Jezelf Authentiek en Krachtig Leren Presenteren
Jezelf Authentiek en Krachtig Leren Presenteren
11 november 2014 

Jezelf Authentiek en Krachtig Leren Presenteren

Oeps … dit voelt wel érg naakt …

Jezelf Authentiek en Krachtig Leren PresenterenVanmiddag mocht ik bij Provincie Groningen een workshop geven genaamd de Elevator Pitch.

Als ik de cursisten vraag: “wat maakt bij solliciteren het presenteren nou zo eng en spannend?”, dan antwoorden ze: “jaaah, alle ogen zijn op je gericht, ze zien ALLES, dus er is geen ontkomen aan; je staat daar zo ongeveer in je nakie”.

Hoe neemt spanning toe of af, hoe bouw je een Elevator Pitch inhoudelijk op en hoe presenteer je dit authentiek en krachtig?

Wat is eigenlijk een Elevator Pitch?

Een Pitch is een worp, een aftrap. Het woord wordt gebruikt voor een commerciële presentatie, iets verkopen of aanbieden.

In een wolkenkrabber zit de raad van bestuur op de bovenste verdieping, daar beslissen ze over je. In de lift heb je dus de tijd vanaf de begane grond tot de bovenste verdieping om een praatje aan te knopen de aandacht op je te vestigen, te netwerken en iets van de ander gedaan krijgen.

Sometimes Life’s a Bitch …

And then you die zo luidt het spreekwoord. Dat zou je ook kunnen zeggen over de Elevator Pitch: “Sometimes Life’s a Pitch and then you die”.

Congressen, seminars, trainingen, workshops, netwerkbijeenkomsten, sollicitatiegesprekken: je weet jezelf optimaal te presenteren, en dat moet ook nog op het juiste moment … anders gemiste kans!

Wat Maakt Presenteren zo Eng?

 Bang voor SollicitatiegesprekAls alle ogen op je gericht zijn, gaat je gevoel met je aan de haal. Blijkbaar is dat wat er in je gevoel gebeurt sterker dan je ratio.

De binnenkant verkrampt, bevriest en je krijgt er de bibbers van. Het lichaam maakt adrenaline aan, je gaat meer transpireren, je kunt rode plekken in je hals en gezicht krijgen en dat alles heb je niet onder controle.

Daardoor kun je gaan denken: “oooh jee, nou ziet iedereen dat ik zit te stuntelen en zo, … ik ga af als een gieter …”.

Goede Voorbereiding is het Halve Werk

Een goede presentatie of een goede Elevator Pitch vraagt een gedegen voorbereiding.

Met dit artikel kun je de Elevator Pitch inhoudelijk goed opbouwen en je leert hoe je deze kunt presenteren.

De Inhoudelijke Opbouw

  1. We zijn tegenwoordig gewend aan korte filmpjes op Facebook, Youtube en op websites. Ze houden je aandacht pakweg een minuut vast. Alles moet dus snel! Begin met resultaten die je de afgelopen 3 jaar in je werk behaald hebt. De ander weet dan meteen wat je gepresteerd hebt en het maakt tastbaar en visueel inzichtelijk wat je te bieden hebt. Zo vertelde één van de deelneemsters: een congres georganiseerd, dat door deelnemers werd gewaardeerd met een 8,3;
  2. Vertel over je bezieling. Wat is je diepste drijfveer? Wat zorgt ervoor dat je `s-nachts om 03.00 uur met plezier naar je werk gaat? Een deelnemer vertelde te houden van crisis-situaties. Hij houdt ervan om snel en effectief te handelen, gevaar te doen verdwijnen en zo adequaat mogelijk op te treden;
  3. Het bovenstaande ga je bewijzen met cijfers en feiten. Dit is je opleiding en werkervaring. Hoe lang doe je dit werk of hoe lang doe je deze taken? NB: Echte expertise ontstaat pas na 5 jaar;
  4. Eindig met enthousiasme, met passie! Vertel enthousiast over je talenten en wat je voor een werk- of voor een opdrachtgever kunt betekenen.
  5. Pas als je 1 t/m. 4 hebt staan voeg je een pakkende openingszin toe en een pakkende afsluitende zin.
  6. Voor meer info klik op De Opbouw van je Eén Minuut Presentatie.

Lichaamstaal

Ja en dan is er de vraag: HOE presenteer je een Elevator Pitch? Laat ik eerst wat uitleggen over de werking van je lichaam. Wat je niet wilt is gespannenheid en stotteren. Dit is echter lichaamstaal. Het lichaam trekt aan de bel …

Hoe meer je stottert, hoe meer het lichaam het er niet mee eens is met wat jij bedacht had te zullen gaan zeggen. Dat betekent, dat te veel in je hoofd zitten ten koste gaat van je authenticiteit. Een verhaaltje opdreunen kan immers iedereen. Een pakkende Pitch neerzetten, dát is een kunst!

Power PoseAuthenticiteit en Kracht

Ga eerst op de stip staan. Arriveer op die stip met al je aandacht en energie.

En nu komt de magie … wacht met spreken.

Wacht nog even … wacht totdat je gevoel of je buik

jou toestemming geeft om te spreken.

De Kracht van Buik

Authenticiteit en Kracht zitten beiden niet tussen je oren. Ze zitten in je buik. De deelnemers van vandaag zágen het gebeuren: als iemand eerst naar buik gaat, dan komen de woorden ineens vanzelf.

Dan is er ook oogcontact met de zaal, kun je gemakkelijk met je handen bewegen en heb je de aandacht van de hele zaal. Wauw!

Oefenen

Het is wel even oefenen. Ik adviseer je om je Elevator Pitch eerst uit te schrijven en vervolgens te oefenen, ook voor de spiegel.

Wil je echt spetterend leren presenteren, dan adviseer ik je de Presentation PowerTraining te volgen. In 3 dagen en 2 terugkomavonden leer je jezelf krachtig en charismatisch te presenteren.

Vragen?

Worstel je met je presentatie? Heb je een vraag? Laat het me weten!

Kennismaken met de Elevator Pitch?

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Sandra van der Voorn
Door

Sandra van der Voorn

op 22 Nov 2014

Bodo, Mooi artikel. De elevator-pitch. Tja hoe presenteer je jezelf? Wat is er bij nodig? Goed om te lezen. Een passende leidraad bij het jezelf vragen stellen, koers bepalen. Laatste stap: doen! Ik ga aan de slag. Bedankt. Sandra van der Voorn

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 23 Nov 2014

Hallo Sandra, Hartelijke dank, Succes gewenst! Als je vragen hebt zijn ze welkom. Bodo

Reactie plaatsen