Waarom je als 50-plusser veel managers totaal niet boeit
Waarom je als 50-plusser veel Managers totaal niet boeit
29 november 2015 
in 50+

Waarom je als 50-plusser veel Managers totaal niet boeit

Ben jij 50-plusser, wil je werk, liefst werk met passie, schreeuw je dit van de daken? Hoe word je als 50-plusser uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?

Staat er op je Curriculum Vitae minimaal 2 kantjes, liefst 3 of 4 met veel werkervaring?

Lees dan verder, want grote kans dat je Curriculum Vitae managers en P&O-ers voor geen meter boeit.

Waarom je als 50-plusser veel Managers totaal niet boeit

Waarom je als 50-plusser veel Managers totaal niet boeit

Waarom je als 50-plusser veel managers totaal niet boeit

Trigger het Reptielenbrein

Je volgende werkgever is alleen geïnteresseerd in jou, als je het reptiel in hem (hem = ook haar) wakker maakt.

Het reptielenbrein is het primitiefste deel van onze hersenen, zeg maar zo’n 450 miljoen jaar oud. Het reptielenbrein is 100% instinctief en neemt alle beslissingen voor ons.

Wanneer heb jij voor het laatst een reptiel gezien? Ik denk in de dierentuin. Waarschijnlijk lag het te slapen.

Er zijn slechts 2 dingen die een reptiel wakker maken. Het enige waarin hij geïnteresseerd is, is zijn overleving en voortplanting. En uiteraard alles wat daarmee te maken heeft.

Nu terug naar jou, de 50+ sollicitant.

Je weet nu, dat werkgevers je alleen uitnodigen, omdat hun reptielenbrein dat wil.

In dat geval help je ze om te overleven of zich voort te planten. Wil je de volledige aandacht van een werkgever?

Vertel dan in je Curriculum Vitae, wat jouw expertise de werkgever oplevert. Doe je dat niet, dan gaat je C.V. lekker door de shredder.

Op deze manier gaat je Curriculum Vitae door de shredder

omdat de werkgever ervan gaat gapen en het reptielenbrein dus verder slaapt:

  • Veel personalia (hoe belangrijk is je geloof … gaap)
  • Begin snel met een lange lijst van opleidingen en cursussen (bleeeeh)
  • Benoem standaardtalenten, liefst 13 in een dozijn (wie is er nou niet flexibel?)
  • Als 50-plusser heb je veel werkervaring, uiteraard benoem je zelfs je stageopdracht van 30 jaar geleden
  • Noem slaapverwekkende hobby’s, zoals lezen, TV kijken en tuinieren.

Zzzzzzzz

Dit is wat veel sollicitanten doen.

Een 50+er hoort handiger en wijzer te zijn dan een twintiger of een dertiger en toch solliciteren ze op dezelfde manier, jammer, gemiste kans!

Als je blijft doen wat anderen doen, blijft een werkgever lekker verder slapen.

Het is aan jou om kansen te scheppen:

Het reptiel wordt wakker als je energie en resultaten in je Curriculum Vitae vermeldt:

  • personalia zo kort mogelijk
  • daarna je professionele doelstelling
  • foto met smile
  • welke resultaten in je banen de laatste 5 tot 10 jaar
  • hobby’s met energie.

Het oog van de werkgever gaat eerst naar je voor- en achternaam. Dan naar je leeftijd. Bij 50+ knalt het reptielenbrein meteen in slaap. Bij een fris en fruitige pasfoto naast personalia wordt de werkgever weer wakker.

Je professionele doelstelling is je mini-elevator pitch in pakweg 3 zinnen. Als deze echt jij is, dan zit ie boordevol passie en energie.

Als je als administratief medewerkster schrijft “In 6 maanden de achterstand van 250 dossiers weggewerkt”. Als je als verkoper schrijft dat de omzet bij je werkgever in 3 jaar met 50% is gegroeid, kijk, dat zijn nog eens resultaten.

Bij energie, een lekker koppie en resultaten heb je de volledige aandacht van de werkgever, hij denkt dan nog maar één ding:

Hebben, hebben, hebben en …

PLING jij ontvangt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek!

Bij veel sollicitanten is een Curriculum Vitae een woordenbrij. Beter is het, als een C.V. de opmaak heeft van bonbons op een zilveren schaaltje.

Personalia kort, pasfoto, professionele doelstelling, werkervaring, resultaten, allemaal bonbons, presenteer ze zo appetijtelijk en krachtig mogelijk.

Zo maak je jezelf onweerstaanbaar.

Graag stel ik je voor aan Fokje. Fokje is 57 jaar en werd weg georganiseerd.

Ze kreeg een outplacementtraject aangeboden en heeft er hard aan gewerkt om helemaal in haar kracht te komen.

Nou, dat is gelukt, 50-plus en vitaal, ze kon maar liefst kiezen uit twee banen!

Wil je in je kracht komen, wil je ontdekken welke koers je passie heeft, wil je je net zo stralend leren presenteren en wil je kiezen uit meerdere banen?  Klik dan op Nieuwe Baan met BestemmingsGarantie.

Je reactie op dit artikel is meer dan welkom.

Zet dit artikel op Facebook, op LinkedIn of Tweet het.

Hartelijke dank!

Bodo

Over de schrijver
Ruim 20 jaar begeleid ik mensen op de arbeidsmarkt naar hun droombaan met 95% succesgarantie.
Bastiaan de Groot
Door

Bastiaan de Groot

op 01 Dec 2015

leuk voor Fokje. na 600 sollicitaties betwijfel ik of ik ook zo'n werkgever ontmoet.... Bas 54 jaar, jurist, kunstenaar, taallesgever, vader van drie pubers, kok, zeiler, jeugdrechtexpert.

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 01 Dec 2015

Hallo Bas, Als Fokje dat kan, dan kun jij dat ook. Bodo

Marco van Hal
Door

Marco van Hal

op 01 Dec 2015

Gefeliciteerd, Fokje! Nu ik nog en al die andere 50plussers. De gouden tips van Bodo, voor de cv gaan daar zeker bij helpen. Dank je wel!

Ad
Door

Ad

op 02 Dec 2015

Vraag bij de werkgever blijft wel "als je in je CV vermeld hoeveel dossiers je hebt weg gewerkt en / of hoe dat je de omzet hebt laten stijgen waarom die vorige werkgever je dan heeft laten gaan" ? Of zijn alle 50 plussers overcompleet ?

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 02 Dec 2015

Hallo Ad, Hartelijke dank voor je reactie. Er kunnen veel redenen zijn, zowel van de werkgever als van de werknemer. Het kan zijn dat een werkgever geen vast contract durft te geven, reorganisatie, de werknemer kan toe zijn aan een nieuwe uitdaging, willen verhuizen, etc. Bodo

Wim Koevoets
Door

Wim Koevoets

op 02 Dec 2015

Goeie tips en ik zie er (gelukkig) veel terug in de huidige versie van mijn CV (onlangs genomineerd voor CV van de maand!). Ik netwerk veel maar solliciteer selectief en hoewel ik 62 ben heeft m'n CV me in een half jaar WW tot nu toe steeds een uitnodiging opgeleverd. Dat is uiteindelijk het enige doel, binnenkomen.Ik zal m'n CV nog eens langs je aanbevelingen leggen om te kijken of ik nog wat scherper kan tunen!

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 02 Dec 2015

Hallo Wim, Hartelijke dank voor je reactie en fijn te lezen dat de tips werken. heb je al eens gedacht aan een Video-CV? Deze kun je ook uploaden op je Linkedin profiel. Je Linkedin profiel ziet er trouwens goed uit. Ook een goede foto die energie uitstraalt. Groeten van Bodo

Sander van de Zande
Door

Sander van de Zande

op 07 Dec 2015

Vijftigplussers met veel werkervaring weten echt wel waar hun kracht ligt, wat hun competenties en vaardigheden zijn. Ze hebben goede sociale en communicatieve vaardigheden om dit op hun eigen unieke wijze te verwoorden op de manier die bij hun past. Ik laat liever zien wat er uit mijn handen kom en wat ik kan presteren. Al dat ego gedoe op Social media en met videoboodschappen etc. We zijn toch geen marktplaatsobjecten? De praktijk laat zien dat mensen boven de vijftig het heel wat lastiger hebben om aan een baan te komen. Daar helpen gepimpte cv's etc niets aan. Ook mensen die al langere tijd zonder baan zitten, ongeacht hun leeftijd worden afgewezen omdat ze geen recente werkervaring hebben. Zeker voor tijdelijke klussen. Zo kom je automatisch uit bij de groep mensen met een werkervaring tussen de 2 en 5 jaar de z.g. ervaren starters en mensen met ervaring (5 tot maximaal 15 jaar). Die zitten dus tussen de 25 en de 40 jaar zijn dynamisch, energiek en op groei gefocust denkt men. Mensen van boven de 40 die nog op MBO/MBO+ zitten? Die hebben dus te weinig uit hun loopbaan gehaald. Ja, daar hebben we veel goedkopere en jongere krachten voor. De cijfers van het UWV en CBS liegen niet. Zonder steunmaatregelen en een nieuwe perceptie op de arbeidsmarkt van werkgevers zal die ook niet snel veranderen. Mijn tip: blijf jezelf en ga jezelf niet teveel lopen verkopen via Social Media etc. Doe het op je eigen vertrouwde manier de bij je past. Er zijn ook werkgevers en recruiters die verder kijken dan hun neus lang is en wel cv's goed bestuderen. Hoe kom ik anders de afgelopen 4 jaar al weer drie keer aan het werk?

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 07 Dec 2015

Hallo Sander, hartelijke dank voor je reactie, een hart onder de riem voor mensen die net als jij ervoor kiezen om vooral zichzelf te blijven.

Roland Tel
Door

Roland Tel

op 08 Dec 2015

Hallo,Erg leuk om na het boeiende verhaal Bodo al die verschillende reacties te lezen. De uitzondering daargelaten maar wat ik mis een stukje gezonde arrogantie. Ik heb 30+ jaar werkervaring en heb daarin heel wat geleerd, en heb dan ook best het nodige te bieden aan de gemiddelde werkgever. Wat ik vaak lees/hoor... pfff, waarom zou ik nog solliciteren, ik wordt toch afgewezen. Nou, ik heb nieuws voor je.... dan wordt je ook afgewezen. En echt, ik zit als interim manager vaak aan beide kanten van 'de tafel' en het onderdanige van de kandidaat druipt er vaak af. Als ik als kandidaat op gesprek kom zoek ik naar gelijkwaardigheid. Ik kom iets halen (een nieuwe opdracht maar bijvoorkeur ook nieuwe kennis) maar ik kom ook zeker iets brengen (te veel om hier op te noemen maar neem maar eens een kijkje op mijn LinkedIn profiel). Als ik het gevoel heb dat we niet op dezelfde lijn zitten geef ik dit in het gesprek al aan en ben ook niet bang om zelf de stekker te trekken. Maar ik dwaal af. Je moet namelijk eerst de mogelijkheid krijgen om op gesprek te gaan. Realiseer je dat een recruiter gemiddeld zo'n 50 tot 100 brieven krijgt. Zorg er dan voor dat je (positief) opvalt, stuur geen standaard sollicitatiebrief maar laat iets van jezelf zien. Oh, begrijp me niet verkeerd. Makkelijk is het niet maar onmogelijk ook zeker niet. Ik ben dan nog wel geen 50+ (ik ben 48) maar tot nu toe sta ik nogsteeds zelf aan het stuur van mn eigen carriere.

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 08 Dec 2015

Hallo Roland, Dank voor je mooie reactie. Gewoon lekker in je kracht gaan staan, dan ontstaat er geen monoloog, maar een dialoog. Bovendien ontvang je dan meer aanbevelingen en hulp.

Rose Orth
Door

Rose Orth

op 09 Dec 2015

Hallo Bodo, Lekker positief stuk, ik ben het helemaal met je eens. 50+ moet zorgen dat ze opvalt en energie uitstralen. Nu daar ben ik druk mee bezig op mijn zelfgemaakte website. Helaas nog steeds zonder resultaat maar ik blijf optimistisch. Note voor Roland Tel: als je onderdanig bent wordt je het niet maar als je op basis van gelijkheid wil communiceren dan wordt je gezien als een gevaar. Je weet teveel (ja gek he?) met als gevolg dat je toekomstige leidinggevende bang wordt voor zijn eigen baantje. Lastig nietwaar? Inderdaad, makkelijk is het niet en zeker niet onmogelijk, opvallen is de boodschap.

Corry Daalhof
Door

Corry Daalhof

op 14 Feb 2016

Leuk stuk Bodo.....ik herken veel van je tekst uit de cursus van Aartjan van Erkel. Ik zoek geen baan, ben heel gelukkig als zelfstandig ondernemer, maar ga je tips wel toepassen als ik eens wil reageren op een freelance opdracht. Dank dus.

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 14 Feb 2016

Hallo Corry, klopt ja, werkt als een trein, veel reacties, kan ik je van harte aanbevelen.

Maureen
Door

Maureen

op 19 Feb 2016

Beste allen,Ben ongeveer 2 jaar zonder werk. Na ongeveer 24 dienstjaren. Ben 57 en kom uit de ICT branche. Solliciteer als een gek. Ben op de UWV training geweest. Daar aangegeven wat de "struikelblokken" zijn voor het vinden van een baan. Bij zijn dat: 1. Mijn achternaam (buitenlands). Ben Nederlandse sinds mijn geboorte 2. Een vrouw in de ICT.... (ICT is een mannnen wereld) 3. Leeftijd !!!! Toen ik bovenstaande noemde tijdens de training, kreeg ik het advies van de "docent", om te doen alsof ik getrouwd ben en Jansen-xxx. Gewoon triest dat zo iemand wordt betaald om werkzoekenden te trainen. Belachelijk!!Heb in de 2 jaar 1 keer de kans gehad om op gesprek te komen. Ben tot de 2e ronde gekomen. Om vervolgens afgewezen te worden: Er is niets mis met mijn ervaring/ kwalificatie's..., maar men had toch de twijfel of ik het fysiek wel aan zou kunnen. Leuke bedacht voor "je bent te oud", de functie was geen zwaar lichamelijke arbeid.Andere keer contact opgenomen met een bedrijf waar ik was afgewezen omdat ik niet genoeg ervaring had. Hahaha. Mijn profiel en wat zij zochten was 100% match.. Een ze zochten naar iemand met 2-3 jaar ervaring. Dit smoesje kreeg ik te horen: "Ja je hebt te lang bij 1 bedrijf gewerkt, we zoeken naar iemand die in meerdere bedrijven ervaring heeft. Raar toch dat ze naar iemand zoeken die 2-3 jaar ervaring heeft in diverse bedrijven. Dus in elk bedrijf zou je een paar maanden gewerkt hebben. Ook mijn voorstel om proefplaatsing bij UWV aan te vragen hielp niet. "Nee want dan moeten we o.a. energie gaan steken in inwerken...etc, terwijl het misschien niets wordt. Dikke onzin, want in elke nieuwe werknemer moet je energie steken, zonder dat je weet of het wat wordt of niet.Al dat gedoe omtrent je C.V. wel foto-geen foto. Ik heb er geen foto in staan. Heb een bruine huidskleur, dus weet dan uit ervaring wat er dan met je C.V. gedaan wordt. ... richting prullenbak. Jawel ook in deze tijd discrimineren werkgevers!!!Ik vertel bovenstaande omdat ik moedeloos/wanhopig wordt van al die afwijzigingen. Ook mensen (ouderen) met een super gelikte C.V. komen niet aan de bak, omdat werkgevers domweg liever geen ouderen willen. Een enkeling onder ons heeft geluk om toch weer aan de bak te komen, maar het gros niet!!!Mocht iemand voor mij nog de "gouden" tip hebben om aan een job te komen, dan hoor ik dat dolgraag!!

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 19 Feb 2016

Hallo Maureen, Hartelijke dank voor je reactie. Ik snap je teleurstelling en boosheid. Nou weet ik alleen niet hoe ik het beste kan reageren, want er zit een kans in dat je ook weer boos op mijn reactie wordt :-) Discrimineren betekent onterecht onderscheid maken. Het is een fenomeen dat nou eenmaal bestaat. In Drachten is een jongeman van 25 jaar afgewezen, omdat ze op Facebook ontdekten, dat hij homo is. mensen worden dus om de meest uiteenlopende redenen afgewezen. Het "grappige" is dus dat discriminatie zelf geen onderscheid maakt. Discriminatie betekent, dat iemand voorgetrokken wordt en een ander wordt juist achtergesteld. Nou wil het toeval, dat ik geboren ben in Paramaribo en inderdaad, met pasfoto ontving ik bij het solliciteren meer uitnodigingen. Deze tijd is heel bijzonder, tenminste, als je er handig gebruik van maakt. Met LinkedIn en Facebook heb je in deze tijden je eigen TV-station. Nou is het de kunst om daar handig gebruik van te maken. Als je wilt, abonneer je dan op mijn nieuwsbrieven, want binnenkort organiseer ik workshops daarin. Je zou ook kunnen overwegen om bij mij een training of traject te kunnen volgen, want -ook al klinkt dat wat betweterig en excuus daarvoor- bij mij komen 50-plussers wel aan een baan. Kop op, Bodo

Martin
Door

Martin

op 28 Mar 2016

Beste Maureen,Ik begrijp je boosheid en teleurstelling als geen ander. Ik ben welliswaar Nederlander, maar kamp met dezelfde vooroordelen als elke werkzoekende in dit land. Op elke vacature ontvangt een werkgever of uitzendorganisatie honderden reakties. Mijn sollicitaties worden wellicht niet eens gelezen. In de meeste gevallen niet eens antwoord, of een standaardafwijzing van 3 zinnetjes.Als je werkzoekende bent, dan ben je verplicht minimaal 4 sollicitaties in de 4 weken te verrichten. En keer op keer kom je op de "werkmap" van de uitkeringsinstantie dezelfde vacatures tegen. Ik ben Nederlander, maar kom kennelijk niet in aanmerking voor de meest eenvoudige banen....van stickers plakken tot en met schoonmaakwerkzaamheden. En dat met mijn grafisch technische achtergrond. Dat heeft niets met huidskleur te maken.Het is makkelijk en verleidelijk om gefrustreerd thuis te zitten en toe te geven aan alle negatieve gevoelens die er wel degelijk zijn. Maar ik heb besloten om er met kop en schouders boven te staan, en op een creatieve manier om te gaan met mijn eigen kwaliteiten waarover ik wel beschik. De uitkeringsinstantie doet dat niet voor mij....de maatschapij ook niet. Ik werk er zelf aan. Is het niet in Nederland....dan is het binnenkort in het buitenland.Geleidelijk aan begint er interesse in mijn werk te komen....ook door bedrijven, maar hiervoor heb ik mezelf bijna anderhalf jaar lang dag en nacht moeten promoten...7 dagen in de week. Alleen een mail en cv is helaas niet voldoende. Ik moet mezelf elke dag opnieuw op de kaart zetten. Teleurstelling en vernedering door werkeloosheid zijn zwaar....maar het sterkt mij om het beste uit mezelf te halen, en het moois te laten zien op mijn vakgebied wat ik nog te bieden heb....of ik nu 50+ ben of 70. Intussen hou ik mezelf netjes aan de regels van de overheid.Dit was wat ik graag mee wil geven aan u en al degenen die zich in een soortgelijke situatie bevinden.

Bodo Agterhof
Door

Bodo Agterhof

op 28 Mar 2016

Hallo Martin, Soms, bij een bijzondere mail, dan val ik stil. Jij schrijft zo'n mail, waarbij ik stil val. Wat een kracht en doorzettingsvermogen, diep respect! Bodo

Sander van de Zande
Door

Sander van de Zande

op 03 Feb 2017

Misschien heb ik die wel. Blijf vooral jezelf en geloof in je zelf. Laat je niet leiden of lijden door netwerkgoeroes die een hoop gebakken lucht verkopen. Je moet het uiteindelijk ook nog waarmaken op de werkvloer. Zoek iemand in je netwerk die je echt kan en wil helpen. Zo is het mij ook weer gelukt om aan het werk te komen. Maar ik heb het vooral zelf gedaan op mijn eigen klassieke manier. Ben uiteindelijk zelf benaderd door een werkgever. Dit soort trainingen zetten je op een virtuele roze wolk, maar de realiteit is anders. Er worden constant cliches uitgebraakt en ik lees alleen maar positivo verhalen, maar hoe is het werkelijk gegaan?

Reactie plaatsen