De echte Oorzaken van Burn-out die Niemand ziet
Echte Oorzaken van Burn-out die Niemand ziet
04 november 2016 

Echte Oorzaken van Burn-out die Niemand ziet

Wat zijn echte Oorzaken van Burn-out? Pas als je de echte oorzaken van Burn-out weet kun je tot de kern komen, herstellen en weer werken met passie. Maar dan nu vanuit regie.

Bij een echte burn-out weet je links niet meer hoe je het rechts hebt. Het maken van een  boodschappenlijstje is een hele kluif en exact terugkomen met wat erop staat ook. De regie is totaal zoek.

Het is niet meer te stoppen. Het vuur heeft te lang aan gestaan. De deksel is van de pan geploft. De inhoud is tegen het plafond gevlogen en nu mag je alles opdweilen.

De echte Oorzaken van Burn-out

Oorzaken van Burn-out die Niemand ziet

De echte Oorzaken van Burn-out

De echte Oorzaken van Burn-out

In de eerste plaats is een Burn-out niet iets dat je in een jaartje opbouwt. Daar doe je jaren over, pakweg 7 jaar. Je loopt extra risico op een burn-out als je ambitieus bent en er graag een schepje bovenop doet.

Perfectionisme is een goede trigger voor burn-out, graag onafhankelijk zijn, veel hulp geven en niet graag hulp ontvangen, doorgaan en niet opgeven doen het ook goed.

Bij voorkeur ben je al een keer bijna overspannen geweest en kies je er niet voor om jezelf rust te gunnen. Opgeven is voor stakkers. Fanatiek als je bent, ben je vastbesloten om je doel te bereiken.

De echte Oorzaken van Born-out: Het begint met Overspannenheid

Bij overspannenheid -het woord zegt het al- is er een overmaat aan spanning. Dit is een kruispunt. Laat je de spanning los of houd je deze in stand? Als er spanning is, dan ga je zeg maar met de kaken stevig op elkaar geklemd door het leven. Dat uit zich bij iedereen anders.

Je kunt overspannenheid in stand houden door te werken met deadlines, to-do-lijstjes, jezelf te dwingen tot meer focus, je tijd efficiënter in te delen, door thuis te vertellen dat je het tijdelijk even druk hebt.

Overspannen

Overspannen

Overspannen

Van Overspannenheid naar Burn-out

Als je te lang met spanning leeft, dan knapt het elastiek. Buikbrein kan de spanning niet langer vasthouden en een plek geven.

Op een dag trek je het niet meer. Daar ga je, je zit in de achtbaan, de ene looping na de andere, een kurketrekker ka er ook nog wel bij. Diverse gevoelens en emoties denderen door je heen: verdriet, boosheid, frustratie, onmacht, jezelf onbegrepen voelen, je kunt wel lachen en huilen tegelijk.

Hard, harder, op zijn hardst

Grote kans, dat je al jaren hard aan het werk bent, dat je hard je best doet voor … ja waarvoor eigenlijk?

Wat is er belangrijker dan jij, dan jouw geluk, dan je gezin en jullie welbevinden?

Is er echt een reden -een hele super goede reden- om je werk langer dan pakweg een half jaar belangrijker te vinden dan jij?

Welke reden zou je kunnen hebben om je werk, om het zo hard je best doen jaren lang belangrijker te vinden dan alles?

Wat heeft het voor zin?

Het is belangrijk om werk te doen dat je passie heeft, zodat je het als zinvol ervaart wat je doet.

Je moet er ook goed in zijn. Liefst aantoonbare resultaten, anders leidt het alsnog tot niets.

En je moet er een betaalde baan in vinden, want een hobby levert geen geld op.

Tenslotte moet er vraag zijn naar je product of dienstverlening.

Wat is je Zingeving?

Wat is je Zingeving?

Wat is je Zingeving?

Zingeving is nog niet Zinvol voor jou

Anderen kunnen vinden dat je je werk super doet. Dat bijna niemand het zo goed kan als jij. Als je wilskrachtig, ambitieus en perfectionistisch aangelegd bent, ben je vast goed in je werk en niemand merkt aan je dat het wat minder gaat.

