5 gouden Tips om je Loopbaankoers NIET te ontdekken
5 gouden Tips om je LoopbaanKoers niet te ontdekken
03 februari 2017 

5 gouden Tips om je LoopbaanKoers niet te ontdekken

5 Gouden tips om je loopbaankoers NIET te ontdekken. Ja maar ik ga mijn baas niet vertellen dat ik mijn werk niet zo leuk meer vind. OK, dan niet 🙂

Ja maar als ik dat vertel, hoe moet dat dan? Als ik ontslag neem, dan krijg ik geen WW?

5 Gouden tips om je loopbaankoers NIET te ontdekken

5 gouden Tips om je Loopbaankoers NIET te ontdekken

5 Gouden tips om je loopbaankoers NIET te ontdekken

Soms snap ik als loopbaanbegeleider niet waar iemand me voor inhuurt. Als ik een suggestie voor een loopbaankoers geef, is het eerste antwoord vaak “ja maar …”.

Van de andere kant; het is er niet meer om uit te houden. Er is al zo vaak gereorganiseerd en de volgende ronde zit er aan te komen. Als je pech hebt, dan zit je er niet bij en moet je nog langer blijven. Dan moet je nog langer aanhoren dat ze enorm klagen en er vooral blijven werken.

5 gouden tips om je loopbaankoers NIET te ontdekken?

Anders doe je toch een VSO’tje opper ik? Huh een VSO’tje? Een VSO is een Vast-Stellings-Overeenkomst. Dat betekent dat je samen besluit dat je er niet meer hoeft te werken. Je komt tot een deal: een soort van ontslag. Doel is recht op WW en een paar maanden extra salaris, zodat je niet in een inkomens-ravijn valt.

Jaaaah, maar dan moet ik een einde maken aan mijn baan? Nee dat doe je toch niet? Ja en wat gaan ze thuis zeggen? Ze verklaren me voor knettergek!

Even stilte …

De stilte daalt in …

Het Besef …

Nou weet je Bodo, als ik eerlijk ben dan weet ik niet of ik dit durf. Ik weet niet of ik zoveel lef heb. Bovendien weet ik niet wat voor werk ik dán leuk vind. Wat moet ik dan gaan doen? Dit gesprek met een klant van me bevat …

5 gouden tips om je loopbaankoers NIET te ontdekken.

De 1e tip om je loopbaankoers niet te ontdekken is: focus op het woordje “niet”.

Niet is een raar woord. Het menselijke systeem kan niets met het woordje “niet”. Lees maar hoe vaak er in het bovenstaande stukje tekst het woordje “niet” staat. En, werkt het? Denk van niet haha.

Stel je loopt op straat en je ziet een eindje voor je een gat in de weg. Grote kans, dat je dan tegen jezelf zegt dat je niet in dat gat moet stappen. En, wat gaat er gebeuren? Juist ja, je loopt recht op dat gat in de weg af.

Als je “niet” tot mantra verheft, dan verdwaal je. Het menselijke systeem kan er niets mee. Het onthoudt slechts “gat in de weg”. En zo gebeurt precies wat je niet wilt. Uuuh, sorry … en zo gebeurt precies dat waar je bang voor bent.

De 2e tip om je loopbaankoers niet te ontdekken is: houd elke deur gesloten met “ja maar“.

Met ja maar zeg je nee want. Met ja maar heb je net gejokt of ga je jokken. Leuke jas heb je aan, maar … wat houdt je tegen om te zeggen wat je nou wél van die jas vindt? Ja maar is een mooie manier om ergens omheen te draaien. Om concrete actie uit te stellen.

Tip tussendoor: tel op een ochtend of middag hoe vaak je “niet” zegt of “ja maar” … dat is zo vaak … dat is om te huilen.

De 3e tip om je loopbaankoers niet te ontdekken is: investeer in ellende!

Je CV is knullig, je durft je niet goed te presenteren, je wordt na 200 sollicitaties toch niet uitgenodigd, ze sturen trouwens geen afbericht, ze wijzen je af met een smoes want dat je te oud bent durven ze niet rechtsreeks te zeggen, komt zonder geld te zitten, trouwens waar vind je geschikte vacatures, een uitkering is voor losers, als de uitkering afloopt heb je nog steeds geen baan, zo kan ik nog een heeeéééle poos doorgaan … merk je wel hoe alle energie en sprankel wegebt?

Als je investeert in ellende, dan is dat het perfecte alibi om vooral geen stappen te zetten. Wat het je oplevert is dat met één been in een urn door het leven gaat en dat solliciteert niet zo handig.

De 4e tip om je loopbaankoers niet te ontdekken is: blijf denken en ga niet over tot doen.

Solliciteren is zakelijk daten. Stel je bent single, dan kun je eeuwig op datingsites zitten kijken … in het echt is iemand anders dan op een foto. Met vacatures gaat dat net zo. In het echt is een baan altijd anders dan beschreven in de vacature-tekst.

Als je een partner zoekt, dan zit de werkelijkheid niet op een datingsite maar gewoon tegenover je met een bakje koffie. De belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle date (of voor een succesvol sollicitatiegesprek) is dat jij in je kracht staat. Niets hoeft jou ervan te weerhouden om een leuke tijd te hebben.

