Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal?
Lieve God ik bestelde een Biefstuk, waarom krijg ik dan een Gehaktbal?
21 oktober 2016 

Lieve God ik bestelde een Biefstuk, waarom krijg ik dan een Gehaktbal?

Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal? Ik word ontslagen. Waarom? Waar is dit ontslag goed voor?

Huh word ik na zoveel jaar trouwe dienst hoppa weg georganiseerd. Waar is dit ontslag goed voor? Out of the blue schijn ik niet goed te functioneren …

Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal?

Lieve God ik bestelde een biefstuk, maar waarom krijg ik dan een gehaktbal?

Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal?

In je loopbaan kan er van alles gebeuren en áls er dan iets vervelends gebeurt -zoals bij ontslag- dan vragen mensen zich af … waarom overkomt mij dit?

Met deze vraag lijkt het alsof God of het lot met opzet iets vervelends met je voorheeft. Alsof God er genoegen in schept jou in de ellende te storten. zeg maar een SM-God.

Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal?

Als dat zo zou zijn, dan is onze Heer een SM-God. Elke keer als jou iets vervelends overkomt, dan staat Hij hoog boven ons te juichen en te springen alsof Hij zojuist de jackpot heeft gewonnen.

Gillend van de pret stormt hij op de engelen af die toevallig in de buurt zijn en geeft ze een dikke High 5!

High 5

High 5

High 5

Wat gun je een ander?

Kijk eens om jezelf heen. Wat gun je een ander? Is er iemand die je ontslag gunt? Is er iemand die je kent waarbij je denkt … nou, ik hoop dat je in een ravijn valt … nu krabbel je wat terug … naaah ik zal je matsen, ontslag is ook al ellendig genoeg.

Hoogstwaarschijnlijk gun je de ander het allerbeste. De ander gunt jou immers ook het allerbeste.

Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal?

Als er een collega is die een onvoldoende beoordeling krijgt bij een functioneringsgesprek, dan zien anderen dat vaak al  aankomen. Dat de desbetreffende collega en de functie of de organisatie geen match zijn is al eerder merkbaar en voelbaar.

Wisselen van baan vinden de meeste mensen spannend. Super spannend. Daarom stellen ze dat zo lang mogelijk uit. Blijkbaar is het nodig om eerst met je kop tegen de muur te knallen.

Buikbrein houdt van relaxed, maar jij gaat headbangen?

Je hebt 20 meter maag- en darmkanaal met daarin meer dan 100 miljoen zenuwcellen. Daar zit je gevoel, je onderbuik gevoel, je intuïtie, zeg maar je gutfeeling.

Je buikbrein houdt niet van gedoe. Het ligt zo lang mogelijk relaxed in de hangmat, liefst met 25 graden Celcius, briesje, Pina Colada en tropisch muziekje erbij.

Buikbrein

Buikbrein

Buikbrein

Bij wisseling van baan heb je zelfvertrouwen nodig. Je moet je talenten, sterkten en zwakten op een rijtje hebben, weten welke loopbaankoers jouw passie heeft, je Curriculum Vitae moet niet onderop maar bovenop de stapel komen, je moet gaan netwerken, jezelf optimaal weten te presenteren en als klap op de vuurpijl moet je je concurrentie in het sollicitatiegesprek weten te verslaan.

Ok dan, dat is een hele mond vol. Wat een gedoe. Daar zit buikbrein mooi niet op te wachten.

Dus blijf je stijfkoppig doorgaan zolang het kan. Zeg maar headbangen.

Tot hier en niet verder …

Soms heb je even een wake-up call nodig. Dan moet het dekbed even opgeschud worden. De doos met pingpongballen mag even flink door elkaar geschud gaan worden.

Het heeft geen zin om verder die doodlopende straat in te lopen.

Jezelf opblazen geeft Rommel

Als je tegen beter weten in tóch volhoudt, dan heb je daar extra kracht voor nodig. De binnenkant -je buikbrein- wordt er onzeker van en krimpt wat in elkaar. Het bereidt zich wat voor op naderend onheil.