Als je dan eindelijk omvalt en je ziek meldt, dan zullen mensen dat niet zo snel begrijpen. Huh? Het ging toch immers van een leien dakje? Je hebt al jaren erg hard gewerkt, wat voor zin heeft het om van je werk te houden als je omvalt?

Een andere Invalshoek

Al jaren begeleid ik mensen in hun loopbaan met Familie-en loopbaanopstellingen. Deze geven een heel nieuwe invalshoek op oorzaken van burn-out.

Afstand tot Moeder als Oorzaak van Burn-out

Elk kind wil de warmte van moeder voelen, voelen dat moeder van je houdt, het liefste tot de maan en terug.

Als er afstand is tussen moeder en het kind, dan lukt het moeder niet om al haar warmte tot haar beschikking te stellen aan haar kind.

Grote kans, dat moeder zelf één en ander heeft meegemaakt en het kind soms voor de moeder leert zorgen. Wie is er dan de grote en wie is er dan de kleine?

moeder

De gevolgen van Afstand tot Moeder

Afstand tot moeder en haar warmte is pijnlijk. Niemand vindt dat leuk. Grote kans, dat je dan als kind je best gaat doen om toch tot die warmte te komen.

Warmte doet ontspannen. Bij onvoldoende warmte ontstaat er een innerlijk evenwicht van onrust en stress vanwege het je best doen om die warmte te pakken te krijgen.

Als er veel afstand tot moeder is, loopt het kind risico op een slechte band met moeder en ook met liefde zelf. Dan kan het later moeilijk worden om duurzame warme relaties te onderhouden of om de baan te vinden waar je van houdt.

Afstand tot vader als Oorzaak van Burn-out

Elk kind wil de kracht van vader voelen, voelen dat dat vader je rotsblok in de branding is die altijd standhoudt.

Van moeder heb je het nodig om te horen dat je de allerliefste in de hele wereld bent. Van vader heb je het nodig om te horen dat je de allerbeste in de wereld bent.

Als er afstand is tussen vader en het kind, dan lukt het vader niet om al zijn kracht door te geven aan zijn kind. Het kind zal dan minder respect hebben voor vader en zelf de krachtige vader gaan spelen. Dit kan een bron zijn van autoriteitsconflicten.

vader

De gevolgen van Afstand tot Vader

Afstand tot vader en zijn kracht is een gemis. De leegte die ontstaat is pijnlijk. Grote kans, dat je dan als kind je best gaat doen om toch tot die kracht te komen.

Groot en sterk worden, dat leer je van je vader. Hoe je dingen in de praktijk aanpakt, dat leer je van vader. Vissen met welke hengel, met welk aas, hoe je moet opletten en observeren, hoe je een vis vangt, hoe je een vis doodt en schoonmaakt, dat leer je allemaal van vader.

Kracht geeft zelfvertrouwen en assertiviteit. Het zorgt ervoor dat je een uitdaging met plezier aangaat en tot een succesvol einde brengt. Een te grote afstand tot vader heeft tot gevolg dat een kind eerder kans heeft om te bezwijken dan de uitdaging te winnen.

De echte Oorzaak van Burn-out: Afstand tussen Vader en Moeder

Als vader en moeder ruzie hebben, dan vindt een kind dat vreselijk. Ruzie thuis snijdt het kind door hart en ziel.

Harmonie tussen vader en moeder is wat een kind nodig heeft. Dan leert het emotionele stabiliteit. Dat het ok is om een meningsverschil met elkaar te hebben zonder dat de wereld vergaat.

Dat je in het gezin elk je activiteiten hebt en dat er ook een samen zijn is waar je je best voor doet. Dat er -ondanks dat wat er overdag gebeurt- `s-avonds gewoon gezellig samen met elkaar gegeten wordt.

gezin

De Gevolgen van Afstand tussen Vader en Moeder

Als kind kom je voor 50% voort uit vader en voor 50% uit moeder. Als er afstand is tussen vader en moeder, dan word je als kind uit elkaar gescheurd.

