Heb je zin in je Werk? Ben je burning, burn-under of burn-out?
Heb je zin in je Werk? Ben je burning, burn-under of burn-out?
04 maart 2018 

Heb je zin in je Werk? Ben je burning, burn-under of burn-out?

Heb je zin in je Werk? Ben je burning, burn-under of burn-out?

Heb je meer of minder zin dan een 6 om naar je werk te gaan?

Hoe pak je je passie terug?

Het is nu zondag avond rond 21.00 uur. We hebben skreifilet gegeten (nog nooit van gehoord, dat hadden ze in de aanbieding bij de Lidl, is een aanrader), roergebakken groente en zoete aardappel patatjes uit de oven.

Heb net een bakje koffie gehad en zometeen doen we nog een 2e bakje.

Ben je burning, burn-under of burn-out?

Heb je zin in je werk? Ben je burning, burn-under of burn-out?

Heb je zin om morgen naar je werk te gaan? Op een schaal van 0 t/m. 10 … scoort je werk meer dan een 6 en is het leuk tot super leuk?

Of scoort je werk minder dan een 6, levert het eigenlijk niet zo veel energie op … verveel je je eigenlijk of loop je helemaal leeg op je werk?

Ben je burning, burn-under of burn-out?

Lekker gepassioneerd naar het werk gaan, een zinvolle betekenis voor anderen hebben, complimenten krijgen en voldaan met energie weer naar huis gaan, wie wil dat niet?

Als je `s-avonds uitgekakt op de bank zit en geen puf meer hebt voor hobbies, dan zou er nu een alarmbelletje moeten rinkelen.

Als je zeg maar in je linker hand de zapper hebt en een zak chips in je rechterhand, als het je al te veel moeite kost om de zapper en de zak chips weg te leggen, dan zou nu het brandweer-alarm moeten afgaan!

Ben je burning, burn-under of burn-out?

Passie, de meesten van ons willen passie! Nou denk ik dat passie geen doel kan zijn. Ik vind passie eerder een bijverschijnsel.

Een lamp gaat niet vanzelf branden. Er is elektriciteit nodig en stroom. Als de energie lekker stroomt, dan gaat de lamp vanzelf branden.

Als je geen ziel meer hebt, dan heb je geen energie meer. Je mooiste energie zit in je ziel. Als je je lichaam, geest, hart en ziel goed onderhoudt, dan zit er lekker veel energie in je. Dat kan ook op hoge leeftijd, zoals bij Erika Terpstra of bij Dr. Pol.

Ben je Burning?

De ziel is gemaakt om te ontvangen, om iets toe te voegen en om te geven, om door te geven.

Er is een meer vrouwelijke kant. Die kant wil warmte, liefde, verbinding en veiligheid ontvangen. Met die kant ontvangen we energie in onze persoonlijke relaties en geven we dit door op privé gebied.

En er is een meer mannelijke kant. Die kant wil concreet resultaat. Een huis, een partner, kids, een auto, een flatscreen en op vakantie. Alles wat concreet tastbaar is. Met die kant zijn we aan het werk op het werk. We geven graag iets door, we zijn graag van waarde op het werk. het salaris en complimenten maken dat mooi tastbaar.

Als je lekker in je vel zit, dan is alles in evenwicht. Dan heb je een energiek leven met passie.

Ben je burn-under?

Zit je je eigenlijk te vervelen op je werk? Vind je het eigenlijk saai geworden? Heb je het allemaal wel zo’n beetje gezien? Dan kan er sprake zijn van burn-under.

Je kunt je loopbaankoers amper kiezen. Je bent nou eenmaal in de wieg gelegd voor iets specifieks. Als je niet datgene doet waar je voor gemaakt bent, dan zou je je wel eens kunnen vervelen.

Als je je eigenlijk verveelt, dan speel je een gevaarlijk spelletje. Het kan te comfy zijn om te vertrekken. Te leuke collega’s, een te goed salaris, je kent het werk nou eenmaal en dat is lekker makkelijk, etc.

Als het te comfy wordt, dan word je onverschillig. Dan maakt het allemaal niet meer zoveel uit. Dan sukkel je aan de binnenkant wat in slaap. Als je dat een poosje volhoudt, dan ga je psychisch met pensioen.

Het gevaar is dat je dan belangrijke signalen over het hoofd ziet.

Ken je van die echtparen die zeggen: “Ohhh mijn man en ik we hebben het al 30 jaar heel fijn samen”, terwijl de energie gierend onder de deur door wegsijpelt. Nou zo iets dus.

Of ben je burn-out?

Bij een burn-out knap het aan de binnenkant. Het licht gaat uit. Dan weet je links niet meer hoe je het rechts hebt.

Als je een echte burn-out hebt, dan ben je amper nog in staat om een boodschappen briefje te maken met 10 items erop.

Naar de supermarkt gaan wordt dan een bizarre ervaring. Anderen zien je immers rondlopen en ze vragen zich af: “naaah, je ziet er gewoon goed uit hoor, zal wel aanstelleritis zijn”.

Maar ja, jij hebt moeite focus op het boodschappenbriefje te houden en met exact die 10 items thuis te komen die op het briefje staan.

Het licht is uitgegaan en het vraagt tijd, best veel tijd.

Oorzaken van Burn-out

Van een poosje hard werken gaat niemand dood. Dat is op zijn tijd heel gezond.

Een echte burn-out, daar doe je minimaal 7 jaar over om dat voor elkaar te krijgen. Eigenlijk wordt dat heel minutieus opgebouwd.

Als je ouders uit een ondernemersgezin komen, dan komt de klant op de 1e plaats. Niet lullen, maar poetsen! Als de klant op de 1e plaats komt, op welke plaats kom jij dan?

Als je gezin van herkomst prestatiegericht is, dan geeft dat een goede basis voor burn-out. Eén van mijn klanten komt uit een zeer sportief gezin. Vanaf haar 10e jaar elk weekeinde hardlopen en/of schaatsen. Nu is ze 35 jaar en een paar maanden geleden knapte het elastiek na 25 jaar zielsmatige overbelasting en zelf niet gehoord en gezien worden. Het is hard werken om jezelf vanuit liefde, met liefde op de 1e plaats te zetten.

Als er emotionele afstand is tussen jou en je moeder, dan is dat de garantie voor gedoe. Wie wil er niet een moeder als Erika Terpstra? Zeg maar een liefdevolle kachel op pootjes? Als er afstand is, als er kilte is, als er boosheid is, als er verwaarlozing is, dan is dat voor je ziel moeilijk om te aanvaarden. Er is een kans, dat je eeuwig je best zult doen om de knuffel van moeder te krijgen. Het grote “ik houd van je en je bent het mooiste cadeau van de hele wereld”.

Maar als je van je moeder tikken op je neus hebt gehad, dan heb je je ene voet op het gaspedaal om de afstand naar moeder te verkleinen en je hebt de andere voet op het rempedaal om een veilige afstand te bewaren. Dit kan op den duur gedoe opleveren met liefde. Met partners, met vrienden, met je kids. Het kan dan een kunst zijn om uit te vinden welk werk van jou houdt en waar je passie zit.

Als er emotionele afstand is tussen jou en vader, dan is ook dat garantie voor gedoe. Het is in overdrachtelijke zin de taak van vader om zijn kids mee te nemen naar de buitenwereld. Zeg maar te leren vissen, opdat het kind later zelf kan vissen. In Nederland en in andere landen.

Als het kind zich onvoldoende gehoord en gezien voelt door vader, dan kan het op allerlei manier overmatig aandacht trekken. Met boosheidsaanvallen, maar ook door zichzelf te verwaarlozen.

Voor het kind is het dan moeilijk om met respect en liefde naar vader en autoriteit te kijken. “nee ik heb geen probleem met bazen, alleen er zijn zo weinig goede bazen”.

Als het minder veilig bij moeder en bij vader, dan is er gerede kans dat de relatie tussen die twee niet bepaald overloopt van warmte, geborgenheid en samen de slappe lach hebben. Als de sfeer thuis te koud is, dan verkleumen hart en ziel.

Wat gebeurt er als er in de ziel het bericht gaat zitten:”you have no safe place to go”?

Dan wordt het knap onrustig in de ziel

Extraverte mensen kunnen zich niet rustig gedragen. Het kan de contouren krijgen van ADHD, wat immers innerlijke onrust is.

Introverte mensen kunnen zich wel rustig gedragen, ook al voelt het aan de binnenkant uiterst onprettig. Het kan de contouren krijgen van ADD, dat zijn de dieptebommetjes die aan de binnenkant ontploffen.

Nou, ik kan u mededelen, dat ik uit een ondernemersgezin kom. Moeder had een drankprobleempje en vader was er meer niet dan wel Als hij er wel was, dan werd huiswerk maken voor hem een obsessie.

