Hoe krijg ik meer Zelfvertrouwen in een Sollicitatiegesprek?
Hoe meer Zelfvertrouwen in een Sollicitatiegesprek?
11 mei 2015 

Hoe meer Zelfvertrouwen in een Sollicitatiegesprek?

Tips: Meer Zelfvertrouwen in een Sollicitatiegesprek

hoe-krijg-ik-meer-zelfvertrouwen-in-een-sollicitatiegesprekJe wilt met zelfvertrouwen naar een sollicitatiegesprek, da’s logisch. Met meer zelfvertrouwen ben je meer relaxed, zit je beter in je leiderschap en scoor je beter.

Maar hoe krijg je nou zelfvertrouwen? Hoe kun je op een dusdanige manier aan je zelfvertrouwen werken, dat ook jij kunt besluiten om een werkgever af te wijzen?

Met de onderstaande tips vergroot je je zelfvertrouwen, zodat jij de baan en baas selecteert in plaats van andersom!

Meer Zelfvertrouwen met “Wie ben ik, Wat kan ik en Wat wil ik” op een Rijtje

  1. Wie ben ik heeft te maken met je Talenten. Wat zijn je belangrijkste talenten en hoe gebruik je deze? Veel mensen vinden het moeilijk om talenten van zichzelf te benoemen. Een leuke en erg aangename manier is om collega’s, ex-collega’s en/of vrienden uit te nodigen voor een etentje. Laat hen jouw talenten benoemen voor gegarandeerd een super leuke avond;
  2. Wat kan ik heeft te maken met je “Track-Record”, dus met je staat van dienst; wat heb je voor elkaar gekregen? Het belangrijkste is daarbij je werkervaring van de afgelopen 5 jaar;
  3. Wat wil ik heeft te maken met je loopbaankoers. Hoe beter je in staat bent om met passie over je koers te vertellen, hoe groter de kans dat je aangenomen wordt.

Onderstaand zal ik Talenten, Werkervaring en Loopbaankoers toelichten.

Talent is wat je Bènt

Er is een verschil tussen Talenten, Sterkten & Zwakten en Competenties. Talent is wat je bent. Je talenten vormen een deel met je persoonlijkheid, ze zijn vervlochten met je Karakter-DNA, zo zit je gewoon in elkaar.

Een Talent kan zich uiten met meerdere Sterkten en Zwakten. Je Sterkten en Zwakten is dus de manier waarop je Talenten aan de buitenkant zichtbaar worden.

Je Competenties zijn je vaardigheden, de manier hoe je je Sterkten en zwakten inzet op je werk. Voor meer info en een extra video over je Talenten, Sterkten en Zwakten klik op

Op zoek naar je talenten? Klik dan op Met je Talenten naar Geluk in 3 Dagen.

Met Resultaten maak je het Verschil

Er zijn zo veel Administratief Medewerksters, Boekhouders, Account Managers, etc. Ze zeggen van zichzelf dat ze getalenteerd zijn en gebruiken de meest genoemde talenten: flexibel, doelgericht, goede contactuele vaardigheden, etc. Daarmee val je dus niet op.

Je kunt echt opvallen door het noemen van resultaten. Het wegwerken van een achterstand van 250 dossiers, ervoor zorgen dat klanten 3 weken sneller betalen, het verhogen van de omzet met 25%, kijk, dàt zijn nog eens resultaten! Zorg er dus voor, dat je je resultaten kunt benoemen in je C.V. en op een sollicitatiegesprek.

Heeft je Koers jou al gevonden?

Het woord “Beroepskeuzetesten” impliceert, dat je kunt kiezen wat je later wilt worden, dat je je beroep kunt kiezen. Niets is minder waar; het beroep heeft al lang voor jou gekozen.

Je bent voor iets specifieks gemaakt; je bent er letterlijk voor “in de wieg gelegd”. Als je ontdekt wat jou beroeping is, je professionele missie, dan heeft dat als bijverschijnsel passie, iedereen voelt en ziet dat! Voor een separate video over loopbaankoers klik op

Op zoek naar je passie en je koers? Klik dan op Naar Loopbaankoers en Passie in 3 Dagen.

Concrete Functienaam

Het is belangrijk, dat je een concrete functienaam hebt bij je loopbaankoers. Een zoekrichting zonder concrete en pakkende functienaam is als een schilderij zonder haakje om deze aan op te hangen.

Tip 1:

Noem deze functienaam liefst ongeveer 7 keer in je LinkedIn profiel, zodat je door recruiters gevonden wordt. Hoe leuk is het om een mail of een belletje te krijgen en dat je uitgenodigd wordt om te solliciteren?

Tip 2:

Met een nieuwe baan bepaal je je toekomst voor de komende jaren, dus logisch dat dat spannend is. Sta jezelf toe dat je er wat zenuwachtig van wordt.

Tip 3:

Zenuwen verhogen adrenaline en adrenaline verhoogt je energieniveau, dat is juist perfect, want tijdens het sollicitatiegesprek wil je werkgever een energiek gesprek.

Tip 4:

Een aantal keer per jaar organiseer ik de Loopbaan BoostCamp. Dat is een gratis 2-daagse LoopbaanTraining waar uiteraard ook het onderwerp “Meer Zelfvertrouwen met je Talenten” aan bod komt.

Overigens komt in de Loopbaan BoostCamp ook een oefening aan bod, waarmee je je talenten in 15 minuten helder hebt. Lekker toch, om je talenten lekker op een rijtje te hebben?

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

P.s.1: Heb jij ook een vraag, mail deze naar bodo@loopbaanregisseur.nl en wie weet ontvang je ook antwoord met een video.

P.s.2: Graag even mij pagina liken :-), dan weet ik dat dit artikel je gelukkiger en wijzer heeft gemaakt.

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen