Relevante ervaring en opleidingen
Als je solliciteert, stuur je altijd je curriculum vitae mee. In het cv vermeld je relevante werkervaring en opleidingen. Daarbij schrijf je de meest recente werkervaring en opleiding bij voorkeur bovenaan.
Doorgaans bestaat een cv uit anderhalf tot twee pagina’s. In bepaalde branches is het cv wat langer vanwege uitvoerige projectomschrijvingen of specificaties op IT- of medisch gebied.
Was een cv voorheen iets dat je eigenlijk alleen per brief bij een sollicitatie verstuurde, tegenwoordig mail je gewoon je cv samen met je motivatiebrief (eigenlijk is dit ook gewoon een mail) en kun je je cv uploaden op vacaturesites.
In Amerika en Canada wordt geen cv, naar een resumé gebruikt. Groot verschil is dat een resumé veel korter en bondiger is dan een cv en dat het een persoonlijke doelstelling bevat. Dat een mini elevator pitch en wordt in Nederland steeds vaker op het cv vermeld.
Een cv moet duidelijkheid bieden
Een cv moet kloppen en duidelijkheid bieden. Jokken is uit den boze. Bovendien verwacht een potentiële werkgever dat het cv overzichtelijk is opgesteld. Vergeet niet dat je cv veel belangrijker is dan de motivatiebrief die je meestuurt.
Een goed cv geeft een overzicht van de personalia, de opgedane werkervaring, de gevolgde opleidingen, informatie over cursussen, stages en nevenactiviteiten.
Er is ruimte om vaardigheden toe te voegen, informatie te geven over de talen die je spreekt en duidelijk te maken waar je interesses precies liggen. Net als in een resumé kun je onder personalia ook een kopje met ‘professionele doelstelling’ toevoegen.
Verder kun je in je cv vermelden, dat je referenties ter beschikking hebt, maar noem liever geen namen, e-mail adressen of telefoonnummers, omdat je nooit weet wie jouw cv aan wie doormailt en waar jouw cv terecht komt.
De werkgever moet meteen getriggered worden
Met het sturen van een cv geef je de belangrijkste en meest relevante informatie over jezelf. Voor werkgevers en recruiters is de cv hun eerste kennismaking met jou en je kunt maar één keer een eerste indruk maken.
Bij het kiezen van je cv moet de werkgever meteen getriggered worden, zodat jouw cv meteen apart gelegd wordt. Het is bij een cv dus zaak om meteen indruk te maken.
Recruiters en werkgevers zien heel veel cv’s voorbij zien komen. Soms solliciteren er wel 250 of meer sollicitanten op dezelfde vacature. Daarom hebben geoefende cv lezers extra antennes of een baan wel echt bij je past, of een cv over the top opgeleukt is of dat je je cv door een ander hebt laten maken.
Waar een selecteur extra op bedacht is, is of je stiekem iets verzwijgt of weglaat. Het geheimen-radar van de cv-lezer staat altijd aan!
Vaak wordt binnen acht tellen besloten of een cv wel of niet de moeite waard is. Je kunt er vanuit gaan, dat een niet goed opgesteld cv meteen in de prullenbak verdwijnt.
In beperkte ruimte toch alles benoemen
In je cv is het de kunst om jezelf op zo goed mogelijke wijze te presenteren. Na het lezen van jouw cv mag een werkgever geen twijfels meer hebben. Hij of zij moet jou meteen bestempelen tot een uitstekende kandidaat voor de baan.
Je kunt een cv zien als de beste presentatie van jezelf. Het is als met de vitrine van een winkel. Maak er werk van, net zoals de Bijenkorf veel aandacht aan zijn etalages besteedt.
Daarbij gelden wel een aantal belangrijke richtlijnen. Zo mag een cv nooit te lang zijn. Aan de andere kant moet je wel alle belangrijke informatie in je cv benoemen. Maak je een cv, ga er dan vanuit dat die niet langer mag zijn dan twee A4’tjes.
Personalia bovenaan in je curriculum vitae
Je personalia staan altijd bovenaan. Ook is het een ongeschreven regel, dat je werkervaringen en opleidingen in omgekeerd chronologische volgorde noteert. Dat wil zeggen dat het meest recente bovenaan staat.
Heel erg belangrijk is dat je cv er aantrekkelijk uitziet en uitnodigt om telkens nog even verder te lezen. Typfouten zijn taboe. Je kunt zelf een cv opstellen, je kunt een template kopen, je CV opmaken in het fotobewerkingsprogramma Canva of gebruik maken van een cv generator.
Voordeel van laatstgenoemde manier is dat je niets vergeet. Als je je cv maakt, check & doublecheck op spelfouten en of je niets vergeten bent. Laat je cv ook door 2 of 3 anderen lezen; zij zien altijd nog puntjes die je op de i kunt zetten waar je zelf niet aan gedacht zou hebben.
Ontwikkeling van cv
Vanaf de elfde eeuw werden er universiteiten gesticht.
Het woord 'curriculum' betekende toen nog geen 'levensloop', maar 'onderwijsprogramma'. Die cv's gingen dus meer over het onderwijsprogramma voor het komende studiejaar.
Er ontstonden 2 verschillende universiteiten: betaald door de staat of door de kerk. De kloosters, de kerken en de universiteiten waren de plekken, waar men kon lezen, schrijven en rekenen. Met name op de universiteiten ontstond wel eens een vacature, waarop gesolliciteerd moest worden.
