Is jouw Loopbaan een Spookbaan of een Droombaan?
Is jouw Loopbaan een Spookbaan of een Droombaan?
15 mei 2015 
in 50+

Is jouw Loopbaan een Spookbaan of een Droombaan?

Van Spookbaan naar Droombaan

is-jouw-loopbaan-een-sppokbaan-of-een-droombaanHeb jij een Droombaan, Spookbaan of Loopbaan? Onderzoeken wijzen uit, dat 20% van de beroepsbevolking een droombaan heeft: zij verzuimen minder, produceren meer en zijn gelukkiger.

Zo’n 20% van de beroepsbevolking heeft een spookbaan: bijstand, WW, WIA of ziek.

Dus heeft 60% van de beroepsbevolking een loopbaan. Daarbij is 30% tevreden met de loopbaan en 30% is ontevreden. Als je ontevreden bent met je loopbaan, hoe verover je je droombaan?

Ben jij in je Loopbaan aan het Spookrijden?

Twee weken geleden sprak ik met Rianne, werkzaam op een beleidsafdeling bij een gemeente. Rianne mailde mij, nadat ze een eerste training heeft doorlopen en die had haar niet geholpen.

Met een kop koffie spraken we daarover. Weet je, zei ze, eigenlijk ben ik van nature heel vrolijk. Ik ben gek op feestjes en als één van mijn vrienden jarig is of een feestje bouwt, dan vind ik het super leuk om dat te plannen en te regelen.

Maar, zo ging Rianne verder, wil je me alsjeblieft helpen Bodo, want hoe houd ik op mijn werk het energiepeil omhoog?

Nou, da’s Lekker dan!

ziek-van-je-werkNou zei ik, da’s lekker dan! Je creativiteit is weg, je levenslust is weg, na vijven kom je lekker chagrijnig thuis, je hebt er zelf buikpijn van en `s-avonds zit je onderuitgezakt voor de T.V., zeg maar rijp voor het bejaardentehuis.

Rianne wist niet of ze nou moest lachen of huilen. Weet je, zei ik, op deze manier maak je je salarisstrookje, je baas, je werk, je collega’s belangrijker dan jezelf. En dat allemaal voor je salaris. Is dat de moeite waard?

Pak je Regie

Voor Rianne was de tijd aangebroken om te kiezen. Kiest ze voor haar geluk of voor haar misère? Kist ze voor leiden of lijden? Ja, zei ze, eigenlijk weet ik het wel, maar ik weet niet of ik de knoop durf door te hakken.

Afgelopen week ontving ik deze mail van haar:

Hoi Bodo, Ik wilde je even laten weten dat ik mijn ‘huiswerkopdracht’ af kan vinken :). Ik heb vandaag een gesprek gehad met mijn teamleider om te vertellen dat ik weg ga bij mijn werkgever en ervoor kies om mijn droom na te jagen en weddingplanner / partyplanner te worden. Ze was heel begripvol en gaat nu met HRM uitzoeken wat de mogelijkheden voor een beëindigingsovereenkomst zijn. Een enorme opluchting!! Heel erg bedankt dat je me naar deze stap hebt geholpen. Ik heb zin in de training volgende week! Groeten van Rianne.

Verstand zegt: “ga door, geef niet op!”

hoofdbreinNiemand wil bergafwaarts gaan. Maar als het in je loopbaan eenmaal bergafwaarts gaat, dan vraagt je hoofdbrein om vooral verstandig te zijn. Je hebt een vast contract en dus zekerheid, dat geef je toch niet zomaar op?

Jaaah, het kan toch gewoon even tegen zitten? Gewoon even volhouden, dan gaat het vast wel vanzelf weer over. Je kunt nou eenmaal niet alles willen. Ennuuuh, wie betaalt dan de hypotheek? Trouwens, opgeven is toch alleen voor losers?

Werken met Hart en Ziel

buikbreinJe hebt een hoofdbrein en ook een buikbrein. Nou is de grap, dat buikbrein vaak eerder dan hoofdbrein weet wat er aan de hand is. Dus als je loopbaan bergafwaarts gaat, dan weet buikbrein precies of het tijdelijk of blijvend is.

Alleen hoofdbrein geeft niet graag de regie uit handen. Hoofdbrein snapt niet hoe buikbrein dingen zo trefzeker kan weten.

Het is net als houden van. Dar is ook niet wetenschappelijk aantoonbaar, en toch is het super belangrijk.

Echte Regie zit in je Buikbrein

Je bent voor specifiek werk in de wieg gelegd. Als je boekhouder bent, moeten ze je niet inhuren voor een PR-klus, ook al train je dat nog zo lang. Als je een natuurtalent bent in leidinggeven, dan moeten ze je niet opbergen in een laboratorium.

Buikbrein, oftewel ziel, heeft oneindig kracht en besef. Sommige mensen zien een vacature en voelen dat ze deze baan gaan doen. Sommige leidinggevende zien een sollicitant binnen komen en voelen dat dit `em niet of juist wel wordt.

En … Buikbrein is Duurzaam

Duurzame inzetbaarheid van personeel is belangrijk, zodat je met plezier en wederzijdse voldoening kunt blijven werken tot je 70e jaar. Als je je werk nou echt super leuk vindt, waarom zou je dan eerder stoppen?

De sleutel zit niet tussen je oren, maar in buikbrein. Je ziel weet precies welk werk helemaal jouw ding is. Als je de lef hebt om … als je het aandurft om de regie over te laten aan je ziel, als je leert te luisteren naar wat je ziel je influistert, dan … dan word je gelukkig met je werk en is passie een gelukkige bijkomstigheid.

In 2 Dagen leren hoe je Gelukkig met je Werk wordt

Je kunt in 2 dagen leren hoe je gelukkig met je werk kunt worden en hoe je je droombaan verovert.

Meer weten? Klik dan op Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces!

Bodo Agterhof

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen