STOP met zoeken naar je LoopbaanKoers!
Stop met zoeken naar je loopbaankoers!
09 oktober 2018 

Stop met zoeken naar je loopbaankoers!

Altijd maar op zoek zijn naar je loopbaankoers.

Hoe dat vooral NIET werkt en een beetje hoe dat WEL kan.

Ik vraag me trouwens af of hard zoeken naar je koers wel echt werkt.

Stop met zoeken naar je LoopbaanKoers!

Stop met zoeken naar je LoopbaanKoers

Nou heb ik even zitten speuren -Google weet bijna alles- en ik heb het volgende gevonden.

Als eerste ben ik gaan zoeken naar hoeveel coaches er eigenlijk zijn in Nederland. En wat denk je?

Ik kwam na mijn zoektocht uit op 40.000 coaches. Voor mijn gevoel coacht de ene helft van Nederland bijna de andere helft.

En een deel daarvan zijn loopbaancoaches, dit zijn er wel geteld 5.000.

Daarna ben ik gaan Googlen op de beroepsbevolking. Deze blijkt groot; er zijn bijna 9.000.000 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar die betaald werk hebben, die betaald werk hadden of die betaald werk zoeken.

Stop met zoeken naar je LoopbaanKoers!

Nou schat ik in dat een kwart van deze mensen erg blij met hun werk is. Ze stappen fluitend op de fiets of in de auto en denken: ‘Joepie, ik mag vandaag weer.’ Hun werk scoort dan ook een 8 of hoger.

Ik denk dat nog eens een kwart van de beroepsbevolking erg ontevreden is; ze scoren in mijn aanname een 4 of lager.

Zij zijn om diverse redenen niet aan het werk, dus werkeloos of soms zelfs langdurig werkeloos, of ze zijn arbeidsongeschikt. Overigens denk ik dat deze mensen weinig tot geen budget hebben voor loopbaanbegeleiding.

Stop met zoeken naar je LoopbaanKoers!

Dan resteert nog 50% van de beroepsbevolking, dus 4.500.000 personen. Deze groep kun je gemakshalve opdelen in 3 gedeelten van elk 1.500.000 personen.

  1. Zij zijn momenteel tevreden en geven ze een cijfer tussen 7 en 8.
  2. Voor deze groep van de beroepsbevolking is het werk een soort van oké. Het wringt een beetje, maar niet voldoende om echt tot actie over te gaan. Zij waarderen hun huidige baan met een cijfer tussen 5.5. en 7.
  3. Deze groep voelt dat het wringt en dat er noodzaak is om in actie te komen. Zij geven hun baan een cijfer tussen 4 en 5.5.

Of toch zoeken naar je LoopbaanKoers?

Deze laatste categorie is actief zoekend op de arbeidsmarkt.

Zij willen graag ander werk.

Als je immers nog redelijk tevreden bent met je werk, zoek je logischer wijs in het verlengde van je huidige baan. Alleen als de pijn groot is of wordt dan overweeg je loopbaancoaching.

Je zit toch niet te wachten op een LoopbaanCoach?

Wees nou eerlijk, jij wordt s’ochtends toch niet wakker met de gedacht: “doe mij maar een loopbaancoach”. En je gaat verder met denken: “Het lijkt mij zo geinig zo’n LoopbaanCoach en dat heb ik nog nooit gedaan dus kom maar op!” Tuurlijk niet!

Het fikt al een tijdje

Als je een LoopbaanCoach zoekt, dan fikt al een tijdje. Je voelt dat er iets moet gebeuren!

Als je nog even naar de voorgaande cijfers kijkt, dan zijn er ongeveer 1.500.000 mensen op zoek naar een baan.

Hoeveel Vacatures zijn er?

Vervolgens ben ik gaan uitzoeken hoeveel vacatures er eigenlijk in Nederland zijn. Er zijn volgens het CBS 250.000 bekende vacatures.

Bekende vacatures! Als dat de bekende vacatures zijn, dan zijn er ook onbekende vacatures toch?

Stel nou dat ik zelf een vacature zou hebben. Dan zou ik deze zeker niet publiceren, want dan krijg ik een hele kudde met sollicitanten, mails en telefoontjes, dan moet ik brieven lezen en beantwoorden, mensen uitnodigen voor gesprek en er ook nog iets van vinden. Da’s veel werk!

Er zijn veel Vacatures nu

Ik denk dat dit voor meer bedrijven zo werkt. Het aantal verborgen vacatures is ongeveer gelijk aan het aantal bekende vacatures, dus dat maakt samen 500.000 vacatures in Nederland.

Een vacature zal zo’n 3 maanden open staan, daarna is de vacature wel ingevuld toch?

Even resumeren

Even resumeren: Er zijn 500.000 vacatures en er zijn 1.5 miljoen mensen op zoek naar een baan.

