Hoe is het met passie in je loopbaan? Test, loopbaan-barometer en 10 tips
Passie: wat is het, hoe help je het om zeep en hoe laat je passie groeien?
In dit artikel een test, een loopbaan-barometer en 10 tips voor meer passie in je loopbaan.
Hoe is het met passie in je loopbaan?
Hoera, het is zomervakantie.
We treffen het, de zon schijnt en het is 25 graden.
Of je nu in Nederland bent of in het buitenland: tijd om alle beslommeringen los te laten, te genieten en de accu op te laden.
Straks ga je weer naar je werk.Hoe stap je in de auto?
Hoera ik mag weer of help ik moet weer?
Dit artikel gaat over passie: wat is het, hoe help je het om zeep en hoe laat je passie groeien?
Hoe is het met passie in je loopbaan?
Passie is pure energie.
Het is geen doel, maar een verschijnsel; een fenomeen.
Het is net als met stroom: als plus en min met elkaar verbonden zijn, gaat elektriciteit stromen en gaat de lamp schijnen.
Hoe meer elektriciteit er stroomt, hoe meer licht de lamp geeft.
Wat passie op je werk betreft: hoe meer je doet wie en wat je bent, hoe meer passie je erbij beleeft.
En dat werkt aanstekelijk: iedereen ziet het.
Passie als Loopbaanbarometer
Passie: Linda de Mol, Nick & Simon, Adèle, Nick Vujicic, Brigitte Kaandorp, Robert ten Brink: allemaal mensen die zijn wat ze doen, mensen die hun werk met hart en ziel doen en er dus veel resultaat mee bereiken.
Ken je een aantal van deze mensen niet?
Dan mis je wat ... zoek ze op op youtube.
Passie geeft resultaat
Ken jij mensen die echt goed zijn in hun werk? Sta even een moment stil en haal 2 of 3 mensen voor de geest. Vinden ze hun werk leuk? Grote kans van wel. Zo te zien gaan passie en resultaat hand in hand.
Als je succesvol in je werk bent, dan ben je waarschijnlijk gepassioneerd; je vindt je werk echt leuk. Boek je niet de gewenste resultaten in je werk? Dan is er werk aan de winkel.
Passie bij het solliciteren
Een werkgever ontvangt in deze tijden soms 200 CV's voor een vacature. Deze worden eerst gescreend op de functie-eisen. Meestal valt dan zo'n 66% af. Vervolgens wordt gekeken naar wie deze functie echt in zich heeft en wie de grootste meerwaarde heeft. Daarbij straalt passie door in alles.
Degenen die de baan echt leuk vinden, staan te popelen om aan de slag te gaan. Ze bellen eerst voor meer informatie. Als het klikt in het telefoongesprek, dan komt deze klik ook terug in de sollicitatiebrief of in de sollicitatiemail. Dan heb je meteen een streepje voor. Hoe gebruik jij passie als loopbaanbarometer?
Een goede CV is als een Bikini
De passie van gekwalificeerde mensen straalt ook uit in hun Curriculum Vitae: deze heeft "smoel", ziet er goed verzorgd uit, straalt energie uit en vermeldt resultaten.
Een administratief medewerkster die vermeldt dat ze in een half jaar de achterstand van 250 dossiers heeft weggewerkt maakt haar werk aantoonbaar en scoort bonuspunten.
[embedyt][/embedyt]Gepassioneerd maakt zelfbewust en actief
Om succesvol te solliciteren een aantal tips:
1- Be the change en schep je kansen. Je begint bij de basis: jezelf en je houding. Klagers maken minder kans. Beschouw het glas als halfvol.
2- Je weet wat je 5 grootste talenten zijn en op welke manier deze zich uiten in sterkten en zwakten. Talent is wat je bent, sterkten & zwakten zijn taken die je goed of minder goed doet. Als je zelfbewust bent, dan kun je concrete voorbeelden geven van de resultaten die je boekt met je talenten
3- Je weet wat je expertise is. In welke functies ben jij een expert? In welke taken ben je echt goed? Welke werkzaamheden zijn voor jou zo makkelijk, dat je het wellicht niet voor mogelijk houdt dat je er ook nog een salaris mee kunt verdienen? Waarvoor kunnen ze je midden in de nacht wakker maken? Wat vind je zó leuk, dat je het desnoods een poos gratis zou willen doen?
4- Je weet wat je loopbaankoers is. Dat zijn die taken die je met het grootste plezier doet en waarmee jij veel resultaat bereikt. Anderen zien het jou zonder meer doen, ze voelen dat aan als volstrekt logisch. Het is op gebied van werk doen wie en wat je bent. Werk maakt het tot een professie; je bent er een professional in en je durft dus concrete resultaten te beloven, omdat je weet dat het je links- of rechtsom toch lukt.
5- Je weet op welke manier je in welke organisaties je deze taken uit wilt oefenen. In een commerciële organisatie, in een not-for-profit organisatie of als ZZP-er. Je zorgt ervoor dat je daar werkt, waar je talenten en je expertise optimaal tot hun recht komen.
6- In je Curriculum Vitae vermeld je je "Professionele Doelstelling". Deze bestaat uit 3 of 4 regels en vermeldt je talenten, je werkervaring, voor welke resultaten jij garant staat en wat voor baan je zoekt. Je professionele doelstelling kun je ook heel goed in je LinkedIn profiel verwerken.
7- Als je je talenten nauwkeurig kunt omschrijven en dus lekker in je kracht staat, als je weet welk werk jij het liefste doet -gewoon omdat je er goed in bent- en als je weet hoe en waar, dan vertel je er met veel plezier over. Aan familie, bekenden, collega's; aan iedereen die je kent. Dit heet netwerken. De over de top term is personal branding.
8- Zo schakel je hulp in en je netwerk houdt je graag op de hoogte als er in het bedrijf waar ze werken een vacature ontstaat die voor jou interessant kan zijn. Want als je goed bent, dit uitstraalt en weet te communiceren, dan bevelen ze je graag aan.
9- Nu komt netwerken. Als je echt graag je werk doet, dan ga je natuurlijk niet thuis achter vacaturesites zitten af te wachten tot er vroeg of laat zo'n vacature verschijnt. Want dan plaats je je in een belachelijke concurrentiepositie tussen 200 anderen. je doet er juist een schepje bovenop en je gaat actief op jacht. Bijvoorbeeld door via LinkedIn leidinggevenden en P&O-ers te benaderen. Lefhebbers pakken de kortste weg naar werk en stappen rechtstreeks bedrijven binnen.
10- Tips voor gevorderden: bezoek netwerkbijeenkomsten. Je kunt deze ook zelf organiseren door familieleden, vrienden, bekenden van de sportclub, studiegenoten, collega's en ex-collega's uit te nodigen voor een etentje bij jou thuis. Vraag of ze je willen helpen, vertel wat je waarom zoekt en vraag hen open hoe ze je kunnen helpen. Grote kans, dat je een geweldige avond hebt!
Hoe help je passie om zeep?
Zet niet jezelf en je talenten op de 1e plaats, maar geld en je inkomen.
Als je in je passie leeft e3n werkt, dan geniet je 3-Dimensionaal van de resultaten en van het succes.
Als je geld op de 1e plaats zet, dan merk je weinig in het begin, maar vroeg of laat wordt je leven 2-Dimensionaal.
Als je je werk niet leuk vindt, bespreek dit dan vooral niet met je leidinggevende en/of met P&O.
Wat je wel kunt doen is thuis lekker klagen.
Eigenlijk imiteer je dan Brigitte Kaandorp: "ik heb een héél zwaar leven ..."
Mocht je dit liedje niet kennen, bekijk het dan op youtube, het is hilarisch en herkenbaar.
Schakel vooral geen ervaren loopbaancoach in en volg ook geen loopbaantraining, want dan zou er wel eens een traantje weggepinkt kunnen worden, omdat jij uiteindelijk de enige bent die iets aan je loopbaan kan DOEN.
Hoe laat je je passie nóg meer groeien?
Heb je zin in passie?Dan heb ik eeh aanbond dat bol staat van de passie:
1-Daagse Masterclass LoopbaanRegie
Ben je onderweg naar je burn-out?Heb je een conflict? Of is je werk saai?
Dan glipt de regie over je loopbaan door je vingers.
Voel je je niet gehoord, niet gezien, niet gewaardeerd?
Dan is het de hoogste tijd om de regie over je loopbaan te pakken.
Wil je passiviteit omdraaien in passie?
Dan is deze masterclass perfect voor jou!
Wil je stoppen met depri zijn op je werk?
Boost dan nu je loopbaan!
Don't be lazy. Get in control!
Voor meer info klik op Masterclass LoopbaanRegie.
Op je LoopbaanSucces,
Bodo