Je Curriculum Vitae is Geld waard: € 50.000,-. Hoeveel is jouw CV waard?
Je Curriculum Vitae is Geld waard: € 50.000,-
07 februari 2016 

Je Curriculum Vitae is Geld waard: € 50.000,-

Je Curriculum Vitae is geld waard: € 50.000,-. Hoeveel is jouw CV waard? Hoe maak jij je CV in 6 stappen € 50.000,- waard, zodat je uitgenodigd wordt?

Tel maar na: jouw netto salaris x 2, want dat is wat een werkgever elke maand kwijt is inclusief alle sociale lasten en vakantiegeld X 12 maanden. Dan kom je al gauw uit op € 50.000,- per jaar.

Je Curriculum Vitae is geld waard

Je Curriculum Vitae is Geld waard

Je Curriculum Vitae is geld waard

Als een organisatie een vacature heeft, moet jouw CV € 50.000,- waard zijn. Als jouw C.V. geen € 50.000,- waard is, gaat ie door de shredder of ze drukken op de “delete” knop.

Hoe komt je Curriculum Vitae van onderop naar bovenop de stapel om uitgenodigd te worden? Hoe wordt jouw CV € 50.000,- waard?

Je Curriculum Vitae is Geld waard

Je Curriculum Vitae is Geld waard

Je Curriculum Vitae is geld waard: € 50.000,- in 6 Stappen

Met 6 X P  kun je je CV € 50.000,- waard maken.

 1. De P van Personalia
 2. de P van Pasfoto
 3. de P van Professionele Doelstelling
 4. de P van Prestaties
 5. de P van Passie
 6. de P van Presentatie.

Uiteraard vind je onderstaand tekst en uitleg over deze 6 P’s.

1- De P van Personalia

Dat je doopnamen Maria Johanna Albertina zijn of Engelbertus Theodorus Marcus is voor het uitoefenen van de functie niet relevant. Op een CV is het dus overbodige ballast.

Hetzelfde geldt voor je geloof en burgerlijke staat. Als je op je CV schrijft dat je alleenstaand bent met 3 kids en je vent een vrouw; hoe zou een werkgever dat lezen?

Er zijn altijd uitzonderingen. Als je solliciteert op een school met Christelijke signatuur, dan vermeld je uiteraard wel je godsdienst.

Je voor- en achternaam kunnen op één regel, je straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats ook.

Curriculum Vitae Personalia

Uiteraard is je mobiele nummer belangrijk. Een vast nummer op je CV doet vermoeden dat je niet met je tijd meegaat. Je mailadres is een must en een linkje naar je LinkedIn profiel ook.

Als een auto voor de baan belangrijk is, dan vermeld je dat je een rijbewijs hebt en een eigen auto.

Behalve je geboortedatum is meer bij personalia niet nodig.

2- De P van Pasfoto

Een pasfoto op je CV is een must. Jouw CV zit tussen vele andere CV’s en het ontbreken van een een foto tussen andere CV’s die wel een foto hebben zet je meteen op achterstand. Geen foto doet je CV in de anonimiteit verdwijnen.

Een goede foto met charisma werkt bevorderend. Een like-factor is heel belangrijk!

Curriculum Vitae Pasfoto

Een goede foto maak je tegen een witte achtergrond, zodat er geen afleiding is en jouw gezicht naar voren komt. Je lichaam staat bij voorkeur met een hoek van 45º naar de camera. Kijk recht in de camera, zodat je met een warme smile de kijker uitnodigt om je sympathiek te vinden.

Draag voor een foto geen vrije tijdskleding, knip alsjeblieft niet je partner weg van de trouwfoto, dat je in een luchtballon vaart is reuze leuk, maar weinig professioneel bij een sollicitatie, net zoals die leuke foto bij een zwembad met een glas wijn.

Het beste kun je je sollicitatie outfit dragen met een kleur die hetzelfde is als je ogen, zodat je ogen extra stralen.

3- De P van Professionele Doelstelling

Je Professionele Doelstelling is een mini Elevator Pitch, een mini statement van wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik, wat lever ik de werkgever op met welke talenten en dus welk werk zoek ik en waarom ben ik daar zo goed in?

Curriculum Vitae voorbeeld 4

Met een goede Professionele Doelstelling weet een werkgever meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft. Het maakt het snel lezen van een CV extra aantrekkelijk.

