig naar je baan?

Rond je 42e levensjaar kunnen nieuwe mechanismen wakker worden in jou en dus ook in je loopbaan.

Als je op sollicitatiegesprek gaat met het verhaal van “jah ik werd weggeorganiseerd en deze baan past precies bij mij, dus daar zit ik dan … ” dan ga je de strijd niet winnen.

De C.V. van één van de deelneemsters die ik begeleid heb, werd geselecteerd uit een stapel van -schrik niet- 500 sollicitaties. Wat zij kan, dat kun jij ook …

Lopend BuffetLoopbaan Fase 1: Het Buffet

Er zijn fasen van 7 jaar in een loopbaan. Van 21 – 28 jaar kun je het leven het beste zien als een lopend buffet. Tijdelijke banen kunnen een uitstekende manier zijn om ervaring op te doen met werkend Nederland, banen en bazen. Ook leer je hoe je zelf in elkaar steekt en hoe je financieel zelfstandig wordt.

Bomen in bloeiLoopbaan Fase 2: Bomen groeien tot in de Hemel

Van 28-35 jaar starten veel mensen een gezin, het eerste huis wordt aangeschaft, de auto en de flatscreen. Een periode van veel groei en vaak gezinsuitbreiding. In de loopbaan uit groei zich doorgaans in groei van vakmanschap, knowhow, ervaring en salarisgroei.

Glazen plafondLoopbaan Fase 3: Glazen Plafond

Van 35-42 jaar gaat de groei van de loopbaan redelijk vanzelf. Er is een duidelijke koers ingeslagen en er wordt steeds meer kennis en ervaring verzameld. En toch begint er bij veel mensen iets te knagen. Er groeit een leegte die eerst weggedrukt wordt en later niet meer valt te ontkennen. De vraag dient zich aan: “Is dit alles?”

rennen in de SupermarktLoopbaan Fase 4: Zoeken naar je Bestemming

Van 42-49 zie ik veel mensen door het leven rennen, alsof ze doelloos -dus zonder boodschappenbriefje- door de supermarkt rennen. Ze kunnen een leuke baan tegen komen; zeg maar de aanbieding van de week die dan vlug in de boodschappenkar geladen wordt om na een jaar tot de ontdekking te komen dat deze aanbieding na een jaar nog ongebruikt in de kast ligt. De baan blijkt dan tegen te vallen.

Loopbaan Fase 5: Oogsten

OogstenVan 49-56 kun je oogsten … àls je je bestemming te pakken hebt. Ook mensen van boven de 50 jaar vinden een volgende baan. Dat kan een dienstverband zijn, maar ook als ZZP-er. Het belangrijkste criterium is niet psychisch of zielsmatig met pensioen zijn. Dus lekker veel innerlijke energie hebben and walk your talk. Dus je bestemming beseffen en deze bewandelen. Anders loert burnout om de hoek: da’s een kwestie van “van het padje af zijn”. Als je óp het juist pad zit, dan kun je oogsten met je expertise.

Vitale ouderenLoopbaan Fase 6: Nalaten

Vanaf 56 jaar bouw je je nalatenschap op. Wat wil je de wereld nalaten? Ben je nog zo vitaal dat je de wereld wat na te laten hebt? Besef je, dat pensioen -bezien in het licht van het leven- eigenlijk een raar fenomeen is? Waarom zou je ineens stoppen de wereld te geven wat je in al die jaren zo zorgvuldig hebt opgebouwd? Blijven geven en delen is de beste manier om vitaal te blijven: The Rolling Stones, Prinses Beatrix, Sean Connery en onze eigen Erica Terpstra.

Het vinden van je Bestemming is cruciaal voor een succesvol privé en professioneel leven!

Te veel mensen zie ik fase 4 niet goed doorlopen, waardoor ze later in de problemen komen. 

Overspannen, je draai niet kunnen vinden, burnout, te lang werkloos, een baan die eerder voelt als productiewerk dan als passievol, etc.

Als je je levensopdracht ontdekt, dan komt je professionele missie binnen handbereik. Dan heb je je persoonlijke leven en je beroepsleven op een rijtje. Dat je dit innerlijk op een rijtje hebt, dát is wat een werkgever aanvoelt. Het staalt ook uit uit je Curriculum Vitae en in je netwerkgesprekken. De baas selecteert dan jou niet: jij selecteert de baan en de baas.

De mevrouw die ik begeleidde wist, dat ze een natuurtalent was in leidinggeven. Dit heeft ze in mijn training ook aan den lijve ervaren, inclusief haar specifieke talenten. Omdat zij meer voldoening uit haar loopbaan wilde, koos ze voor een switch van de financiële branche naar de zorgbranche.

Ze had dus haar missie helder en paste haar LinkedIn profiel en haar CV hierop aan. Ze zag een passende vacature en belde me meteen: “heee Bodo, van deze functie krijg ik kippevel!”

“Nou kom dan snel langs” riep ik. “dan zetten we in je C.V. en sollicitatiebrief nog even de puntjes op de i”. Ze werd uitgenodigd en we hebben het sollicitatiegesprek voorbereid, waarbij ze tegenover een commissie van 6 personen kwam te zitten.

De volgende dag werd ze al gebeld. De werkgever vond het zo’n super gesprek, dat ze haar graag wilden uitnodigen voor de volgende ronde. Je begrijpt, dat ze snel werd aangenomen.

Deze kandidaat heeft haar innerlijke huiswerk gemaakt, waarbij haar missie, Curriculum Vitae, LinkedIn profiel en de sollicitatiegesprekken één krachtig en consistent geheel vormen. Dát is de sleutel tot LoopbaanSucces.

Gun jij jezelf LoopbaanSucces?

??????????????????????Dat kan met de Loopbaan BoostCamp op 12 en 13 april te Heerenveen. In één weekeinde zet je veel en grote stappen vooruit tijdens deze swingende training. Ook zijn er drie loopbaanopstellingen. Eerlijk gezegd is er geen enkel excuus om dit te laten lopen, zelfs de prijs van € 48,- is geen excuus! Voor meer info klik op de link: Loopbaan BoostCamp.

Follow your DreamsWil je echt een leuker leven, meer eigenwaarde, meer arbeidsmarktwaarde en wil je werk waarbij je je waardevol voelt? Als je echt vooruit wilt, dan moet je meters maken. In dat geval adviseer ik je het TotaalTraject met BestemmingsGarantie. Dat is het “alles erop en eraan” pakket. Met 10 gesprekken Personal Coaching en 5 Trainingen begeleid ik je totdat je op de plek van bestemming aangekomen bent. Voor meer info klik op de link: TotaalTraject met BestemmingsGarantie.

Het TotaalTraject is aan te bevelen bij outplacement, werk naar werk, re-integratie 2e spoor of als je vanuit werkloosheid een baan zoekt.

Mijn Vraag aan jou:

Ook dit artikel gaat over de invloed van de ziel op LoopbaanSucces. Mijn ziel is gek op complimenten, likes, kritiek, aanvullingen, etc.

Ik ontvang dus graag een “like” van je. Je doet me een extra groot plezier door je mening onderaan deze pagina te geven. Uiteraard ontvang je een reactie van mij retour.

Op je LoopbaanSucces!

Comment Section

0 reacties op “Loopbaanbegeleiding voor gevorderden: werken met je ziel

Plaats een reactie


*