Je zou als kind niet hoeven kiezen tussen vader en moeder. In dat geval wordt het onmogelijke van je gevraagd. Het kan zorgen voor emotionele instabiliteit, loyaliteitsconflicten, sluimerend schuldgevoel en dat je het nooit goed kan doen.

Je gaat dan hard werken om het goed te doen. Grote kans, dat je je daarbij in verregaande mate aanpast. Te verregaand bezig met harmonie stichten.

De Brug naar Moeder

Als het moeder niet lukt om al haar warmte te delen, dan is daar een reden voor.

Het kan zijn dat haar ouders er niet onvoorwaardelijk voor haar waren. In dat geval kun je kijken naar moeder en haar ouders achter haar. Als er maar een klein beetje warmte is, probeer daar volmondig JA tegen te zeggen, ook een klein beetje warmte is ok.

Het kan ook zijn, dat ze ingrijpende gebeurtenissen heeft meegemaakt. Probeer in dat geval de daaraan verbonden personen bij haar te zien. Geef dit enige tijd. Dan gaat er vanzelf steeds een beetje meer warmte stromen.

Als je de warmte voelt tussen moeder en jou, hou dit dan vast. Warmte is van levensbelang. Warmte opent harten en warmte opent deuren bij netwerk- en sollicitatiegesprekken.

De Brug naar Vader

Ook bij vader is er een reden om niet in zijn volle kracht te staan. Kijk eerst naar zijn ouders achter hem en kijk hem daarna in zijn ogen. Blijf kijken en geef het tijd.

Als vader ingrijpende gebeurtenissen heeft meegemaakt, zie dan degenen die daarbij betrokken zijn bij hem of om hem heen. Neem kleine stapjes en geef dit tijd.

Als je de kracht van vader in zijn ogen ziet, maak daar verbinding mee en houd dit vast. Met deze kracht kun je frank en vrij de wereld in stappen.

De echte Oorzaken van Burn-out

groep

Als er te weinig harmonie is tussen vader en moeder, dan is de kans groot, dat zij dit ook niet geleerd hebben. Dan is het even zoeken naar je plek tussen anderen.

Als je een nieuwe baan hebt dat kom je als laatste binnen. Je bent de hekkensluiter en qua anciënniteit ben je de jongste. Daarmee heb je het minste in te brengen. Eerst rustig aansluiten, kijken, voelen, luisteren, ontvangen en daarna geven.

Bij een nieuwe baan is je hiërarchische positie uiteraard ook van belang. Hoe hoger je plek in de organisatie, hoe meer verantwoordelijkheid je draagt voor de ziel en de resultaten van de organisatie en voor iedereen die er werkt.

Dan is er het evenwicht tussen geven en ontvangen. Ontvangen is iets anders dan nemen. Nemen gaat ten koste van anderen. Ontvangen is kun je alleen dat wat anderen je graag geven.

Hoe meer jaren jouw leeftijd telt, hoe meer je te geven hebt qua opleiding, werkervaring, visie, normen en waarden, verantwoordelijkheidsgevoel en risico. Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt.

Voor een gelukkig leven en voor een gezonde loopbaan is het de kunst, dat er balans is tussen je anciënniteit, je hiërarchische positie, geven en ontvangen.

Relax

Veel mensen die ik in mijn praktijk ontmoet met een burn-out kennen afstand naar moeder, vader en/of harmonie tussen hen.

Van kinds af aan doen ze hard hun best om meer bij de warmte van moeder te komen, bij de kracht van vader en/of bij de relaxedheid die voortkomt uit de harmonie tussen vader en moeder.

Ze moeten leren om tot ontspanning te komen, hart, ziel, lichaam en geest weer op te laden.

Na het opladen is het een kunst om geven en ontvangen in de gaten te houden.

Altijd met behoud van relaxedheid.

Als er ontspanning is, kan warmte zijn intrede doen.

Als er warmte is, kan voeding ontstaan.

Als er voeding is, kan er kracht ontstaan.

Als er kracht is, kun je tot resultaten komen.

Als je daarbij relaxedheid in acht houdt,

Veel geniet,

Het genieten deelt met anderen,

Zullen resultaten blijvend zijn.

Wil je je Burn-out omdraaien?

Als je je burn-out wilt omdraaien van futloos naar energiek, dan nodig ik je uit voor thee of koffie. Het begint met rust. Eerst rustig bespreken in welke stappen je wilt herstellen. Graag even een mail naar bodo@loopbaanregisseur.nl

Wil je kennismaken met de echte Oorzaken van Burn-out?

Als je wilt kennismaken met de echte oorzaken van burn-out, kom dan naar de Loopbaan BoostCamp. Dit is een energiek en inspirerend 2-daags loopbaan event voor € 48,-.

Aan bod komen je talenten, zelfvertrouwen, loopbaankoers, Curriculum Vitae, presentatie, vacatures zoeken met LinkedIn en Facebook, hoe je verborgen vacatures opspoort en succesvol solliciteert.

Ook komen de echte oorzaken van Burn-out aan bod en hoe je de batterij weer oplaadt.

Tijdens de Loopbaan BoostCamp begeleid ik meerdere typen opstellingen, waaronder een familieopstelling en een loopbaanopstelling.

Je kunt met een boot van Harlingen naar Terschelling varen. Alles kun je plannen en berekenen: op wat voor boot je vaart, hoe snel deze vaart, de windkracht, het weer, de windkracht, de getijden en het aantal opvarenden.

Je komt altijd eerder of later aan op Terschelling dan gepland. Dat komt door de stroming in het water, zeg maar de onderstroom in het water.

Met opstellingen krijg je letterlijk zicht op de onderstroom in het leven. Met name bij burn-out is dat noodzakelijk om weer te herstellen. Als  je weet wat je tegenhoudt om een gelukkig leven en een gelukkige loopbaan te hebben, kun je acties ondernemen om tot vervulling te komen.

Daar maak je jezelf gelukkig mee en degenen om je heen. Sterker nog. De beste stuurlui staan aan wal. Je pakt het stuur van je leven, inspireert jezelf en anderen. Zo creëren we samen een beter wereld.

Voor meer info klik op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Anoniem
Door

Anoniem

op 05 Nov 2016

Herkenbaar! Mede dankzij mijn eigen opstellingen bij jouw trainingen. Ik kan jouw aanpak iedereen aanbevelen! Dank voor alle inzichten!

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 05 Nov 2016

Hele hartelijke dank voor je reactie, zegt het voort, zegt het voort.

Adriaan Hoogendijk
Door

Adriaan Hoogendijk

op 05 Nov 2016

Prachtig artikel van Bodo. Ik denk dat hij gelijk heeft. De verhouding tot vader, tot moeder en hun onderlinge relatie werken diep door in een kind en creëren de grondslagen voor de weerbaarheid in het verdere leven. Er valt dus heel wat te verwerken en er is dus werk aan de winkel.

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 05 Nov 2016

Hallo Adriaan, wat een groot compliment om een reactie van je te mogen ontvangen. Super leuk en hartelijke dank!

Lore Claeys
Door

Lore Claeys

op 10 Nov 2016

Fantastisch uitgewerkt artikel, het Ikigai cirkelschema toont aan dat je verder moet denken dan alleen maar 'het graag doen' of 'het betaalt goed' en dat de missie en roeping in vraag gesteld worden, vind ik fantastisch, dit noem ik nu eens 'ontwikkelingsgericht' werken. Doe zo voort!

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 10 Nov 2016

Hartelijke dank Lore, fijn om te horen. Jazeker, ik ga nog even door :-)

Tonny Lundahl
Door

Tonny Lundahl

op 11 Nov 2016

Wauw Bodo, wat een herkenbaar artikel. Ik heb er zelfs twee gehad in 4 jaar tijd. Er gebeurde teveel in tekorte tijd. Mijn hele leven op z'n kop. En ja alle elementen die jij noemt herken ik. Wat fantastisch dat jij dit zo aanpakt. Ik weet zeker dat heel veel mensen hier heel veel steun aan hebben.

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 11 Nov 2016

Hallo Tonny, Hartelijke dank voor je reactie. Yep heb zelf ook 2 keer een burn-out gehad en ben op zoek gegaan naar de onderliggende factoren. Blij dat ik er mensen mee kan helpen.

Reactie plaatsen