Page content

Passie als LoopbaanBarometer

Met je Loopbaan van de Noordpool to the Tropics

Hoera, het is zomervakantie. We treffen het, de zon schijnt en het is 25 graden. Of je nu in Nederland bent of in het buitenland: tijd om alle beslommeringen los te laten, te genieten en de accu op te laden.

Straks ga je weer naar je werk. Hoe stap je  in de auto? Hoera ik mag weer of help ik moet weer?

Dit artikel gaat over passie: wat is het, hoe help je het om zeep en hoe laat je passie groeien?

Wat is passie?

Passie is pure energie. Het is geen doel, maar een verschijnsel; een fenomeen. Het is net als met stroom: als plus en min met elkaar verbonden zijn, gaat elektriciteit stromen en gaat de lamp schijnen. Hoe meer elektriciteit er stroomt, hoe meer licht de lamp geeft.

Wat passie op je werk betreft: hoe meer je doet wie en wat je bent, hoe meer passie je erbij beleeft. En dat werkt aanstekelijk: iedereen ziet het.

Passie in je loopbaan

Passie in je loopbaan

De onderdelen van Passie

 1. Volg je hart en doe wat je de meeste plezier geeft
 2. Talent: geef het de ruimte
 3. Kies! Laat dat achterwege wat je frustreert
 4. Toewijding, hard werken, zet passie op no.1 in je leven
 5. Doorzetten, vooral bij tegenslag
 6. Focus; laat je niet afleiden
 7. Ga uit je comfortzone
 8. Luister naar de fluister van het leven.

Ik nodig je van harte uit om op youtube naar filmpjes te kijken van Nick Vujicic; hij belichaamt alle 8 de bovenstaande punten.

Het effect van passie: je bent een magneet!

Susan Boyle, Nick Vujicic, Brigitte Kaandorp, Robert ten Brink, Ruth Flowers; allemaal voorbeelden van mensen die zijn wat ze doen, mensen die hun werk met hart en ziel doen en er dus veel resultaat mee bereiken. Ken je een aantal van deze mensen niet? Dan mis je wat ... zoek ze op op youtube.

Passie geeft resultaat

Ken jij mensen die echt goed zijn in hun werk? Sta even een moment stil en haal 2 of 3 mensen voor de geest. Vinden ze hun werk leuk? Grote kans van wel. Zo te zien gaan passie en resultaat hand in hand.

Als je succesvol in je werk bent, dan ben je waarschijnlijk gepassioneerd; je vindt je werk echt leuk. Boek je niet de gewenste resultaten in je werk? Dan is er werk aan de winkel.

De rol van passie bij het solliciteren

Een werkgever ontvangt in deze tijden soms 200 CV's voor een vacature. Deze worden eerst gescreend op de functie-eisen. Meestal valt dan zo'n 66% af. Vervolgens wordt gekeken naar wie deze functie echt in zich heeft en wie de grootste meerwaarde heeft. Daarbij straalt passie door in alles.

Degenen die de baan echt leuk vinden, staan te popelen om aan de slag te gaan. Ze bellen eerst voor meer informatie. Als het klikt in het telefoongesprek, dan komt deze klik ook terug in de sollicitatiebrief of in de sollicitatiemail. Dan heb je meteen een streepje voor.

Een goede CV is als een Bikini

De passie van gekwalificeerde mensen straalt ook uit in hun Curriculum Vitae: deze heeft "smoel", ziet er goed verzorgd uit, straalt energie uit en vermeldt resultaten. Een administratief medewerkster die vermeldt dat ze in een half jaar de achterstand van 250 dossiers heeft weggewerkt maakt haar werk aantoonbaar en scoort bonuspunten.

Zoek je een handleiding om de perfecte CV te maken inclusief 15 voorbeeld CV's, klik dan hier.

Gepassioneerd maakt zelfbewust en actief

Om succesvol te solliciteren, zijn een aantal stappen nodig:

1- Je begint bij de basis: jezelf en je houding. Klagers maken minder kans. Beschouw het glas als halfvol. Be the change en schep je kansen. Voor een oppepper klik hier.

2- Je weet precies wat je 5 grootste talenten zijn en op welke manier deze zich uiten in sterkten en zwakten. Talent is wat je bent, sterkten & zwakten zijn taken die je goed of minder goed doet. Als je zelfbewust bent, dan kun je concrete voorbeelden geven van de resultaten die je boekt met je talenten

3- Je weet wat je expertise is. In welke functies ben jij een expert? In welke taken ben je echt goed? Welke werkzaamheden zijn voor jou zo makkelijk, dat je het wellicht niet voor mogelijk houdt dat je er ook nog een salaris mee kunt verdienen? Waarvoor kunnen ze je midden in de nacht wakker maken? Wat vind je zó leuk, dat je het desnoods een poos gratis zou willen doen?

4- Je weet wat je loopbaankoers is. Dat zijn die taken die je met het grootste plezier doet en waarmee jij veel resultaat bereikt. Anderen zien het jou zonder meer doen, ze voelen dat aan als volstrekt logisch. Het is op gebied van werk doen wie en wat je bent. Werk maakt het tot een professie; je bent er een professional in en je durft dus concrete resultaten te beloven, omdat je weet dat het je links- of rechtsom toch lukt.

5- Je weet op welke manier je in welke organisaties je deze taken uit wilt oefenen. In een commerciële organisatie, in een not-for-profit organisatie of als ZZP-er. Je zorgt ervoor dat je daar werkt, waar je talenten en je expertise optimaal tot hun recht komen.

6- In je Curriculum Vitae vermeld je je "Professionele Doelstelling". Deze bestaat uit 3 of 4 regels en vermeldt je talenten, je werkervaring, voor welke resultaten jij garant staat en wat voor baan je zoekt. Je professionele doelstelling kun je ook heel goed in je LinkedIn profiel verwerken.

7- Als je je talenten nauwkeurig kunt omschrijven en dus lekker in je kracht staat, als je weet welk werk jij het liefste doet -gewoon omdat je er goed in bent- en als je weet hoe en waar, dan vertel je er met veel plezier over. Aan familie, bekenden, collega's; aan iedereen die je kent. Dit heet netwerken. De over de top term is personal branding.

8- Zo schakel je hulp in en je netwerk houdt je graag op de hoogte als er in het bedrijf waar ze werken een vacature ontstaat die voor jou interessant kan zijn. Want als je goed bent, dit uitstraalt en weet te communiceren, dan bevelen ze je graag aan.

Hoe scoor je een baan bij loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie

9- Nu komt netwerken voor gevorderden. Als je echt graag je werk doet, dan ga je natuurlijk niet thuis achter vacaturesites zitten af te wachten tot er vroeg of laat zo'n vacature verschijnt. Want dan plaats je je in een belachelijke concurrentiepositie tussen 200 anderen. je doet er juist een schepje bovenop en je gaat actief op jacht. Bijvoorbeeld door via LinkedIn leidinggevenden en P&O-ers te benaderen. Lefhebbers pakken de kortste weg naar werk en stappen rechtstreeks bedrijven binnen. Voor out-of-thye-box tips klik hier.

10- Nog enkele tips voor gevorderden: bezoek netwerkbijeenkomsten. Je kunt deze ook zelf organiseren door familieleden, vrienden, bekenden van de sportclub, studiegenoten, collega's en ex-collega's uit te nodigen voor een etentje bij jou thuis. Vraag of ze je willen helpen, vertel wat je waarom zoekt en vraag hen open hoe ze je kunnen helpen. Grote kans, dat je een geweldige avond hebt!

Hoe help je passie om zeep?

Zet niet jezelf en je talenten op de 1e plaats, maar geld en je inkomen. Als je in je passie leeft e3n werkt, dan geniet je 3-Dimensionaal van de resultaten en van het succes. Als je geld op de 1e plaats zet, dan merk je weinig in het begin, maar vroeg of laat wordt je leven 2-Dimensionaal.

Als je je werk niet leuk vindt, bespreek dit dan vooral niet met je leidinggevende en/of met P&O. Wat je wel kunt doen is thuis lekker klagen. Eigenlijk imiteer je dan Brigitte Kaandorp: "ik heb een héél zwaar leven ..." Mocht je dit liedje niet kennen, bekijk het dan op youtube, het is hilarisch en herkenbaar.

Schakel geen ervaren loopbaancoach in en volg ook geen loopbaantraining, want dan zou er wel eens een traantje weggepinkt kunnen worden, omdat jij uiteindelijk de enige bent die iets aan je loopbaan kan DOEN.

Nou kan ik nog veel meer manieren opnoemen, maar ik denk dat je de meeste zelf wel kunt verzinnen ... de vraag is of je jezelf echt serieus neemt en je talenten en expertise op de 1e plaats durf te zetten.

Hoe laat je passie groeien?

Onderstaand lees je de feedback die ik vorige week ontving:

Hallo Bodo, Wat heeft de Personal Power Training mij veel gebracht! Deze introverte binnenvetter kon zich eindelijk openen. De dingen die ik in de training heb mee gemaakt en gevoeld zijn eigenlijk niet te beschrijven. In een woord ongelofelijk! En toch moet ik het wel geloven; ik ben zelf het bewijs. Ik begon steeds meer bij mezelf te komen, en nu voel ik weer warmte, ook naar anderen.

Heb weer wat vertrouwen in mezelf. En durf dit ook te tonen. Ook in gesprekken met mensen, soms wildvreemden. Vind het wel doodeng, maar ik doe het wel. Heb mij zelfs opgegeven voor vrijwilligerswerk in een grandcafé. Dat zijn 2 dingen die ver buiten mijn comfortzone liggen: sociale interactie en nieuwe mensen/collega's... Maar weer: ik doe en durf het nu wel.

Hartelijk dank dat jij de veilige omgeving en goede sfeer mogelijk hebt gemaakt, waarin ik mijn blokkades kon zien en overwinnen. De terugkomavond was een mooie intense belevenis! Je anti-contract benoemen is een heftige en converterende gebeurtenis. Maar om vervolgens achter je levenscontract te komen is een prachtig gevoel en geeft een rust die overweldigend en intens is.

Nu nog mijn loopbaankoers ontdekken, ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.  Groeten Michiel

Hoe laat je je passie nóg meer groeien?

Kennismaken

Als je kennis wilt maken met de unieke en succesvolle dienstverlening van LoopbaanRegisseur, dan nodig ik je uit voor de Loopbaan BoostCamp.

Twee dagen vol met energie, inspiratie, oefeningen, tips, eye-openers, ai-openers, twee lunches en een netwerkdiner!

Pak je Talenten, Koers en Passie, haal meer uit Communicatie, verdubbel je Netwerk leer jezelf optimaal te Presenteren en Solliciteer trefzeker. Zo selecteer jij je Baan en Baas. Voor meer informatie klik op deze link.

Je kunt ook een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Als je het contactformulier invult, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.

Op je LoopbaanSucces,

Bodo Agterhof

  Comment Section

  0 reacties op “Passie als LoopbaanBarometer

  Plaats een reactie


  *