Als het klikt, dan maak je een verdere afspraak, daarna ga je samen uit eten, daarna …

Als het klikt in een netwerkgesprek, dan volgt er een eerste sollicitatiegesprek. Vaak is dat een oriënterend gesprek of een kennismakingsgesprek. Daarna volgt het echte sollicitatiegesprek, waarbij in de diepte wordt gegaan. Dan is er het arbeidsvoorwaardengesprek.

Ga voor the full package

Nou zijn er mensen om eindeloos mee kletsen, maar tussen de lakens is het dooie boel. Er zijn ook mensen daarmee vliegen in bed de vonken er vanaf, maar je kunt er amper een zinnig woord mee praten. En alle varianten er tussenin. Gewoon doorgaan met daten, totdat je de full package te pakken hebt.

Gewoon doorgaan met netwerken en met solliciteren, totdat je de baan hebt bij de organisatie die jou energie opleveren.

De 5e tip om je loopbaankoers niet te ontdekken is: krop alles op, vermijd feestjes, netwerkbijeenkomsten of traingen.

Blijf vooral in je eentje zitten malen. Blijf klagen, blijf jezelf kleiner maken dan de tochtstrip onder de deur, ga desnoods in het achtergrondkoortje staan van Brigitte Kaandorp, zodat je onopvallend kunt meezingen: “Ik heb een heel zwaar leven, ja eeechhttt heeeééél zwaaaáááAAARRRRR”.

Nodig geen vrienden en vriendinnen uit om te eten en om te brainstormen wat voor werk goed bij je zou passen. Trakteer ze niet, maak er geen feestje van, ga geen leuke dingen samen doen.

Vermijd Google en maak geen opvallend, fris en fruitig CV. En als je op een onbewaakt ogenblik in een soort van opwelling of ongecontroleerde stuiptrekking nou tóch even een CV maakt, maak die dan zo saai mogelijk.

Maak je CV klaar voor de Shredder

Som al je doopnamen op, vermeld dat je gescheiden bent en dat je 3 kinderen hebt, ga dan verder met een lijst van opleidingen en cursussen, vermeld vooral ook waar je geen diploma van hebt, oh en de stages en de afstudeeropdracht van 25 jaar geleden willen ze vast wel weten, wees zo uitvoerig mogelijk in het beschrijven van je werkzaamheden, vermeld geen resultaten waar je trots op bent en eindig je CV met zo saai mogelijke hobby’s zoals lezen en tuinieren.

Vermijd contact met leidinggevenden en P&O-ers, neeeeeee, STOP, neeeee, mail je CV niet naar hen toe voor tips en zo.

Download geen E-books, bereid niets voor, maak ook geen lijst met wat ze je mogelijkerwijs kunnen vragen in een sollicitatiegesprek, stop je hoofd onder de dekens en neem het heeeeel serieus, ga dus liever niet met vrienden of vriendinnen op een luchtige manier zitten brainstormen over handige antwoorden op pittige vragen.

Ooohhhh voordat ik het vergeet, ik heb nog wel een 6e tip.

6e Tip om je loopbaankoers niet te ontdekken: geen roze olifant.

Kijk niet naar de roze olifant, klik niet op de pagina van de Loopbaan BoostCamp. Dat is namelijk een veel te waanzinnig inspirerende training, een heel weekeinde lang. Kost € 48,- dus zal wel niets zijn al krijg je er 2 lunches met alles erop en eraan en de aller lekkerste pizza van heel Friesland.

Oooh en al die enthousiaste reacties en testimonials  (klik op referenties) zijn vast nep en opgeblazen en zo. Jaaaah dat zal dan wel voor een ander werken, maar vooral niet voor jou. Als het een beetje meezit is het ook nog eens verder weg dan een half uur rijden.

Krankzinnig Aanbod

Weet je wat pas echt een krankzinnig aanbod is? Als je naar de komende Loopbaan BoostCamp komt en als je er echt he-le-maal niets aan hebt, dan maak ik op meteen 2 x € 48,- dus € 96,- aan je over.

Dus je leert pakweg 25 super leuke mensen kennen, ze hebben allemaal een netwerk dus wie weet regelt één van hen een netwerkgesprek voor je waar een super leuke baan uit rolt, je krijgt er energie, inspiratie en mega veel eye-openers van, je krijgt je grootste talenten helder, je ontdekt hoe je je koers van passie kunt ontdekken, je leert jezelf vanuit authenticiteit en kracht presenteren, je maakt veen CV die gegarandeerd bovenop de stapel komt en je ontdekt hoe je winnende sollicitatiegesprekken voert.

Er is koffie, thee, ontbijtkoek, er zijn 2 lunches en ovenheerlijke pizza. Je ontdekt met een familieopstelling en met een loopbaanopstelling met welke gewoonten en patronen je loopbaan in de soep loopt en hoe je weer passie in je loopbaan krijgt. Als je ondernemer wilt worden, zie je ook welke factoren leiden naar een ton omzet.

En echt waar, als je helemaal niets aan het weekeinde hebt, krijg je van mij per ommegaande € 96,- retour!

Graag zie ik je op de Loopbaan BoostCamp.

Bodo

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Paula
Door

Paula

op 08 Feb 2017

Voorbeeld van 'omdenken'.....

Reactie plaatsen