Dat betekent dan toch dat met 9 maanden geduld en deze 1.5 miljoen mensen hun droombaan bereiken?

Stop dus met zoeken naar je LoopbaanKoers!

Jazeker, stop met zoeken naar je loopbaankoers!

Ga juist veel naar feestjes. Praat veel met mensen en voor de rest hoef je niks te doen. De loopbaan komt zo voorbij lopen en al je loopbaanproblemen zijn opgelost!

Er is een potje van € 2.000.000.000,-

Uit de kranten heb ik het nieuws vernomen, dat de regering de dividendbelasting wil afschaffen om grote concerns naar Nederland te halen.

Vandaag heeft Unilever besloten dat het hoofdkantoor in London blijft. Dus die 2 miljard mag een andere bestemming krijgen.

Kun je nagaan, als ik thuis even zomaar zonder plausibele reden  100,- uitgeef, dan moet ik op het matje komen. Maar Premier Rutte kan zonder een deugdelijke onderbouwing 2 miljard uitgeven?

Daar maken mijn gedachten rare bokkensprongen van.

Een Bokkensprong

Even een andere bokkensprong:

We hebben in Nederland zo’n 5.000 loopbaancoaches. Wat zouden zij eigenlijk verdienen?

Hmmm… als ik nou naar mijn eigen bedrijf kijk dan heb ik door de bank genomen een gemiddelde van 250 klanten en een omzet van 1.5 ton in een jaar. Dat maakt dat een klant bij mij gemiddeld € 600,00 besteedt.

Stel dat de gemiddelde loopbaancoach 50 klanten heeft en deze besteden gemiddeld € 600,00 p.p. Dan heeft de gemiddelde coach een omzet van € 30.000,- per jaar. Dan moet er wel nog belasting, huur, etc… betaald worden.

Hoera 40.000 LoopbaanCoaches erbij

Stel nou, dat die 2 miljard door de regering vrijgemaakt wordt en opgedeeld in stukjes van € 30.000,-.

Dan kunnen er in één keer 40.000 coaches worden ingehuurd. Als elke LoopbaanCoach 50 klanten per jaar begeleidt, dan kunnen er op jaarbasis 40.000 coaches x 50 klanten = samen 2 miljoen mensen op jaarbasis begeleiden worden.

Stop dus met zoeken naar je LoopbaanKoers!

De gehele beroepsbevolking telt 9 miljoen dus kan in 5 jaar tijd de gehele beroepsbevolking begeleid worden naar werken met passie.

Dus kom op maar op regering! Zo zetten jullie de gehele beroepsbevolking in hun passie. Jullie blij, wij blij!

By the way …

doorgaans zetten we onszelf te veel onder druk als we zoeken naar onze loopbaankoers.

Onze ziel wil ons graag begeleiden naar het mooiste werk, naar onze passie.

De ziel laat zich alleen niet dwingen tot ‘doe mij even mijn koers!’

Als jij zover bent, laat je ziel met liefde zien waar je voor gemaakt bent.

Stop dus met zoeken naar je loopbaankoers. Als je haar gewoon uitnodigt, zal ze je met liefde omarmen.

Wil je een duik nemen , ontdekken wie je in Essentie bent en je essentie omhelzen? Dan ben je welkom in de 4-Daagse training: Welkom in je Leven, Bron, Bezieling en Talenten.

Er is ook een luchtigere ééndaagse variant: In 1 Dag van Denken naar Doen.

Met hartelijke loopbaangroeten,

Bodo

P.s.: Je reactie is van harte welkom!

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Henk Sietzema
Door

Henk Sietzema

op 11 Oct 2018

Hoi Bodo, het is elke keer weer verrassend hoe jij jou passie aan ieder beschikbaar stelt. Alleen het lezen van jou nieuwsbrief geeft mij al energie. Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat ik bij jou de training volgde en ik mijn loopbaan in overleg met mijn vrouw drastisch heb gewijzigd. Ik heb ons huis, de boerderij van dik 100 jaar oud, compleet verbouwd (mijn passie !!) en ben een gelukkig huisvader in een prachtig gezin. Door te weten wie je bent en hoe je bent gevormd is het voor mij helemaal niet moeilijk meer om de juiste keuzes te maken. Mensen om mij heen zien dat en vragen mij soms hoe ik dat doe. Daaruit volgen leuke gesprekken en soms adviezen. Gewoon leuk en simpel. Heel mooi dat jij daar aan hebt bijgedragen. Veel succes in jou passie!!

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 16 Oct 2018

Hallo Henk, Jeetje, hele hartelijke dank voor je mooie woorden, ik bloos er een beetje van. Heel graag gedaan, met hart en ziel!

Reactie plaatsen