Hoe krijg ik weer een Baan in de IT-Branche?
Ik wil weer terug in de IT-branche, nadat ik er een aantal jaren uit ben geweest, hoe doe ik dat? Deze vraag werd mij gesteld per mail. In dit artikel met video geef ik daar graag antwoord op.
IT is mijn passie, de laatste paar jaar heb ik me volledig gestort op studie met meerdere certificaten nu op zak als resultaat. Alle hulp is welkom om weer in de ICT sector aan het werk te kunnen. In dit artikel tref je tips aan met als doel je droombaan in de branche die jouw hart heeft.
Een Baan in de IT-branche
De IT-branche is groot en er is veel werk in te vinden. Nou is het wel zo, dat als je wilt herintreden in de IT-branche, dat je dan sterke concurrentie hebt van jonge mensen die recentelijk afgestudeerd zijn, up-to-date opgeleid, ze zijn razend snel en plooibaar.
Hoe kun je de concurrentie voor zijn?
Werkgevers willen weten wat ze terug krijgen in ruil voor jouw salaris. De crisis staat bij iedereen nog vers in het geheugen gegrift, dus een werkgever wil véél waar voor zijn geld.
Zorg er dus voor, dat je op je C.V. en op je LinkedIn profiel behaalde resultaten vermeldt.
Wat is de Kracht van Resultaten?
De meeste sollicitanten vermelden wel een aantal talenten op hun C.V. voor de geoefende selecteur (de manager of de P&O-er) zijn het echter containerbegrippen. omdat ze jou nog niet kennen, zegt het ze niets.
Een administratief medewerkster die vermeldt dat ze het afgelopen half jaar de achterstand van 250 dossiers heeft weggewerkt, de boekhouder die vermeld dat bij crediteuren de betalingstermijn is gedaald van 2 naar 1 maand, de websitebouwer die vermeldt dat hij jaarlijks 125 websites oplevert … kijk, dat zijn nog eens resultaten!
Benoem Resultaten van de afgelopen 5 Jaar
De resultaten die je 20 jaar geleden hebt behaald die zijn niet zo interessant, vooral op IT-gebied. Zorg er dus voor, dat je de resultaten vermeldt die je de afgelopen 5 jaar hebt behaald.
Als die er nog maar weinig zijn, dan kun je resultaten creëren: ga bijvoorbeeld stages lopen. Stages hebben als bijkomend voordeel, dat je laat zien dat je graag de handen uit de mouwen steekt. En nog veel belangrijker, je bouwt een netwerk op met mensen die jou weer een stap verder kunnen helpen.
IT en Hoofdbrein
In de IT draait het allemaal om details, vele details die een groot verschil kunnen maken. Het hoofdbrein is van nature perfectionistisch ingesteld. IT-ers hebben dus doorgaans een uitgebreid CV met daarop al hun opleidingen, cursussen en werkervaring om aan te tonen dat ze helemaal up-to-date zijn.
Het hoofdbrein verwacht van een IT-er dus een perfect CV, een perfect LinkedIn profiel en liefst nog een stap verder: een perfecte eigen website.
IT en Buikbrein
Buikbrein is intuïtie, onderbuikgevoel, ziel, fingerspitzengefühl. Solliciteren heeft alleen zin, als je op iets solliciteert dat echt je passie heeft, als je solliciteert op een functie die je met hart en ziel wilt uitoefenen.
Het mooiste zou een video-CV zijn, zodat je je passie en de behaalde resultaten zichtbaar kunt maken en daarmee tastbaar. Bovendien getuigt dat van lef … en lef brengt je verder dan stil in een hoekje blijven zitten.
Op je LinkedIn profiel kun je tegenwoordig ook een filmpje uploaden, daarmee spring je er echt uit.
Oh ja, zorg er voor dat je de functienaam die je zoekt 7 keer of meer op je LinkedIn pagina vermeldt (uiteraard ook onder je naam), zodat je ook op Google gevonden wordt.
Tip:
Een aantal keer per jaar organiseer ik de Loopbaan BoostCamp. Dat is een gratis 2-daagse LoopbaanTraining waar uiteraard ook het onderwerp LinkedIn aan bod komt.
Overigens heeft LinkedIn een doel: om uitgenodigd te worden. Tijdens de Loopbaan BoostCamp ontdek je hoe je vaker uitgenodigd wordt en je kansen op een baan verdubbelt.
En een baan heeft als doel dat jij gelukkig wordt, bent en blijft, dát is pas loopbaanregie! Dát is waar de Loopbaan BoostCamp over gaat. Klik nu op de link om gelukkig te worden in je loopbaan.
Op je LoopbaanSucces,
Bodo Agterhof
P.s.1: Heb jij ook een vraag, mail deze naar bodo@loopbaanregisseur.nl en wie weet ontvang jij ook antwoord met een video.
P.s.2: Graag even mij pagina liken :-), dan weet ik dat dit artikel je gelukkiger en wijzer heeft gemaakt.