Je Curriculum Vitae is Geld waard

4- De P van Prestaties

Je CV kan door meerdere mensen gelezen worden: door een P&O-er, door een P&O-manager, door je toekomstig leidinggevende, door een intercedente, als je je CV on-line plaatst kan je CV door duizenden mensen gelezen worden.

Vooral leidinggevenden willen weten wat je voor elkaar gekregen hebt. Ze scannen een CV op zoek naar resultaten, naar je track record, naar wat je aantoonbaar bereikt hebt.

Curriculum Vitae Professionele Doelstelling

Een administratief medewerkster die bijvoorbeeld in een half jaar de achterstand van 250 dossiers heeft weggewerkt of een vertegenwoordiger die in een krimpende markt toch voor meer omzet heeft gezorgd, kijk, now we are talking!

Vermeld vooral resultaten bij de banen van pakweg de afgelopen 5 jaar; dat is qua werkervaring het meest relevant.

5- De P van Passie

Passie, er moet passie in je CV zitten, energie, het moet er vanaf spatten dat jij dit werk super leuk vindt, dat je het door en door bent, dat ze je er `s-nachts voor wakker mogen maken.

Als je gewoon je CV mailt zonder eerst gebeld te hebben, dan loop je het risico dat je CV gelezen wordt op dezelfde manier als jij de reclamefolders leest die wekelijks op je deurmat vallen. De folders zijn ok, maar je hebt er niets mee.

Als je eerst belt en er is geen klik of zelfs een anti-klik, dan kun je je veel moeite besparen. Gewoon stoppen. Stuur geen CV.

Als je belt en er is wél een klik, dan wordt je naam genoteerd en krijg je veel specifieke informatie die je in je brief met CV kunt verwerken. Dan schiet je meteen in de roos.

6- De P van Presentatie

Meer met minder. Je bereikt meer met minder. Een zak snoep leegkieperen op een presenteerblaadje is niet handig. Je kunt beter 2 rijtjes van elk 4 snoepjes op een presenteerblaadje leggen. Dat nodigt veel meer uit.

Het Doel van een CV is niet om deze vol te proppen, maar om voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden.

Een CV is als een Bikini: het onthult en verhult

Een goede CV is als een bikini: deze nodigt uit, onthult en verhult. Laat nooit alles zien!

Extra Tips

Tot slot nog een aantal richtlijnen:

 • bescheidenheid siert de mens, maar niet een werkzoekende. Een CV is jouw etalage. Maak je CV oftewel jouw etalage dus net zo aantrekkelijk als de Bijenkorf
 • een CV moet jou weerspiegelen; jouw energie en manier van zijn
 • stem de CV af op de ontvanger. Als je jouw CV naar een gemeente stuurt, dan heeft je CV een andere look en feel dan naar een reclamebureau
 • vermeld nevenactiviteiten
 • vermeld alleen hobby’s waar energie in zit. Lezen en tuinieren klinkt suf, terwijl wielrennen op de Mont Ventoux meteen uitnodigt tot vragen stellen
 • laat eens wat details weg. Het is super leuk als de interviewer daar vragen over stelt, want dan denk je … Bingo!

Wil je meer tips, zodat jouw sollicitatie € 50.000,- waard is?

Kom dan naar de Loopbaan BoostCamp. Dat is een 2-daags LoopbaanEvent, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: talenten, zelfvertrouwen, loopbaankoers, passie, presenteren, Curriculum Vitae, Elevator Pitch en sollicitatiegesprekken.

Je krijgt er 2 overheerlijke lunches bij, een super lekker diner, een compleet warm netwerk met medecursisten, tips, trucs en inside information. En dat voor maar een paar tientjes.

De vorige Loopbaan BoostCamp scoorde een 8,9! Voor meer info klik op Loopbaan BoostCamp.

Gegarandeerd: niet alleen je Curriculum Vitae is na de Loopbaan BoostCamp meer waard, jij bent meer waard, véél meer waard!

Graag tot ziens op de Loopbaan BoostCamp.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Kuba
Door

Kuba

op 15 Dec 2016

Voeg bij die 4 marketingachtige p's er nog maar een toe: de p van purpose of persoonlijke missie: wat wil je bereiken in het groter geheel? Ben je een wereldverbeteraar? Ben je een inspirator? Sluit uiteraard aan op authenticiteit Etc etc

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 15 Dec 2016

Mooie aanvulling, hartelijke dank!

Reactie plaatsen