magie bij het sollicitatiegesprek
31- 10 Tips voor meer Magie bij het Sollicitatiegesprek
20 september 2016 

31- 10 Tips voor meer Magie bij het Sollicitatiegesprek

Meer Magie bij het Sollicitatiegesprek nodig? Hier volgen 10 super waardevolle tips. Ze kwamen aan bod bij de Loopbaan BoostCamp afgelopen weekeinde, waar de energie en de inspiratie eraf spatte!

10 Tips voor meer Magie bij het Sollicitatiegesprek

Meer Magie bij het Sollicitatiegesprek10 Tips voor meer Magie bij het Sollicitatiegesprek

Bij de Meesten mist de Magie bij het Sollicitatiegesprek

Regelmatig spreek ik P&O-Managers die vaak personeel werven en selecteren. Als ze spreken over het Curriculum Vitae en de motivatiebrief hoor ik ze zuchten en kreunen.

80% Van de brieven met CV kunnen zó door de shredder. Ze zien er niet uit, koffievlekken erop, ze vragen om een schriftelijke afwijzing omdat ze die voor het UWV nodig hebben, geen aansluiting bij het gevraagde, erbarmelijk!

Je brief met CV is minimaal een jaarsalaris waard, dus de hoogste tijd om ervoor te zorgen dat dit tot de puntjes verzorgd is.

Tip 1: Bellers blijven

Een vacature tekst is een prachtige reclamefolder voor de organisatie. Uiteraard wordt het schaap met 5 poten gevraagd. Als je erin gelooft gedraag je je eigenlijk wat schaapachtig.

Eerst bellen. Je kunt zeggen dat je de tekst uiteraard begrijpt, maar dat je graag een concreter beeld wilt. Je kunt vragen wat iemand nou eigenlijk doet van 9 tot 5. De ander gaat vertellen en dat is een mooi begin van een gesprek.

De aanknopingspunten verwerk je in je brief. Wedden dat je uitgenodigd wordt door de magie in je brief?

Tip 2: Resultaten maken je magisch HOT

Een secretaresse die in haar CV vermeldt, dat ze in een half jaar de achterstand van 250 dossiers weggewerkt heeft maakt haar hot.

Een administrateur die klanten is gaan bellen over hun rekeningen en zo de betalingstermijn met 3 weken verkleind heeft, kijk, dat geeft magie.

Een leidinggevende die het ziekteverzuim verlaagd heeft van 8% naar 3% wordt zeker uitgenodigd.

Tip 3: Geen standaard Talenten maar vertel wie je ECHT bent

Flexibel, geen 9 tot 5 mentaliteit, doorzettingsvermogen, ooooh booooring!

Stap uit de hangmat en vraag anderen wat ze zien als je talenten.

Tip 4: Voeg een foto toe aan je Curriculum Vitae

First they buy you, then they buy your resumé! Er wordt op je naam gegoogled. Als er geen info beschikbaar is word je niet uitgenodigd.

Graag een foto met warme smile tegen een witte achtergrond, zodat je hoofd optisch gezien naar de kijker toe komt. Gebruik dezelfde foto op LinkedIn en eventueel op je Facebook pagina. Zo maak jezelf zichtbaar en tastbaar.

Tip 5: Voeg een Professionele Doelstelling toe

Een professionele doelstelling is je geschreven Elevator Pitch. Verwerk deze op je CV en op LinkedIn na je Personalia. Zo weet de lezer meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Hoe je een perfecte Professionele Doelstelling maakt met magie, dat leer je op de Loopbaan BoostCamp.

Tip 6: Verzamel Info over de Functie en de Organisatie

Zoek op LinkedIn bij “uitgebreid zoeken” naar mensen die werken bij de organisatie waar je solliciteert. Kijk of je iemand aan de telefoon kunt krijgen via je eigen netwerk of via het netwerk van je netwerk.

Uiteraard vul je de naam van de organisatie in op Google en zoek je naar relevante info in de lokale kranten.

Tip 7: Verzamel Info over je Gesprekspartners

Als je uitgenodigd wordt, ontvang je de namen van degenen met wie je aan tafel zit. Zoek deze personen op op LinkedIn en op Facebook.

Als je in de lift staat kun je een positieve opmerking maken over bijvoorbeeld de afgelopen vakantie. Dat breekt het ijs en je hebt meteen een leuk gesprek.

Tip 8: Maak een Lijst met K#@-vragen op het Sollicitatiegesprek

Maak een lijst met vragen die ze mogelijk kunnen stellen. Maak vooral ook een lijstje met vragen waar je tegenop ziet.

Bel een vriend of vriendin en ga samen bespreken wat je zou kunnen antwoorden. Samen weet je veel meer dan in je eentje, je vriendschap wordt er beter van en je bereidt je optimaal voor.

Tip 9: Lepel géén Sterkten en Zwakten op!

Als je eerst je sterke punten vertelt en daarna je zwakke punten, dan geef je de ander redenen om je af te wijzen. Lekker dom deze hang yourself up methode. Anti magie bij het sollicitatiegesprek.

Benoem een talent, daarna daar een zwak punt van en daarna een sterk punt van dit talent. Benoem een ander talent en dan op dezelfde manier en daarna een 3e talent.

Het zwakke punt zit als een sandwich in het midden en ze onthouden geheid het sterke punt. Dit geeft kracht en magie!

Tip 10: Oefen de STARR-methodiek

Interviewers willen graag concrete voorbeelden van hoe je je talenten inzet en benut.

Schilder eerst de Situatie, de taak die je had, de Actie die je ondernam, het Resultaat en de Reflectie, zou je het een volgende keer net zo aanpakken?

Alle vragen die je verwacht, schrijf ze uit met de STARR-methodiek. Behalve magie geeft dit enorm veel zelfvertrouwen.

De Magie van de Loopbaan BoostCamp

De bovenstaande tips kwamen aan bod tijdens de Loopbaan BoostCamp van afgelopen weekeinde. Dit was nog maar het topje van de IJsberg. Cursisten waren tot tranen geroerd, kippenvel!

Met een familieopstelling kreeg één van de cursisten in zijn blaudruk, zowel privé als op werk. Met een loopbaanopstelling kreeg een andere cursist zicht op de te nemen stappen in de toekomst.

Twee super lekkere lunches met alles erop en eraan, een netwerkdiner, soms de slappe lach en soms een traan, een conservatorium geschoolde zangeres die 3 nummers komt zingen, gastsprekers die je raken en ontroeren, oefenen met een heuse catwalk en energiek dit weekeinde afsluiten? En dat voor maar € 48,-?

Klik op de link van de Loopbaan BoostCamp, ervaar de magie bij het sollicitatiegesprek en pak de regie over je toekomst!

Op je LoopbaanSucces,

Bodo

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen