Hoe schrijf je je naam op je curriculum vitae?
Wat zegt je naam op je CV over jou?
03 juli 2023 

Wat zegt je naam op je CV over jou?

Wat zegt je naam op je CV over jou?

Wat zegt je naam op je CV over jou? Wordt je positief 🔋 of negatief ⛔️ gediscrimineerd? Hoe schrijf je je naam 🙋‍♂️ op je curriculum vitae?

Wat zegt je naam op je cv over jou?

Wat zegt je naam op je CV over jou?

Er zijn namen waar ik meteen een gedachte of een gevoel bij heb. Harry is zo'n naam. De meeste Harry's die ik ken zijn stom. Slome type's. Mr. Bean lookalikes. Ken je André van Duins Harry Nak nog? Zou het daardoor komen? 

Mohamed is voor mij ook zo'n naam. Mijn eerste gedachte is van oei. Mijn tweede gedachte is van geef een kans. Bij een Chinese naam plopt er juist niets in mij op. Ik vind het moeilijk met Chinese mensen te connecten. Ik kan ze zeg maar niet lezen. 

Met mijn CV weggekeken worden

Ik heb ooit 2 jaar als Consulent op het Arbeidsbureau in Amsterdam gewerkt. De persoon die me voor het sollicitatiegesprek uit de lobby ophaalde, zocht naar ene donkere Bodo uit Paramaribo, want dat is -echt waar- mijn geboorteplaats. Daar hebben we tijdens de reünie twee weken geleden samen heel hard om gelachen. 

Ik wist toen nog niet dat ik later aangenomen zou worden en solliciteerde verder, nu met pasfoto. Raad eens? Met mijn blonde koppie vastgeniet bij die als donkere man overkomende Bodo uit Paramaribo werd ik 2 keer zo vaak uitgenodigd. 

De lezer met je CV rakend aankijken

Die pasfoto is voor jou trouwens een tip. Laat je tegen een witte achtergond fotograferen, zodat jij optisch naar voren eruit springt in sollicitatietenue. Draag een kledingstuk met dezelfde kleur als je ogen, zodat je ziel in je ogen zichtbaar wordt. 

Het allerbelangrijkste van de hele foto is je smile. En dan bedoel ik jouw inner smile. Kijk recht in de camera, trots en met warme smile en maak door de lens heen contact met degene achter de camera. Wees er op uit om hem of haar te raken. Dit is de lezer met je CV rakend aankijken. Wedden, dat dit de lezer triggert, zodat je wordt uitgenodigd?

Als je om je naam gediscrimineerd wordt?

Discriminatie om je naam mag niet. Het is wettelijk verboden. Waarom bestaat wetgeving omtrent discriminatie? Juist omdat het veel gebeurt. Als jouw naam Mohamed is, wordt je in negatieve zin gediscrimineerd. Fatima's zijn ook in het nadeel. 

Als je gay bent, word je ook gediscrimineerd. Drie jaar geleden werd er een jongeman in Friesland in een DHZ-zaak aangenomen. Toen de eigenaar op Facebook zag dattie gay is, werd ie meteen in zijn proeftijd eruit geknikkerd. Dat leidde in de media tot een storm aan verontwaardigde reacties, maar het was een Friesche winkel met diep Friesche klanten en de omzet steeg. 

Hoe schrijf je Mohamed of Fatima als naam op je CV?

Onlangs heb ik ene Fatima begeleid naar een nieuwe baan. Ik adviseerde haar om een Nederlandse roepnaam op haar CV te plaatsen. En warempel, ze werd binnen een week uitgenodigd, terwijl ze daarvoor al maanden aan het solliciteren was om überhaupt één enkele keer uitgenodigd te worden.

Een roepnaam hoeft niet in je paspoort te staan. Als een werkgever discrimineert, dan vind ik dat een leugen om kwade wil. Een Nederlandse roepnaam op je CV schrijven vind ik een leugentje om bestwil. 

Houd het kort & krachtig op je curriculum vitae

De naam in mijn paspoort is "Friedrich Bodo Agterhof, want ik heb een Duitse moeder en dus een Duitse Opa naar wie ik ben vernoemd. Voel je 'em al aankomen? In combinatie met de geboorteplaats Paramaribo leidt dat bij de lezer tot super veel vraagtekens. Ik zou trouwens niet weten wat Friedrich bijdraagt aan mijn functioneren. 

Houd het op je CV dus lekker kort. Gewoon je voor- en achternaam en laat je geboorteplaats weg, want dan krijgen ze het gevoel dat je een oud fossiel bent die nog op de ouderwetse manier een curriculum vitae in elkaar schroeft. 

Nog wat CV-technische tips voor mierenöökers

Als je een taaltechnische mierenööker bent, als je al het verkeerde kippenvel krijgt als ik CV met hoofdletters schrijf, als je handen nu neuken om mijn nööken met rode pen te corrigeren, dan loop je risico op weinig innerlijke souplesse of passieve innerlijke boosheid. 

Dan loop je onvermijdelijk veel risico op weer afgewezen te worden. Een beetje buiten de lijntjes kleuren: de keurige manager grinnikt dat dit eeecht niet kan, maar stikt van de nieuwsgierigheid. Wedden dat dit de snelste weg is om uitgenodigd te worden?

Hoe word je met jouw CV super snel uitgenodigd?

Wil jij net als mijn klanten super snel uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek? Xtra zetje nodig? Ik heb. een online sollicitatietraining voor je klaar staan, waarin ik al mijn know-how over succesvol solliciteren met je deel. Krijg je al mijn indside info tips. Klik op Ja doe mij voor 47,- al je know-how over succesvol solliciteren.

Wil je net als mijn klanten met 95% zekerheid je droombaan scoren? Wil je gewoon trots zijn op het werk dat je doet en voor welke tent je werkt? Klik voor een gratis kennismakingsgesprek op:

👉 Ja ik wil werk waar ik trots op ben! 👈 

Ik ontmoet je graag,
Bodo

P.s.: Xtra tip1: Schrijf bovenaan je CV niet met grotere letters "Curriculum Vitae". De lezer is geen debiel en heeft dat heus wel in de gaten. Schrijf gewoon je voornaam en je achternaam.

Xtra tip 2: Plaats zo'n 2 of 2,5 cm. vanaf de onderzijde van je CV een horizontale lijn. In de ruimte onder die lijn schrijf je in kleine letters en in het midden gecentreerd: "Curriculum Vitae Voornaam Achternaam". Ook kun je "pag. 1" of "pag. 2" toevoegen. Tezamen met xtra tip 1 maakt dat je CV chique. 

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Reactie plaatsen