Deep down, deep deep down voel je dat wel aan en je besluit er eerst niet naar te luisteren. Je keert je buikbrein de rug toe en je blaast je wat op. Totdat de boel ontploft en dat geeft altijd rommel.

Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal?

Als je een probleem hebt of als je ergens tegenaan loopt, dat is dat probleem -ook al noemen anderen het haha een uitdaging- groter dan jij. Het is je de baas. Het achtervolgt je. Als je het echt niet wilt zien, dan gaat het pontificaal tegenover je staan.

Zolang je probeert jezelf groter te maken vermijd je de dialoog met het probleem. Je maakt er dan een machtsstrijd van.

Als ik je een tip mag geven: maak jezelf juist kleiner.

Accepteer de gehaktbal.

God en anderen gunnen jou echt het allerbeste.

Het probleem wijst je de oplossing.

Wat is Lef?

Lef is de uitnodiging aangaan om je problemen een hand te geven. Om je probleem de hand te reiken, er echt naar te kijken en ze te omarmen.

Lef is als je van de uitdaging een uitnodiging maakt en je je laat leiden naar de oplossing.

Nieuwe Route

Dan ontstaat er een nieuwe route. Je loopt naar het nieuwe. Dat voelt heel spannend, buikbrein vindt adrenaline super spannend.

Je echte zijn zit in BuikbreinDoor de adrenaline komt er nieuwe energie vrij en je buikbrein gaat reikhalzend uitkijken naar de oplossing, want dat geeft rust.

Nieuwe Plek van Bestemming

Je sterke en zwakke punten zijn aan de buitenkant makkelijk waarneembaar. Het is de buitenkant die de binnenkant weerspiegelt.

Aan de binnenkant zitten je talenten. Je talenten kunnen zich naar buiten toe uiten op meerdere manieren. Een talent heeft dus meerdere sterke en zwakke punten.

Je talenten zijn een stukje Goddelijkheid in jezelf. Als je met je talenten werkt, dan houdt je het meeste van jezelf, van je werk en houden anderen het meeste van jou.

Waar is de Jus?

Allemaal willen we biefstuk (behalve dan de vegetariërs onder ons :-)).

Het leven serveert je soms geen biefstuk, maar een gehaktbal.

Je problemen weigeren is hetzelfde als het weigeren van de gehaktbal.

Dat is ok, maar dan krijg je er ook geen jus bij.

Zonder jus verliest de gehaktbal en het leven de glans.

Gehaktbal met Jus

Gehaktbal met jus

Gehaktbal met Jus

Lieve God ik bestelde een biefstuk, waarom krijg ik dan een gehaktbal?

Wil jij een gratis Gehaktbal met Jus?

Kom dan naar de Loopbaan BoostCamp. Dit is een 2-daags loopbaan event, waarbij je je talenten, loopbaankoers, Curriculum Vitae, je presentatie en je sollicitatie weer op de rit krijgt.

De Loopbaan BoostCamp is een LoopbaanFeest! Er komt en zangeres zingen, er zijn gastsprekers, een werkgever geeft je inside information over sollicitaties en je leert mensen kennen die in hetzelfde schuitje zitten als jij.

Je krijgt er 2 overheerlijke lunches bij met alles erop en eraan en een netwerkdiner. Tijdens dit diner wordt een stamppotbuffet geserveerd met gehaktbal.

Right on Track

Je ontdekt er hoe je met jezelf en met je loopbaan weer right on track komt. Hoe je 85% kans hebt op het waar maken van je droombaan.

Je loopt trouwens het risico, dat er geen gehaktbal geserveerd wordt maar pizza. En dan heb ik het over authentieke, zelfgemaakte pizza uit een houtgestookte kachel in een Range Rover, ja de wonderen zijn de wereld niet uit.

Gratis? Naaah, sorry, bijna, ik vraag € 48,- voor lunches, diner, koffie en thee. De inzet van de vrijwilligers en mij is geheel gratis.

Klik voor info en wat anderen erover zeggen klik op Loopbaan BoostCamp.

Ik zie je graag bij de gehaktbal!

Op je LoopbaanSucces,

Bodo

P.s.: Je reactie is van harte welkom!

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen