Hoe maak je een perfect Curriculum Vitae voor meer Sollicitaties
22- Perfect Curriculum Vitae voor meer Sollicitaties (uit 25 Tips om je Loopbaan NU te boosten)
24 mei 2016 

22- Perfect Curriculum Vitae voor meer Sollicitaties (uit 25 Tips om je Loopbaan NU te boosten)

Een perfect Curriculum Vitae bestaat uit 2 pagina’s. Als een werkgever 250 reacties ontvangt à 4 pagina’s … hoe zou jij omgaan met 1.000 pagina’s oftewel 2 pakken kopieerpapier?

De meeste CV’s zijn verre van perfect en eindigen dan onderop de stapel of bij de “delete button”. Hoe maak je een perfect Curriculum Vitae dat bovenop de stapel van “uitnodigingen” komt?

Perfect Curriculum Vitae

Perfect Curriculum Vitae

Perfect Curriculum Vitae

Perfect Curriculum Vitae is aflevering 22 (Deel III H.3) uit “25 Tips om je Loopbaan NU te boosten”. Dit E-book bestaat uit 5 delen en heb ik geschreven als cadeau aan jou, omdat ik 25 jaar mensen op de arbeidsmarkt begeleid.

In dit E-book met 45 bijbehorende video’s zitten eyeopeners, ai-openers en tips om meer uit je loopbaan te halen of -sterker nog- om je droombaan te vinden.

Perfect Curriculum Vitae (uit 25 Tips om je Loopbaan NU te boosten)

Perfect Curriculum Vitae (uit 25 Tips om je Loopbaan NU te boosten)

Perfect Curriculum Vitae met 4 x P

Selecteurs kunnen de eerste 50 reacties lezen en de rest voorlopig wegleggen. Ze kunnen de reacties snel doorbladeren, totdat ze 10 geschikte mensen hebben en hen uitnodigen voor een speeddate.

Ze kunnen een grove selectie toepassen, waaruit 75% afgewezen wordt en uit de resterende 25% worden at random 5 personen uitgenodigd voor een 1e gesprek.

Feit is dat ze de regie hebben hoe om te gaan met zo’n veelheid aan reacties.

Met de onderstaande tips pak je een flink stuk van die regie terug, zodat jouw brief met CV bovenop de stapel komt, zodat je uitgenodigd wordt.

Met de 4 x P – formule komt jouw CV bovenop de stapel.

Voordat ik je Curriculum Vitae ga behandelen eerst nog 2 belangrijke tips.

  1. Eerst komt, eerst maalt. Dus als je een vacature ziet, wees er dan snel bij;
  2. Voordat je reageert altijd eerst even bellen.

Stel dat de eigenaar van een bedrijf in geschenk-artikelen een secretaresse zoekt, dan kan hij een rechterhand bedoelen die het hele backoffice takenpakket uitoefent, hij kan een zeer aantrekkelijk uitziende jonge dame bedoelen waarmee de omzet zeker zal stijgen en hij kan een representatieve secretaresse zoeken.

Wat er precies bedoeld wordt met de advertentie, wie de ideale kandidaat is, het beeld dat de werkgever heeft van de ideale kandidaat, daar kom je alleen achter door te bellen.

Door te bellen kun je een veel gerichtere CV en brief sturen. Als je een brief met CV stuurt, inhoudelijk is er qua functie-eisen een match en je hebt eerst gebeld, dan is dat bijna al een garantie om uitgenodigd te worden.

De 4 x P – Formule voor een CV bovenop de Stapel

De 1e P staat voor Personalia.

Houd Personalia zo kort en krachtig mogelijk. Op de 1e regel je voor- en achter-naam, op de volgende regel straat, huisnummer, postcode en woonplaats, op de 3e regel je geboortedatum, op de 4e regel je mailadres, op de 5e regel de link naar je LinkedIn profiel, eventueel daaronder de link naar je zakelijke Facebook pagina en telefoonnummer.

curriculum-vitae-personalia-kort-en-krachtig

Meer is meestal niet nodig. Je doopnamen, waar je geboren bent, “gescheiden en 4 kinderen” is allemaal niet nodig. Als je solliciteert bij een werkgever met christelijke signatuur kan het juist wel weer handig zijn om je godsdienst te vermelden.

De 2e P staat voor Pasfoto

De Personalia staan meestal links bovenaan op je CV, rechts daarvan kun je een pasfoto plaatsen. Meer dan 50% van de recruiters toetst je naam in op Google en ze willen van tevoren even een indruk van je hebben.

De 3e P is de P van Professionele Doelstelling

Dit is je geschreven Elevator Pitch. Liefst hooguit 5 zinnen.

curriculum-vitae-professionele-doelstelling

De 4e P is de P van Prestaties.

Om je prestaties te vermelden kun je bij de banen van de afgelopen 5 jaar enkele concreet behaalde resultaten benoemen. Je arbeidsverleden som je anti-chronologisch op, de meest recente baan dus als eerste.

Na je arbeidsverleden komen opleidingen en cursussen (wees zo kort mogelijk maar vermeld wel behaalde diploma’s en getuigschriften).

Tenslotte kun je overige activiteiten vermelden, zoals rollen in een bestuur, vrijwilligerswerk, hobby’s etc.

curriculum-vitae-voorbeeld-deel-4

 

Als de recruiter jouw CV opent (liefst in PDF-format), dan staat nu alle relevante informatie meteen bovenaan in de bovenste helft van de 1e pagina, want dat gedeelte is immers zichtbaar op een scherm bij het openen van het document.

Onderstaand een CV, zoals ik vaak tegenkom. Een lange lijst van personalia, gevolgd door opleidingen en cursussen, daarna werkervaring, etc.

 

Gevolg is dat mijn oog, verstand en buikbrein aan het zoeken zijn tijdens het lezen, zo van: “wat heb ik eraan”?

Dat kan ook anders:

Op de bovenstaande CV is in één oogopslag zichtbaar wat deze meneer te bieden heeft en wat hij zoekt.

Met 4 x P heeft jouw CV 4 x meer kans op een uitnodiging.

Wil jij een perfect Curriculum Vitae?

Perfect Curriculum Vitae

Kom dan naar de Loopbaan BoostCamp. Dit is een 2-daagse LoopbaanTraining vol met energie, inspiratie, eye-openers, oefeningen, ai-openers, tips en tools voor duurzaam succes, twee lunches en een netwerkdiner!

De waarde van deze training is ruim € 500,-. Om aan te tonen dat iedereen stappen kan zetten, bied ik je deze training aan voor € 48,-

Dit is wat je ontvangt:

1. Zelfvertrouwen

2. Je talenten op een rijtje

3. Zicht op Loopbaankoers

4. Passie en hoe je meer passie krijgt

5. Curriculum Vitae: de do’s and dont’s

6. Jezelf authentiek presenteren

7. Een pakkende Elevator Pitch

8. Hoe je vacatures vindt met social media

9. Vragen en failproof antwoorden in het sollicitatiegesprek

10. Inside tips en trucs over winnend solliciteren.

Klik voor meer info op 2 Dagen Loopbaan BoostCamp

Op je LoopbaanSucces!

Bodo

P.s.: Reacties zijn van harte welkom

 

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen