Tips bij een loopbaankoers
Tips bij een loopbaankoers

Tips bij een loopbaankoers

Tips bij een loopbaankoers

Werk is een wezenlijk onderdeel van ons leven. Ga maar na; gedurende je leven breng je veel tijd door op en met je werk. Als dit een prettige werkplek is, combineer je er successen en plezier en geeft energie je werk. Maar soms kost energie je juist werk.

Stel je koers op tijd bij en voorkom een vastloper

De loopbaankoers is de bestemming die je als stip aan de horizon hebt staan. Totdat je van baan wisselt trek je samen met je collega's op, totdat je van baan wisselt.

Je loopbaan is een overzicht van de banen die je gehad hebt, de baan die je nu hebt en je volgende baan. Vroeger ging je gewoon naar een handels- of een technische school of volgde je je vader op.

Tegenwoordig is er veel meer keus en denken mensen na over hun baan en dat is goede zaak. Ze vragen zich hardop af of hun werk ze nog energie geeft. Is dat niet het geval, dan is het zaak de loopbaankoers bij te stellen en met dit gegeven aan de slag te gaan.

Anders wacht je een burn-out en dat kost ruim een jaar om er weer bovenop te komen.

Geeft je huidige baan je nog wel voldoende energie?

Wat jij je bij het werk dat je doet af kunt vragen is of het je energie geeft. Kijk in het verlengde hiervan waar je talenten liggen en voor welk werk je geschikt bent.

Vaak lopen mensen eerst vast en gaan zich dán pas deze vraag stellen, da's dus precies de verkeerde volgorde. En jij beste lezer? Welk cijfer geef jij aan je werk?

Je zou dit cijfer in onderdelen uit elkaar kunnen trekken. Welk cijfer geef je . . . 
  • Je baan (de taken die je doet)
  • Je baas (je directe baas of de directeur)
  • Je branche waar je werkzaam bent
  • Je beloning (zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden)
  • Je collega's
  • Je mogelijkheden om je te ontplooien in de richting die je wilt
  • Je reisafstand. 
De centrale vraag is, of jij al deze onderdelen nog echt bént. Heb je werk dat je energie kost en geen nieuwe energie geeft, dan is de kans op een vastloper levensgroot.

De flexibele loopbaankoers

De uitgestippelde loopbaankoers moet je loopbaan op koers houden in de richting van de stip aan de horizon. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan en soms kun je dat gewoon niet alleen. Dan is ondersteuning noodzakelijk.

Dit kan een adviesgesprek zijn maar even goed de keuze voor een studie of specifieke coaching. Ook het volgen van trainingen kan je verder helpen. Het hangt van jezelf af of je met een klein aantal gesprekken even wilt sparren, of dat je met hart en ziel helemaal door de wasstraat wilt gaan.

Met behulp van deze ondersteuning houd je een helder koers naar de stip aan de horizon of stel je die juist bij, want een loopbaankoers is tegenwoordig flexibel. Dat moet ook wel, omdat alles momenteel snel verandert op alle werkvloeren.

Heb jij zelf wel eens nagedacht hoe jouw functie er over een jaar uitziet? Of over 2, 3, 4 of 5 jaar?

Ben je je koers kwijt of helemaal van `t padje af?

Er is een verschil tussen je loopbaankoers kwijt zijn of helemaal van `t loopbaanpadje af zijn.

Een loopbaan duurt tussen de 30 en 40 jaar, het zal dus niet altijd een een feestje zijn met goudsnippers, ballonnen, applaus en een confettikanon. Het is normaal, dat er soms wat routine insluipt, dat het even niet klikt met een collega, dat je een rotklus tussendoor hebt of dat je een keertje een leidinggevende hebt die van zichzelf vindt dat ie absoluut no way geen enkel autoriteitsconflict heeft, schnappie wel?

Van een jaartje hard werken gaat heus niemand dood, tenminste als dat werk in je straatje past.

Het gaat erom, of jij die baan bènt. Als de afstand tot jouw kern en jouw wezen aan de ene kant en die baan met al zijn elementen aan de andere kant wat groter wordt, ben je je koers soms even kwijt. Dat hoeft trouwens helemaal geen probleem te zijn, als het evenwicht dat goed voor je is zich vanzelf weer herstelt.

Maar als het evenwicht steeds in kleine stapjes wat ongezonder voor je wordt en als je dit in een onoplettend moment niet in de gaten hebt, gaat het op een gegeven moment te ver en raak je van `t padje af.

Wanneer ben je van `t padje af?

Mag ik je even meenemen naar een laagje dieper? Elk mens heeft een opdracht. Je komt een leven lang iets leren en doen. Dat is je missie; je levensopdracht.

Er is een wisselwerking tussen het werk dat je doet en je levensopdracht. je voelt je gelukkig op je werk, als je werk doet dat in het logische verlengde van je missie ligt. Maar als die twee elementen haaks op elkaar staan, loop je daarop leeg. Dan trekt het verkeerde werk je van je levenspad af en ben je dus van `t padje af.

Vind je koers met 95% succesgarantie in Nieuwegein en Heerenveen

het vinden van je loopbaankoers is de core business van LoopbaanRegisseur. Bij ons vind je je koers met 95% succesgarantie. Hoog percentage toch? Kijk anders even naar wat Roel zegt. Net 50 jaar geworden en allesbehalve psychisch met pensioen, eerder weer alive and kicking.


Wordt het tijd voor jou om je loopbaankoers te vinden?
Om te ontdekken wat je gaat doen als je groot bent?

Wees van harte welkom!
Succes gegarandeerd.
Bodo
Reactie plaatsen