Wel of geen Pasfoto op je Curriculum Vitae?
Wel of geen Pasfoto op je Curriculum Vitae?
06 mei 2015 

Wel of geen Pasfoto op je Curriculum Vitae?

Wel of geen Pasfoto op je C.V.?

wel-of-geen-pasfoto-op-je-curriculum-vitae“Zal ik wel of geen pasfoto op mijn Curriculum Vitae plaatsen”? Deze vraag wordt mij vaak gesteld door werkzoekenden.

Rationeel gezien is deze vraag minder relevant. Gewoon een goede foto laten maken, plaats deze op je C.V. en hoppa klaar zou je zeggen.

De vraag over wel of geen pasfoto op je C.V. wordt mij vaak gesteld, dus blijkbaar is dit een “hot item”.

Waarom is “wel of geen Pasfoto op je C.V.” zo’n hot Item?

Sandra mailde mij de vraag of ze wel of geen pasfoto zal plaatsen op haar Curriculum Vitae, hartelijke dank Sandra! Het antwoord ga ik geven per video. Op deze manier heb jij er wat aan Sandra en anderen ook, kwestie van 1 + 1 = 3.

Kies jij voor Hoofdbrein of voor Buikbrein?

Mensen hebben een Hoofdbrein en een Buikbrein. Het Hoofdbrein zit tussen je 2 oren en coördineert je gedachten, geheugen en lichamelijke functies. Er is ook een Buikbrein. Dat is zoiets als je intuïtie, je onderbuikgevoel, je ziel, je fingerspitzengefühl, etc.

Bij het onderwerp pasfoto op je C.V. roept Hoofdbrein iets heel anders dan Buikbrein.

Wat zegt jouw Hoofdbrein over Pasfoto op je C.V.?

hoofdbreinDenk jij nu hoe je het gaat aanpakken en somt jouw ratio daarvoor meteen een aantal dingen op? Even een professionele fotograaf regelen, naar de kapper, voor de heren een net button-down overhemd, voor de dames een blouse en misschien een fleurige sjawl en wat make-up?

Of maakt jouw ratio een terugdeinzende beweging? Een foto? Jeetje … ja maar … ja maar ik vind mezelf al niet zo’n knapperd en wat vindt die ander dan, ja uuuh en die pukkel dan, o o die wallen onder mijn ogen, ja en is dat dan wel gewoon een foto op mijn CV?

Wat zegt jouw Buikbrein over Pasfoto op je C.V.?

buikbreinDe gevoelsmensen die wat meer extravert zijn, dat zijn de hartelijken (voor meer info klik op CommunicatieStijlen). Die kunnen een pasfoto zien als kans om meer in the picture te komen en da’s altijd handig.

De gevoelsmensen die wat meer introvert zijn, dat zijn de diesels onder ons. Voor hen moet het eerst veilig voelen. Zij kunnen zich afvragen op wiens bureau hun C.V. nou helemaal terecht komt, zij kunnen zich afvragen of een pasfoto überhaupt wel een positieve bijdrage heeft, uuuh zo in de belangstelling staan is niet hun ding.

Wat zegt het Hoofdbrein van de Selecteur?
Er zijn managers en P&O-ers die wat meer rationeel ingesteld zijn. Zij kijken eerst naar cijfers en feiten, bijvoorbeeld of iemand echt voldoet aan de selectiecriteria.

Zij kijken op je C.V. vervolgens naar je “track-record”, d.w.z. naar je staat van dienst, zij zoeken naar behaalde resultaten bij je werkervaring. Daarna kijken ze naar je opleidingen en pas dan naar foto.

Wat zegt het Buikbrein van een Selecteur?

Er zijn ook managers en P&O-ers die wat meer gevoelsmens zijn. Dit zijn vaak beelddenkers, dus hun ogen gaan automatisch naar de pasfoto. Wil je met je C.V. scoren, dan scoor je bij de gevoelsmensen dus altijd met een pasfoto.

Je foto moet dan wel een schot in de roos zijn. Zorg voor een witte achtergrond, eerst even naar de kapper, dames een beetje make-up en kijk op een professionele manier glimlachend naar de camera. Een warme lach doet gevoelsmensen smelten!

Bescheidenheid siert de Mens …

Maar niet de sollicitant; tussen 250 andere sollicitanten wil je juist op een authentieke en positieve manier opvallen, zodat jouw C.V. in de top-10 terecht komt.

Wat selecteurs mij vertellen, is dat ze Googelen op de namen van de sollicitanten. Als er geen info beschikbaar is, dan is de kans groot dat iemand niet uitgenodigd wordt. Zo belangrijk is dus LinkedIn en Facebook. Door op social media dezelfde foto te gebruiken, voer jij de regie over hoe jij waargenomen wordt, dat is dus een kans!

Dus …

Wel of geen pasfoto op je Curriculum Vitae? Jazeker, het verdubbelt de kans om uitgenodigd te worden.

Tip 1:

Nou wil het toeval dat ik geboren ben in Paramaribo. De selecteur leest dan “Bodo uit Paramaribo” (ps graag uitspreken op zijn Surinaams) … Toen ik eenmaal mét pasfoto solliciteerde had ik meer uitnodigingen. Dát is dus de kracht van een pasfoto. Als je van allochtone afkomst bent, dan kun je overwegen om bij “Personalia” een Nederlandse roepnaam te vermelden, dat kan enorm helpen om vaker uitgenodigd te worden.

Tip 2:

Op deze website staan veel tips over Curriculum Vitae. Wil je er meer over lezen, klik dan op Tips over Curriculum Vitae.

Tip 3:

Een aantal keer per jaar organiseer ik de Loopbaan BoostCamp. Dat is een gratis 2-daagse LoopbaanTraining waar uiteraard ook het onderwerp Curriculum Vitae aan bod komt.

Overigens heeft het C.V. een doel: om uitgenodigd te worden. Tijdens de Loopbaan BoostCamp ontdek je hoe je in de top-10 komt, hetgeen leidt tot drastisch meer uitnodigingen.

En meer uitnodigingen leidt tot een baan.

En een baan heeft als doel dat jij gelukkig wordt, bent en blijft, dát is pas loopbaanregie! Dát is waar de Loopbaan BoostCamp over gaat. Klik nu op de link om gelukkig te worden in je loopbaan.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

P.s.1: Heb jij ook een vraag, mail deze naar bodo@loopbaanregisseur.nl en wie weet ontvang je ook antwoord met een video.

P.s.2: Graag even mij pagina liken :-), dan weet ik dat dit artikel je gelukkiger en wijzer heeft gemaakt.

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Mark Ligthart
Door

Mark Ligthart

op 06 May 2015

Hoi collega Bodo uit Parimaribo! Mijn computer wilde me tegenhouden om vanuit je nieuwsbrief naar deze site te gaan ("Site met potentieel gevaarlijke inhoud"). Ik moest op verschillende knoppen drukken om er toch te komen. Tja, als je echt goede dingen doet vinden anderen je mogelijk gevaarlijk :-) . Nog een tip voor een goede pasfoto. Laat 'm checken door een testpannel. Op www.photofeeler.com kun je hem gratis door een aantal mensen laten beoordelen, nadat je zelf eerst een aantal vreemden hebt beoordeeld. De beoordeling vraagt in hoeverre je er deskundig, aardig en invloedrijk uit ziet. Oh ja, de cijfers kunnen laag uitvallen. Schrik dan niet. Een gemiddelde foto haalt een 5. Met wat oefenen moet een 8 echt te doen zijn weet ik uit ervaring. Groet, Mark

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 06 May 2015

Hoi Mark, Wat leuk dat je reageert en wat fijn dat je door alle spamfilter heen bent gekropen haha. Goede tip van je, bij deze genoteerd! Hartelijke groeten, Bodo

Reactie plaatsen