Toen ontstonden de eerste cv's in de zin van levensloop, waarbij de hoogleraar solliciteerde bij de staat of bij de kerk en met een officieel document aangaf, wat hij in huis had.
De allereerste cv's, zoals we die nu kennen, werden geschreven rond 1900. Gewoon een overzichtje met de persoonlijke gegevens, opleiding en werkervaring.
Vervolgens heeft het curriculum vitae een gestage groei doorgemaakt. Tot aan de grote economische crisis in 2008 werden cv's steeds uitgebreider. Er waren veen vacatures en weinig werkzoekenden, dus selecteurs en recruiters namen de tijd om een cv minutieus door te nemen.
Ommezwaai in cv's
Vanaf 2009 kwam er een stevige economische crisis. Binnen twee jaar was de situatie compleet omgedraaid en waren er weinig vacatures en veel werkzoekenden.
Meer dan 250 sollicitanten op 1 vacature was geen uitzondering. Een CV en motivatiebrief bestaan al snel uit 4 kantjes. Bij 250 sollicitanten heeft de selecteur een stapel van 1.000 kantjes voor zijn neus.
Vanaf dit moment begonnen sollicitanten hun CV's korter, krachtiger en mooier qua lay-out te maken. Op dit moment beslaat een cv maximaal 2 A4 en heeft qua lay-out smoel.
Een cv kun je in verschillende situaties gebruiken. het vaakst als je solliciteert op een vacature of als je een open sollicitatie stuurt.
Maar je kunt je met je cv ook bij een uitzendbureau of wervings- en selectiebureau inschrijven. E
r wordt trouwens ook vaak om een cv gevraagd, als je je inschrijft voor een bepaalde opleiding.Tenslotte kun je je cv ook op LinkedIn plaatsen, als wilt zelfs 2: een korte en een uitgebreide versie.
Het teruglopende cv
Het meest gebruikte cv is het zogenaamde teruglopende cv; d.w.z. het omgekeerd chronologische cv. Dit cv bestaat standaard uit drie onderdelen: personalia, werkervaring en opleidingen.
Maak je zo’n cv, begin dan met je persoonlijke gegevens, dan je werkervaring en daarna de door jou genoten opleidingen.
Onder personalia worden je voor- en achternaam, je woonplaats, je e-mailadres en je telefoonnummer bedoeld. De laatste jaren is het de trend om cv’s steeds korter en krachtiger te maken. Je geslacht, burgerlijke staat, je doopnamen en of je gedoopt bent wordt eerder niet dan wel vermeld.
Een foto van jezelf en een linkje naar je LinkedIn account is tegenwoordig een must.
De werkervaring gaat van meest naar minst recent. Noem de naam van de onderneming en de functie die je er bekleedde. Daarbij maak je een korte opsomming van de taken die je had. Wat je cv extra sterk maakt is het vermelden van enkele resultaten per baan.
Dan benoem je de opleidingen, waarbij je weer van meest naar minst recent werkt. Noem de naam van de opleiding en het jaartal waarin de opleiding startte en eindigde. Het feit of je al dan niet een diploma gehaald hebt is natuurlijk belangrijk.
Geef aan waarom jij geknipt bent voor de baan
In je cv ben je eerlijk en correct en probeer je op te vallen. Bescheidenheid siert de mens, maar echt niet de werkzoekende en dat kan lastig zijn of brutaal voelen.
Probeer onderscheidend te zijn en doe dat op basis van feiten. Probeer via je werkervaring en opleiding duidelijk te maken waarom jij geknipt bent voor de baan.
Wat erg kan helpen, is het vermelden van je professionele doelstelling meteen na je personalia op je cv. En vergeet nooit, dat het cv belangrijker is dan de sollicitatiebrief die je samen met het cv naar je hopelijk nieuwe werkgever stuurt.
CV met smoel
LoopbaanRegisseur heeft 17,5 jaar ervaring met loopbaanbegeleiding;
het succespercentage is 95%.Iedereen heeft een ziel, maar weinigen weten hoe de ziel werkt.
Toch zoeken de meeste mensen een baan met hart en ziel.
Daarom is het handig op zoek te gaan naar je bezieling.
Da's mijn core business en daarom van die hoge cijfers.
Wat enorm helpt, is een "CV met smoel".
Dan hoef je maar 3 X te solliciteren.
Heb je een wegwerp CV of een uitnodig CV?
Slechts 5% van de sollicitanten ontvangt een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek.
Je solliciteert dus vaker om afgewezen te worden, dan om uitgenodigd te worden.
Mijn cursisten hoeven maar 3 X te solliciteren voor die knal super leuke baan.
Zij hebben de CV code in handen.
Professioneel curriculum vitae
Zij maken geen wegwerp CV, maar een uitnodig CV.
Er is een gratis e-boek met beperkte info over CV's.
Klik op
Heb jij een wegwerp CV?Als je je naam en mailadres invult, kom je op een volgende pagina.
Daar kun je de alles erop en eraan versie kopen voor € 47,-.
Incl. 10 CV's, waarmee mijn cursisten zijn aangenomen.
En jazeker, inclusief de CV code.
VIP-curriculum vitae maken in Nieuwegein (Utrecht) en Heerenveen (Friesland)
Je kunt ook kiezen voor een VIP-CV.
Da's de VIP-behandeling voor een op maat gemaakt en extra krachtig CV.
Voor € 175,- ben ik 2 uur lang live all yours met al mijn CV-expertise.