Geen wonder dat ik 3 tot 4 jaar geleden een stevige burn-out kreeg. Het licht ging uit.

Ben je burning, burn-under of burn-out? De Ommekeer

De ommekeer is aan de binnenkant jezelf en je gevoelens op de 1e plaats durven zetten.

Aan de binnenkant zo min mogelijk bewegen. Niet verlamd, maar ook niet te druk bezig. Gewoon rustig vol aankijken wat er is.

Het eet je niet op, je hoeft niet te vechten, je hoef niet in de verdediging te schieten, kijk het gewoon rustig aan. Niet meer en niet minder.

Bewegingen van de Ziel bij burning, burn-under of burn-out

De ziel kan meerdere bewegingen maken.

 • Naar links en inwendig even de warmte van moeder opzoeken. Even een knuffel, want dat geeft rust. De ziel kan overmatig naar links doorschieten en warmte & steun van anderen opeisen;
 • Naar rechts en inwendig even de kracht van vader opzoeken. Even de bevestiging, want dat pept op. De ziel kan overmatig naar rechts doorschieten en grenzen claimen of anderen voor het karretje spannen;
 • Naar voren toe en het leven instappen. Overmatig naar voren toe en kiezen voor de aanval, keihard naar voren is de frontale confrontatie opzoeken;
 • Naar achteren toe en even het tempo vertragen. Overmatig naar achteren toe en weigeren. Keihard naar achteren is op alles ja maar roepen en alles weigeren;
 • Naar beneden toe en bukken. Jezelf onopvallend gedragen om kritiek te vermijden. Overmatig duikgedrag vertonen of nog erger helemaal opgeven als de ziel ter aarde stort;
 • Naar boven toe voor de helicopterview kan handig zijn. Overmatig naar boven toe is alles beter weten, compleet naar boven toe is de plek van arrogantie of wegfietsen in hogere sferen en occulte zaken.

Nu blijft er één plek over en dat is het midden. In het grote midden kan alles een plek krijgen. In het grote midden is het rond als je in jezelf gewoon in het midden blijft.

Als er allerlei zaken uit je leven de goede plek hebben gekregen, kan er weer ruimte komen voor beweging. Maar dan wel verankerd in het grote midden. Zodat je tijdig met jezelf naar het grote midden terugkeert om te aanschouwen en op te laden.

Ben je burning, burn-under of burn-out? 

Ben je toe aan een check om te checken of je in je passie zit, in een burn-under of burn-out? Dan is de Loopbaan BoostCamp daar een perfecte gelegenheid

Wat ga je doen als je groot bent? Wanneer klopt het? Als je jezelf serieus neemt, dan zet je jezelf en een loopbaan met passie op nummer één.

Wil je ongegeneerd jezelf zijn, kiezen voor je koers & passie, een pakkende Elevator Pitch maken, durf je jezelf bloot te geven in je CV en wil je failproof leren solliciteren?

Als je dat niet wilt, als je niet slim wilt worden maar liever verstandig wilt blijven, als je alleen een quick-fix zoekt of loopbaan-botox, dan moet je de Loopbaan BoostCamp absoluut vermijden!

Als je WEL energie, inspiratie en regie in je loopbaan wilt, dan is de Loopbaan BoostCamp de allerbelangrijkste training die je kunt volgen.

Ik beloof je, dat deze training jou het volgende oplevert:

 1. Hoe je blijvend zelfvertrouwen krijgt
 2. Je krijgt je talenten op een rijtje
 3. Hoe je je koers & passie ontdekt
 4. Je leert hoe je een perfect CV maakt
 5. Hoe je je ongegeneerd authentiek presenteert
 6. Je leert failproof te solliciteren
 7. Twee lunches en een super lekker diner
 8. Hoe je je loopbaan voor de komende 10 jaar toekomstbestendig maakt.

Wil je voor slechts een paar tientjes een heel weekeinde lang een energie, inspiratie en bezieling; een echte boost?

Pak de regie over je loopbaan, pak één van de max. 22 tickets en klik op Loopbaan BoostCamp.

Ik hoop, dat dit artikel je heeft geholpen, geraakt, geïnspireerd, geëmotioneerd, wellicht boos heeft gemaakt of heeft ontroerd. 

Ben jij burn-under, burn-out of burning?

Ik hoor graag van je!

Met hartelijke loopbaangroeten,

Bodo

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen